Η εξαπάτηση μιας εικόνας 

Του Βάιου Σύρρου*

Όταν ιδεολογία και συναίσθημα υπερτερούν της λογικής και του ανθρωπισμού.
Παιδάκι απέναντι στα ΜΑΤ… αίσχος… θα μου πείτε!
Ο πάνοπλος αστυνομικός με το γκλοπ, αντιμέτωπος με το κοριτσάκι που κρατάει κούκλα!!!
Αίσχος και πάλι αίσχος…
Μόνο που ο νεαρός αστυνομικός δεν δείχνει να απειλεί, αλλά μάλλον προστατεύει το παιδί και την οικογένειά του. Κοιτάει άλλωστε αλλού, φιλάει τα νότα του προσφυγόπουλου, μπας και ξαφνικά σκάσουν μύτη οι μπαχαλάκιδες με τις μολότοφ και τα μέλη των αμφιλεγόμενων «ΜΚΟ» των Εξαρχείων, που λυμαίνονται αυτές τις οικογένειες των εξαθλιωμένων προσφύγων, βάζοντας τους κεφαλικό φόρο διαμονής σε κτίρια αχούρια, τα οποία έχουν καταλάβει και τα εμφανίζουν ως ξενοδοχεία.
Οικογένειες με ανυπεράσπιστες γυναίκες και παιδιά, ο πιο ευάλωτος πληθυσμός, ανάμεσα σε εκατοντάδες νεαρούς από το Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράν, Ιράκ, Τουρκία… που βράζει το αίμα τους. Παιδιά προσφυγόπουλα, που κάποιοι τα αναγκάζουν να ζουν μέσα σε γκέτο διακίνησης ναρκωτικών και αγοραίου έρωτα. Η απόλυτη εξαθλίωση.
Άραγε πιστεύει κανείς στα αλήθεια, ότι αυτό ήταν και το όνειρο τους για μια καλύτερη ζωή, στην φοβισμένη καρδιά και την πονεμένη ψυχή τους, όταν μάζευαν βιαστικά τα λιγοστά υπάρχοντά τους για να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς;
Η αλήθεια είναι ότι, οι οικογένειες μεταφέρθηκαν προσωρινά σε πραγματικό ξενοδοχείο, με την συνεχή παρακολούθηση κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, γιατρών και διαπολιτισμικών μεσολαβητών, ενώ τις επόμενες μέρες θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.
Αυτή είναι μια άλλη, ψυχρή και όχι συναισθηματική «ανάγνωση» της φωτογραφίας που τις τελευταίες ώρες προκαλεί κύμα αντιδράσεων για την «αναλγησία» του κράτους. Ας είναι… τουλάχιστον οι οικογένειες των προσφύγων ξέρουν την αλήθεια κι αυτό είναι που μετράει…

*Ο Βάιος Σύρρος είναι συντάκτης του αστυνομικού ρεπορτάζ