Επέτειος Πολυτεχνείου: “Φρούριο” το κέντρο για τη μεγάλη πορεία

Κορυφώνονται το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την επέτειο τς εξέγερσης στο Πολυτεχνείο με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00. Οι πύλες του ιδρύματος θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 13:30.

Επί ποδός βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να περιοριστεί όσο το δυνατόν η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας, εκτός, βέβαια, εάν γίνονται έκνομες ενέργειες. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά και τη χρήση των drones τα οποία θα πετάνε πάνω από το κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα υπάρχει και ανησυχία για πιθανές επιθέσεις κατά αστυνομικών από ταράτσες πολυκατοικιών, καθώς την Παρασκευή εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών στην οδό Θεμιστοκλέους μεγάλες τσάντες με κομμάτια από σπασμένα μάρμαρα, τα οποία εκτιμάται ότι προορίζονταν για “πολεμοφόδια”.

Η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί τις τελευταίες εβδομάδες με την πολιτική αντιπαράθεση στο “κόκκινο” και τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας στα Εξάρχεια. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν επιθέσεις σε αστυνομικούς και κτήρια υπηρεσιών, και γι΄αυτό είναι αυξημένα τα μέτρα αυτοπροστασίας και οι περιπολίες.

Από τις 3 μετά το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής». Θα ακολουθήσει, στις 16:30, το κλείσιμο των σταθμών “Ευαγγελισμός” και “Σύνταγμα”.

Από τις 12 το μεσημέρι θα τεθούν σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Αλεξάνδρας και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.