Επιστρέφει στην Κατεχάκη ο “Iron Mike” ;

Του Θάνου Σωτήρη*

Στις 19 Φεβρουαρίου 1999 διέβη τις πύλες του μεγάρου της Κατεχάκη. Και στις 7 Οκτωβρίου 2009 διέβη τις ίδιες πύλες, και στις 7 Μαρτίου του 2012 πάλι. Και είμαστε στον Ιούλιο του 2019, για να ακούμε σενάρια, «πληροφορίες» και ψιθύρους, για την εκ νέου διάβαση των πυλών, και την εγκατάσταση του στον «ηλεκτροφόρο» θώκο  της Δημόσιας Τάξης.

Κυρίες και κύριοι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης!

Από την επόμενη κιόλας ημέρα  της Κυριακής των Ευρωεκλογών, και με δεδομένη πλέον την εικόνα της διαφοράς ποσοστών, το ερώτημα «ποιος θα έλθει να παραλάβει τον θώκο από την Γεροβασίλη» -εάν αναλάβει την διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία- έγινε …talk of the town, για τους αστυνομικούς όλων των βαθμίδων και των «αποχρώσεων». ‘Η καλύτερα, οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, γύριζαν από στόμα σε στόμα, με την μορφή «πληροφοριών», φημών και ψιθύρων. Το επικρατέστερο όνομα; Αυτό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη!

Η αλήθεια είναι ότι από καιρό, πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κυκλοφορούσαν την επιστροφή του ως ένα πιθανό σενάριο, μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης. Πρόσωπα και από το πολιτικό περιβάλλον του, αλλά και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που ποτέ δεν έπαψαν να επικοινωνούν με τον πρώην Υπουργό τους.

Πρόσφατα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε στην Θεσσαλονίκη με πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας με τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό του, άγνωστο για ποιόν λόγο. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι απλά ήθελε να μάθει λεπτομέρειες για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Άλλες αναφέρουν ότι η συζήτηση αφορούσε την πιθανή επιστροφή του στην Κατεχάκη. Όπως και να έχει πάντως, ο πρώην Αρχηγός μετά την συνάντηση αυτή και μιλώντας με στενό φίλο του, εμφανίστηκε έκπληκτος για τα όσα γνώριζε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για ευαίσθητα και απόρρητα θέματα που συνέβησαν πολύ μετά το 2012, όταν άφησε τελευταία φορά πίσω του την Κατεχάκη.

Ίσως αυτό να είναι ενδεικτικό του λόγου για τον οποίο αρκετά στελέχη της Αστυνομίας λένε πως: ο Μιχάλης θα είναι για πάντα με το μυαλό του στην ΕΛ.ΑΣ.

Προ ημερών, στέλεχος του σώματος με μακρά πορεία στις ειδικές υπηρεσίες ασφαλείας, μας έλεγε ότι είναι σίγουρος πως, στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Τάξης θα δοθεί τον Χρυσοχοΐδη. «Έτσι όπως είναι η κατάσταση με την εγκληματικότητα και τα Εξάρχεια, μόνο αυτός γνωρίζει ποια κουμπιά να πατήσει για να λειτουργήσει η Αστυνομία αποτελεσματικά αλλά και γρήγορα», επιχειρηματολόγησε, και συμπλήρωσε με την μορφή πληροφορίας ότι: ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης του έχει ζητήσει ολοκληρωμένο «σχέδιο για τα Εξάρχεια».

Ίσως είναι πληροφορίες, ίσως φήμες, ίσως και ευσεβείς πόθοι, ένθεν κακείθεν. Το μόνο βέβαιο αυτή την στιγμή είναι πως, αν πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να ανακαλέσει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη …στη μάχη, οι αντιδράσεις από εν ενεργεία, απόστρατους αλλά και παλιότερα στελέχη του κόμματος, θα είναι τεράστιες. Και αυτό, όχι μόνο γιατί η υπουργοποίηση Χρυσοχοΐδη θα στερήσει μία θέση από τα κομματικά στελέχη, αλλά και γιατί, ο «Μάικ», όπως τον αποκαλούν αστυνομικοί με τους οποίους συνεργάστηκε στενά στο παρελθόν, συνεχίζει να έχει «τους ανθρώπους του» μέσα στην Αστυνομία. Και όσοι αντιδρούν, θεωρούν ότι θα δημιουργήσει μια «αυλή», άμεσα συνδεδεμένη με ένα όχι και τόσο καθαρό παρελθόν.

Από την άλλη όμως, ένας πολιτικός με εμπειρία πέντε ετών και επτά μηνών συνολικής θητείας στην «ηλεκτρική καρέκλα» της Κατεχάκη, μάλλον θα έχει αναλύσει το παρελθόν του και θα έχει διδαχθεί, και από τις επιτυχίες του, αλλά και από τις λανθασμένες επιλογές του.

 

Ο Θάνος Σωτήρης είναι συντάκτης του αστυνομικού ρεπορτάζ

Διεθυντής Σύνταξης του astinomiko.gr