Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προειδοποιεί: Οι έλεγχοι για κάπνισμα δεν σταματούν τα μεσάνυχτα!

Δεν καταγράφηκε καμία παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου στο 86% των καταστημάτων που ελέχθησαν το διάστημα από 6 έως 16 Ιανουαρίου από μικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Οι ελεγκτές διαπιστώνουν υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης με την αντικαπνιστική νομοθεσία αποτυπώνοντας την θετική
ανταπόκριση πολιτών και επαγγελματιών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων όχι μόνο εφαρμόζει το νόμο, αλλά συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Καλλιθέας, του Κουκακίου, της Κάτω Αχαΐας και της Ναυπάκτου, όπου σε 55 καταστήματα δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, με τους ιδιοκτήτες των
καταστημάτων να συνεργάζονται άψογα επισημαίνοντας ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να συνηθίζει στο μέτρο.

Στο Παλαιό Φάληρο και στο Αίγιο Αττικής από τα 26 καταστήματα μόνον σε δύο επιβλήθηκε πρόστιμο για μη θεωρημένο βιβλίο καπνίσματος. Στο Σιδηρόκαστρο Σερρών όλοι οι καπνιστές βρίσκονταν στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων που ήταν διαμορφωμένοι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Καμία παράβαση επίσης δεν καταγράφηκε σε μεγάλα Πολιτιστικά Ιδρύματα της Αττικής, όπως το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς σε όλα τα ελεγχθέντα καταστήματα υγειονομικού
ενδιαφέροντος που λειτουργούν στους χώρους τους, όπως και στην Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική σκηνή, σε όλους τους κλειστούς και υπαίθριους χώρους τηρούνταν οι διατάξεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας επισημαίνει πως οι ελεγκτές είναι δραστήριοι και μετά τα μεσάνυχτα, όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατους ελέγχους σε νυχτερινά μαγαζιά που διενεργήθηκαν μετά τη 1 τα ξημερώματα.

Συγκεντρωτικά στοιχεία για το διάστημα 06.01-16.01.2020:
Από το σύνολο των 352 καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 86 % των περιπτώσεων.
Από το σύνολο των 50 παραβάσεων που κατεγράφησαν μόνο 8 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που δεν επιτρεπόταν.
Βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις του αντικαπνιστικού συνολικού ποσού 38.800€.