Επικοινωνιακή επανίδρυση του “Ανηλίκων” – Έντονες αντιδράσεις στην ΕΛΑΣ

Έντονες αντιδράσεις και δυσμενή σχόλια προκάλεσε στο αστυνομικό προσωπικό των υπηρεσιών ασφαλείας ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με μια του δήλωση σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έξαρση της παιδικής εγκληματικότητας, ο κ. Θεοδωρικάκος μεταξύ άλλων ανακοίνωση την δημιουργία «νέας διεύθυνσης για την παραβατικότητα των ανηλίκων», υπηρεσία που όμως υπάρχει και λειτουργεί σε όλες της Διευθύνσεις Ασφάλειας της χώρας από την δεκαετία ου ’90!

Συγκεκριμένα ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης με τη σχολική κοινότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Παράλληλα, πολύ σύντομα θα δημιουργήσουμε και ειδική διεύθυνση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων.  Κακά τα ψέματα, όμως, η έξαρση είναι  πολύ μεγάλη και τα περιστατικά είναι πραγματικά εκατοντάδες.»

Το Reader δέχθηκε μια σειρά τηλεφωνημάτων από αστυνομικούς που υπηρετούν στις Υποδιευθύνσεις και στα Τμήματα Προστασίας Ανηλίκων σε όλη την χώρα, και οι οποίοι διατύπωσαν την απορία τους για το εάν ο Υπουργός γνωρίζει την λειτουργία των υπηρεσιών αυτών.

Ειδικά για την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, η οποία είναι και η πιο οργανωμένη και στελεχωμένη με έμπειρους αξιωματικούς και ειδικούς ψυχολόγους, διατυπώθηκε και μια σειρά καταγγελιών σχετικά την διαχείριση του δυναμικού της.

Στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων υπάρχουν δύο Τμήματα. Αυτό την Προστασίας Ανηλίκων, παιδιών δηλαδή πέφτουν θύματα βίας ή εγκατάλειψης, και αυτό της Δίωξης Παραβατικότητας Ανηλίκων που αναλαμβάνει δράση στις περιπτώσεις που δράστες βίαιων ενεργειών και ποινικών αδικημάτων είναι ανήλικοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, στην υποδιεύθυνση υπηρετούν συνολικά 75 αστυνομικοί, όμως σχεδόν σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούνται μέχρι και 50 από αυτούς ως ενίσχυση στην Κρατική Ασφάλεια, δηλαδή σε φυλάξεις «στόχων» και κυρίως κτηρίων, και σε περιπολίες αντίστοιχου αστυνομικού ενδιαφέροντος.

Από αυτά τα δεδομένα προέκυψε και η αντίδραση των αστυνομικών στην δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου, περί δημιουργίας «ειδικής διεύθυνση προστασίας ανηλίκων», αφού όπως λένε από την στιγμή που δεν μπορεί λόγω της αφαίμαξης του προσωπικού να λειτουργήσει η υπάρχουσα, με ποια λογική το Υπουργείο προτίθεται να δημιουργήσει μια καινούργια και σε ποιες βάσεις.

ΠΗΓΗ: Reader.gr