Επιχείρηση “βρείτε αστυνομικούς για τον δρόμο” – Τι δεν γνωρίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Του Θάνου Σωτήρη

Είναι γεγονός ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέστρεψε με φόρα στην Κατεχάκη. Και προετοιμασμένος για το τι ακριβώς θέλει να κάνει και σε πόσο χρόνο. Άλλωστε ανάλογες της ορμής του ήταν και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί την ασφάλεια, ένας «μπλε φάκελος» που πρέπει άμεσα να εκτελέσει.

Και είναι γεγονός ότι, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, προσπαθεί να εξοικονομήσει προσωπικό από όπου είναι δυνατό, προκειμένου να στηρίξει της δυνάμεις πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που μαστίζει την καθημερινότητα του πολίτη. Δηλαδή την Άμεση Δράση, την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και τα τοπικά Τμήματα Ασφαλείας.

Απ’ ότι μαθαίνουμε μέχρι και σήμερα το μεσημέρι οι επιτελείς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν κατορθώσει να …ξετρυπώσουν 1.500 αστυνομικούς από συνοδείες «στόχων» και υπηρεσίες VIP, τους οποίους κατά προτεραιότητα έστειλαν στην Άμεση Δράση, την ΔΙ.ΑΣ. και την Ασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι επέστρεψαν στις οργανικές τους θέσεις 82 αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. που είχαν αποσπαστεί σε πρόσωπα, ενώ συνολικά από την υπηρεσία αυτή, που είναι κυριολεκτικά πρώτης γραμμής, έχουν αποσπαστεί τα τελευταία χρόνια 400(!) αστυνομικοί προς διάφορες κατευθύνεις. Να σημειώσουμε ότι τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της η ΔΙ.ΑΣ. είχε προσωπικό 2.200 ατόμων.

Πάμε τώρα όμως να δούμε τι ΔΕΝ είναι γεγονός.

Η ίδια η Αστυνομία δεν είναι η Αστυνομία που άφησε πίσω του πριν από περίπου μια δεκαετία ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο άμεσος συνεργάτης του Λευτέρης Οικονόμου. Ούτε σε αριθμό προσωπικού, ούτε σε μέσα, αλλά κυρίως ούτε σε ηθικό και διάθεση.

Όταν επόπτευε την ΕΛ.ΑΣ. ο κ. Χρυσοχοΐδης, κάθε χρονιά το προσωπικό αυξάνονταν κατά 1.200 αστυφύλακες και 300 αξιωματικούς μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων. Μετά το 2010 για δύο χρόνια πάγωσαν εντελώς οι προσλήψεις, ενώ πλέον κάθε χρόνο εισέρχονται 300 αστυφυλακές και 40 αξιωματικοί, ενώ παράλληλα οι παλιοί συνάδελφοί τους συνταξιοδοτούνται κατά κύματα.

Επίσης από τότε έχουν δημιουργηθεί υδροκέφαλες αυτοτελείς υπηρεσίες που και αυτές απορρόφησαν το προσωπικό τους από την ΓΑΔΑ, κατά κύριο λόγο, και φυσικά δεν είναι δυνατό να καταργηθούν πλέον, ενώ την ίδια ώρα τα τοπικά Τμήματα Ασφαλείας είναι κλειστά από το μεσημέρι και μετά, ενώ τα Τμήματα Τάξης είναι ζήτημα να μπορούν να «βγάλουν» ένα περιπολικό ανά δύο όμορα.

Για τον εξοπλισμό και τα μέσα, τι να πούμε; Είναι γνωστά. Σήμερα που επέστρεψαν 82 άνδρες στην ΔΙ.ΑΣ., μόνο οι 20 μπόρεσαν να μπουν σε υπηρεσία αφού δεν υπήρχαν οι ανάλογες μοτοσυκλέτες.

Δεν είναι γεγονός λοιπόν, πως ο σχεδιασμός που έχει στο μυαλό του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα μπορέσει να εφαρμοστεί, με αυτά τα δεδομένα και με την ίδια δομή (από το 1984), της Αστυνομίας.

Δεν είναι λύση να παίρνει 80 άτομα από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να τα πάει στην Άμεση Δράση. Γιατί μπορεί να βγάλει περισσότερα περιπολικά στους δρόμους, αλλά οι δικογραφίες της Ασφάλειας θα φτάσουν …στην παραγραφή όταν θα κολλήσει το σύστημα των εξερευνητών της ΔΕΕ.

Δυστυχώς με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, μόνο με δομική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών της η Αστυνομία μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της. Όλα τα άλλα θα έχουν την τύχη του «Ξένιου  Δία» και του «Περσέα»…