Εφιαλτικά σενάρια για τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου στην Κρήτη

Eφιαλτικά σενάρια εξετάζουν οι αστυνομικοί για το κίνητρο του δολοφόνου της 60χρονης αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ήτον, που βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης σε μια στοά κοντά στο Ξαμουδοχώρι του δήμου Πλατανιά. Η άτυχη επιστήμονας, που βρέθηκε στο νησί για τις εργασίες συνεδρίου της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι, εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου και βρέθηκε νεκρή περίπου εννιά χιλιόμετρα μακρυά.

Ο άνθρωπος που την σκότωσε φαίνεται ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, αφού ακόμη και με την χρήση drone οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την εξαφάνιση της δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το μικρό άνοιγμα, από το οποίο την πέταξε στο δαιδαλώδες λαγούμι. Ήταν καλυμμένο με μια παλέτα και “κρυμμένο” κάτω από ελαιόδεντρα. Δύο άνδρες που έχουν πάθος με τις στοές ήταν αυτοί που βρήκαν νεκρή την άτυχη γυναίκα και ειδοποίησαν τις αρχές.

Όλα τα προσωπικά αντικείμενα της 60χρονης βιολόγου, όπως το πορτοφόλι, το κινητό τηλέφωνο, το διαβατήριο και χρήματα βρέθηκαν μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της, την ημέρα της εξαφάνισή της. Ωστόσο, έλειπαν τα αθλητικά παπούτσια της. Όλα έδειχναν ότι φεύγοντας από τις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, πήγε για τρέξιμο στη φύση, μέχρι να αρχίσουν οι απογευματινές εργασίες του συνεδρίου, στις 6 το απόγευμα. Όμως δεν επέστρεψε ποτέ. Οι δικοί της άνθρωποι δημιούργησαν στο Facebook τη σελίδα “Searching for Suzanne” (“Αναζητώντας τη Σούζαν”), ελπίζοντας να βρεθεί σώα.

Η Σου, όπως την έλεγαν, μητέρα δύο παιδιών, του Λιουκ και της Έμμα, ήταν αθλητικός τύπος και μάλιστα κατείχε μαύρη ζώνη στο Taekwondo. Ωστόσο δεν κατάφερε να αντισταθεί στη μανία του δολοφόνου, με τον οποίο συναντήθηκε πιθανότατα τυχαία, ενώ έκανε τζόκινγκ.

Όπως φαίνεται, η 60χρονη βιολόγος, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Max Planck της Γερμανίας, δολοφονήθηκε σε άλλο σημείο. Θεωρείται αδύνατον να έφτασε μέχρι το Ξαμουδοχώρι, δεδομένου ότι έπρεπε να επιστρέψει εγκαίρως στην Ορθόδοξη Ακαδημία για τις απογευματινές εργασίες του συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδρομή που οδηγεί προς την καταπακτή εντοπίστηκαν ίχνη από ρόδες, ενώ βρέθηκαν σπασμένα κλαδιά σε χαμηλό ύψος. Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν ότι ο δολοφόνος μετέφερε το πτώμα της με αυτοκίνητο και προσπάθησε να το εξαφανίσει στο λαγούμι, το οποίο έφτιαξαν οι κάτοικοι της περιοχής στην Κατοχή με καταναγκαστική εργασία, για να το χρησιμοποιούν οι Γερμανοί κατακτητές ως πολυβολείο και αποθήκη πυρομαχικών.

Το πτώμα της 60χρονης Αμερικανίδας δεν έφερε κακώσεις ή εμφανή σημάδια κακοποίησης, ούτε τραύματα από μαχαίρι ή άλλο φονικό όργανο. Οι ιατροδικαστές Κρήτης Αντώνης Παπαδομανωλάκης και Σταμάτης Μπελιβάνης χρειάστηκαν περισσότερες από επτά ώρες για να καταλήξουν στο πόρισμα τους, αφού διαπίστωσαν ότι ο θάνατος της 60χρονης γυναίκας ήταν ασφυκτικός. Ο δράστης, δηλαδή, έφραξε τις αεροφόρους οδούς της. Πριν από τη νεκροτομή οι ιατροδικαστές προχώρησαν σε αξονική τομογραφία, ακτινογραφία και οδοντόγραμμα. Επικοινώνησαν, μάλιστα με την οδοντίατρό της στην Δρέσδη, όπου έμενε μόνιμα. Επίσης έλαβαν δείγματα για περαιτέρω εργαστηριακές έρευνες, το αποτέλεσμα των οποίων ίσως συμβάλουν στην εξιχνίαση του εγκλήματος.

Οι αστυνομικοί έκαναν ενδελεχή εξερεύνηση τόσο της στοάς όσο και της γύρω περιοχής, για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων στοιχείων. Αναζήτησαν ανθρώπους που μπορεί να αντελήφθησαν ύποπτες κινήσεις, αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι ο δολοφόνος να μετέφερε το πτώμα της γυναίκας στη στοά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακριβώς για να μην γίνει αντιληπτός. Έχουν κάνει ήδη αρκετές προσαγωγές υπόπτων, σεσημασμένων και μη, αλλά και κατοίκων των γύρω περιοχών που είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά, περιμένοντας, παράλληλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα δείξουν εάν η Σούζαν Ήτον βιάστηκε πριν δολοφονηθεί. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας θα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν πολύ επικίνδυνο κακοποιό…