Η απάντηση Χαρδαλιά στο ρεπορτάζ του astinomiko για την “γερασμένη Πυροσβεστική”.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χωροταξική αναδιοργάνωση  των Πυροσβεστικών Σταθμών είναι μέσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το άμεσο μέλλον. Την απάντηση αυτή έδωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του astinomiko.gr για τον μεγάλο μέσο όρο ηλικίας του πυροσβεστικού προσωπικού όλων των βαθμίδων.

Πληροφορίες μας αναφέρουν πως η εισήγηση της Πολιτικής Προστασίας είναι για την πρόσληψη 3.000 Πυροσβεστών.

Η ερώτηση τέθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την αντιπυρική περίοδο 2021 το μεσημέρι.

Διαβάστε το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης:

“Π. ΜΠΟΥΣΙΟΣ: Είναι φανερό ότι έχει γίνει μια προσπάθεια, υπάρχουν περισσότερα εναέρια μέσα, άκουσα για 2.500 περισσότερους εποχικούς πυροσβέστες σε σχέση με πέρυσι. Θέλω να ρωτήσω, υπάρχουν σημερινά δημοσιεύματα που λένε ότι το προσωπικό, αυτό που τελικά σβήνει τις φωτιές, φαίνεται να είναι γερασμένο. Στους αξιωματικούς μέσος όρος ηλικίας τα 45,69 έτη, στο χαμηλόβαθμο προσωπικό τα 44,19 έτη και στους πενταετούς υποχρέωσης τα 49,29-50 έτη. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι θα ανέβουν και θα κατέβουν το βουνό και θα επιχειρήσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Υπάρχει κάποιο σχόλιο για αυτό; Και δεύτερον, αν για όλα αυτά που έχουν γίνει, υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχετε προλάβει και θεωρείτε ότι σε αυτή την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε αποτελεί μειονέκτημα.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο, προφανώς οι παθογένειες δεκαετιών γεννούν και προβλήματα. Και προφανώς υπάρχουν σημεία, τα οποία μπορεί να χρήζουν ακόμα μεγαλύτερων καθαρισμών. Η επιλογή των 18 σημείων έγινε με βάση το σχέδιο προσομοιώσεων της Πυροσβεστικής και το οποίο απαντά στο ερώτημα, υπό δυσμενείς συνθήκες και σε συνδυασμό αρνητικών συγκυριών και παράλληλων περιστατικών, ποιες περιοχές μπορούν να γίνουν ένα καινούργιο Μάτι. Αυτή ήταν η ερώτηση που κάναμε στις προσομοιώσεις. Σαφώς, δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αυτό που είναι όμως πολύ σημαντικό, είναι ότι αλλάζει η νοοτροπία.

Τώρα, σε σχέση με τον μέσο όρο ηλικίας στο Πυροσβεστικό Σώμα. Και αυτό δεν προέκυψε τώρα. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια εξελισσόταν ως πρόβλημα και πάλι το κράτος απλά το παρακολουθούσε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως, είναι πολύ σημαντικό ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου και με την πρωτοβουλία του Υπουργού μας, έχει ξεκινήσει συζήτηση σε σχέση με το ζητούμενο αυτό. Άρα θα περιμένετε εξελίξεις. Θα μείνουμε μονάχα σε αυτό που λέμε, ότι πλέον οι υποχρεώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και οι ανάγκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, δεν είναι εποχικές.

Αυτό ας μην το εκλάβουν κάποιοι ως διαδικασία μετατροπής συμβάσεων. Το θέμα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι με τα δεδομένα της εποχής μας τι χρειάζεται ένα σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης; Αυτό δεν αφορά μόνο τί προσωπικό μόνιμο θα έχουμε. Θα πρέπει να δούμε τι χαρακτηριστικά θα έχει αυτό το προσωπικό και αν η υπάρχουσα χωροταξική κατανομή των Πυροσβεστικών Σταθμών, η οποία είχε γίνει δεκαετίες πριν, έρχεται να απαντήσει στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία. Προχωράμε σε μια αναδιοργάνωση και επικαιροποίηση του σχεδιασμού μας σε όλη τη χώρα. Μέσα από αυτή θα προκύψουν και οι πραγματικές ανάγκες για τις οποίες ναι, η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητά της να προχωρήσει σχετικά άμεσα στην κάλυψή τους – όχι σε εποχικό επίπεδο, σε μόνιμο επίπεδο, ώστε σταδιακά να πέσει και ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών μας.”