Επικοινωνιακοί ερασιτεχνισμοί της Κατεχάκη στην υπόθεση κατασκοπείας

Του Παναγιώτη Μπούσιου*

Αναμφισβήτητα η υπόθεση κατασκοπείας της Ρόδου που αποκαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο με την συμμετοχή των δυο προσώπων ήταν από τα πιο σημαντικά θέματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η Ελληνική Αστυνομία το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Δεν λέω Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, διότι το σχετικό δελτίο τύπου εκδόθηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας. Τι έκανε όμως σε επίπεδο επικοινωνίας; Σχεδόν τίποτα, ειδικά όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή περίπτωση και σε μια εποχή που οι σχέσεις με την γειτονική χώρα είναι σε «τεντωμένο» σκοινί. Ας δούμε όμως μερικές από τις παραλείψεις και σε πόσο επικίνδυνα επικοινωνιακά μονοπάτια θα μπορούσαν να οδηγήσουν.

Αρχικά, προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι για ένα τέτοιο γεγονός εκδόθηκε δελτίο τύπου μιας και δεν συνηθίζεται να δημοσιοποιούνται περιστατικά που έχουν να κάνουν με «ευαίσθητα» εθνικά θέματα.

Στο δελτίο τύπου δεν αναφέρονταν ούτε καν οι ηλικίες των δυο ατόμων για τους οποίους σχηματίστηκε δικογραφία. Άραγε, ήταν… προσωπικό δεδομένο;

Δεν «ήξερε» την τύχη της δικογραφίας, αν δηλαδή τα δυο πρόσωπα οδηγήθηκαν ή όχι στη Δικαιοσύνη. Προφανώς, ήταν κάποιο μυστικό που απειλούσε την «εθνική ασφάλεια».

Δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να δώσει στοιχεία για το προφίλ των δυο ατόμων καθώς, τουλάχιστον για τον έναν, η ιδιότητα του γραμματέα στο Τουρκικό προξενείο, είχε ιδιαίτερη σημασία. Από αυτό το σημείο, ξεκινούν οι «επικίνδυνοι επικοινωνιακοί ελιγμοί» που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα τους.

Άφησε τον υπογράφοντα, και χρησιμοποιώ τον εαυτό μου για να μην προσβάλω άλλους συναδέλφους, να διαχειριστούν το θέμα… ανεξέλεγκτα με ανεξέλεγκτες ενδεχόμενες συνέπειες. Άραγε, τι θα έκαναν οι «επικοινωνιολόγοι» της Κατεχάκη αν τα πράγματα εξελίσσονταν διαφορετικά και αντί να περάσουν το μήνυμα που ήθελαν στην γειτονική Τουρκία, βρίσκονταν σε θέση… απολογούμενων για τα «ελληνικά δημοσιεύματα» που θα έμοιαζαν με «βούτυρο στο ψωμί» της Τούρκικης μονταζιέρας;

Μάλλον όμως όλα αυτά μοιάζουν με λεπτομέρειες για το επικοινωνιακό επιτελείο της Κατεχάκη, εκτός αν νιώθουν τόσο κραταιοί, ασφαλείς και σίγουροι.

Μάλλον αγνοούν πόσο σοβαρό θέμα είναι η «επικοινωνία» στις μέρες μας ή θεωρούν ότι το κάνουν με τον σωστό τρόπο.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε τα πράγματα είναι σοβαρά.

Όσο για τα ελληνικά ΜΜΕ, εκφράζοντας προσωπική γνώμη, θεωρώ ότι το Σαββατοκύριακο στην πλειοψηφία τους χειρίστηκαν την υπόθεση «κατασκοπείας» με μεγάλη σοβαρότητα χωρίς ακρότητες και κάνοντας ρεπορτάζ. Το που βρήκε τις πληροφορίες ο κάθε συνάδελφος είναι δικό του θέμα.

Κατά τα άλλα, και πολύ σωστά έκανε, το Αρχηγείο της αστυνομίας προσπάθησε να επικοινωνήσει το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκατοντάδες νέα αυτοκίνητα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Αυτό όμως ήταν εύκολο…

Η «κατασκοπεία» ήταν το δύσκολο και όσο για τον βαθμό που πήρε; Ο καθένας ας βάλει ότι θέλει… και ο νοών νοείτο…

*Ο Παναγιώτης Μπούσιος είναι συντάκτης του αστυνομικού ρεπορτάζ