Σε διαθεσιμότητα οι δύο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που κατηγορούνται για χρηματισμό – Τι δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης

«Tην πάτησα. Αφού ξέρετε, είναι αυτά που μου έδωσε ο…». Με αυτή την φράση απάντησε στους Αδιάφθορους της αστυνομίας, αξιωματικός υπηρεσίας μετανάστευσης στην Αττική και την ίδια στιγμή βρέθηκε με χειροπέδες. Ήταν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα που βρέθηκαν στην κατοχή του μέσα σε έναν λευκό φάκελο. Τα είχε πάρει, σύμφωνα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, για να «καθαρίσει» την υπόθεση ιδιοκτήτη εταιρείας στα Μέγαρα όπου βρέθηκαν να δουλεύουν αλλοδαποί χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Μαζί του συνελήφθη και ένας ακόμα αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για «άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου και υπόθαλψη».

Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί πήγαν στον επιχείρηση ανακύκλωσης και εντόπισαν εννέα αλλοδαπούς να μην έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος έλειπε στο εξωτερικό, ειδοποιήθηκε από τον αδελφό του και τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στην δικαιοσύνη, ο ένας από τους δυο αστυνομικούς τον προέτρεψε να μην εμφανιστεί στο αστυνομικό τμήμα καθώς «διώκεται στο όριο του αυτοφώρου» και του πρότεινε να συναντηθούν με τον διοικητή της υπηρεσίας στο γραφείο του.

Το ραντεβού έγινε και, σύμφωνα με την αστυνομία, ο αστυνομικός  φέρεται να είπε στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης ότι «μπορεί να μεσολαβήσει στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να μειωθεί το πρόστιμο που θα του επιβληθεί, από 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε 1500 ευρώ. Επίσης, του ζήτησε δέκα χιλιάδες ευρώ για κάποιον υπάλληλο της επιθεώρησης εργασίας. Τα 1500 ευρώ θα τα πλήρωνε όταν θα του κοινοποιούσε η επιθεώρηση εργασίας το πρόστιμο αλλά τα δέκα χιλιάδες τα ήθελε μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας». Τελικά, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου τρεις χιλιάδες ευρώ. Σε επόμενο ραντεβού που έγινε με τον αστυνομικό του παρέδωσε άλλες τρεις χιλιάδες ευρώ. Τα συγκεκριμένα χρήματα όμως είχαν προσημειωθεί από την Διεύθυνση Εσωτερικών υποθέσεων. «Η υπόθεση είναι στα χέρια μου και θα φροντίσω αφενός οι αλλοδαποί να αλλάξουν τις καταθέσεις τους και αφετέρου θα ενεργοποιήσω ανθρώπους για το κλείσιμο της υπόθεσης σου» φέρεται να είπε ο επίορκος αστυνομικός. Μόλις όμως πήρε στα χέρια του τα χρήματα, παρουσία του δεύτερου συναδέλφου του, οι αστυνομικοί του Εσωτερικών υποθέσεων εισέβαλαν στο γραφείο του και τον συνέλαβαν.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

«Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019, για υπόθεση χρηματισμού, δυο Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι υπηρετούν σε Υπηρεσία της Αττικής.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία μετά τη βεβαίωση παράβασης για παράνομη εργασία αλλοδαπών, ο πρώτος από τους Αξιωματικούς απαίτησε χρηματικό ποσό (10.000) ευρώ για να τον βοηθήσει να μειωθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης αρχικά την 23-9-2019 παραδόθηκε μέρος του ποσού, ενώ προχθές, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης, παραδόθηκε άλλο ένα μέρος του ποσού σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του συγκεκριμένου Αξιωματικού.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου και παράβαση καθήκοντος, ενώ σε βάρος του δεύτερου η δικογραφία αφορά στα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία υπαλλήλου και της υπόθαλψης.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμοδία εισαγγελική Αρχή, ενώ με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης».

Η δήλωση του δικηγόρου

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ενός εκ των δύο αστυνομικών, Γιάννης Γλύκας, δήλωσε:

«Ο εντολέας μου σε καμία περίπτωση δεν έχει προβεί σε πράξη ή παράλειψη που να αντίκειται στα καθήκοντα του ώστε να στοιχειοθετηθεί η κακουργηματική δωροληψία! Υπηρεσιακά οι ενεργειες του ήταν σύννομες! Θα πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος του καταγγέλλοντος ο οποίος προφανώς για ίδιον όφελος έτρεξε να συνεργαστεί με τις αρχές δήθεν …με απώτερο στόχο να ενοχοποιήσει τον άνθρωπο που λίγο πριν τον είχε καταστήσει κατηγορούμενο υπογράφοντας το διαβιβαστικό με τις έκνομες ενέργειές του καθώς απασχολούσε 9 αλλοδαπούς στην επιχείρησή του που δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα».