Εθνικό σχέδιο και για το “μάντρωμα” του Τύπου από τον Χρυσοχοΐδη

Του Θάνου Σωτήρη

Και να, που παρουσιάστηκε και το πολυαναμενόμενο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Συγκεντρώσεων», του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η επίσημη παρουσίαση του δεν είχε να εισφέρει και πολλά στην ενημέρωσή μας, μιας και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είτε με συνεντεύξεις, είτε με δηλώσεις είτε με διαρροές, είχε δώσει ουσιαστικά το γενικό του πλαίσιο. Στο σύνολό του μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Αυτό που δεν περιμέναμε, ήταν το ότι στο Εθνικό αυτό σχέδιο, συμπεριέλαβε και τις ταπεινότατές μας, τους δημοσιογράφους, που καλύπτουμε πορείες και εκδηλώσεις, αλλά και τα επεισόδια όταν αυτά προκύπτουν, πρίν, κατά τη διάρκεια ή μετά από αυτές.

Και τι μας λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης; Πως για να μας …προστατέψει σε περίπτωση επεισοδίων, ο εκάστοτε αρμόδιος αξιωματικός της Αστυνομίας θα χαράσσει με το ξίφος του έναν κύκλο, όπου αυτός νομίζει, και εντός αυτού θα συγκεντρώνονται οι δημοσιογράφοι. Μάλιστα θα υπάρχει και αρμόδιος αξιωματικός σύνδεσμός, ο οποίος θα είναι ο «δίαυλος επικοινωνίας» των γεγονότων με τους εκπροσώπους του Τύπου. Με λίγα λόγια, οι δημοσιογράφοι δεν θα καταγράφουμε τα γεγονότα, αλλά αυτά που θα μας μεταφέρει ο …αστυνομικός δίαυλος!!!

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα και συνεχίζουμε:

“Μία σημαντική πτυχή των συναθροίσεων είναι και η παρουσία δημοσιογράφων σε αυτές. Η παρουσία και η προστασία των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των συναθροίσεων είναι βασική συνιστώσα του νέου σχεδιασμού. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και παράλληλα, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν επεισόδια.
Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων, για αυτό το λόγο, ανάλογα και την εκάστοτε κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό.
Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση.”

Πέραν της αστείας δικαιολογίας περί «προστασίας» των δημοσιογράφων σε περίπτωση επεισοδίων, στην σχετική παράγραφο αναφέρεται πως ο έλεγχος των εκπροσώπων του Τύπου γίνεται και για να διασφαλιστεί: «η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν επεισόδια».

Δηλαδή, για να καταλάβουμε, οι δημοσιογράφοι εμποδίζουν τα ΜΑΤ να κάνουν την δουλειά τους; Πως; Με τα μπλοκάκια, τις φωτογραφικές μηχανές και τις κάμερες; Μάλλον ναι!!! Όλα αυτά, κάποιες φορές,  «εμποδίζουν» τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αλλά, ναι, πρέπει να τις εμποδίζουν, από αυτά που ΜΠΟΡΟΥΝ να εμποδίσουν, οι φωτογραφικές μηχανές, οι κάμερες και τα μπλοκάκια.

Πρακτικά δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί αυτή η πρόθεση του ΥπΠροΠο, θα υπάρχει σίγουρα συνέχεια.

Όμως θα έπρεπε να θεωρείται αναμενόμενη, μετά την σταδιακή κατάργηση των τακτικών συνεντεύξεων Τύπου, και της απονεύρωσης, μέχρις αναισθησίας, των γραφείων Τύπου και ενημέρωσης δημοσιογράφων, της Ελληνικής Αστυνομίας.