Η καρατόμηση στον Ωρωπό, οι διοικητές Τροχαίας της Εθνικής και το κλίμα στην ΕΛΑΣ

O «αποκεφαλισμός» του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού, μετά την σύλληψη του Σύριου που κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις και ήταν ελεύθερος από τις φυλακές με περιοριστικούς όρους, δεν είναι μια απλή πειθαρχική υπόθεση της ΕΛ.ΑΣ. Γι΄ αυτό και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο προσωπικό του σώματος, που κάνουν λόγο για «έναν ικανότατο και αποδοτικό αξιωματικό να εκτελείται εν ψυχρώ επαγγελματικά, χωρίς ακόμη να έχουν διευκρινιστεί τα δεδομένα της υπόθεσης για την οποία βρέθηκε στο στόχαστρο».

Άμεσα οι αστυνομικοί συνέδεσαν την απόφαση αυτή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, με την καρατόμηση, από τον ίδιο πάλι, των διοικητών των Τμημάτων Τροχαίας σε όλο το μήκος της διαδρομής που ακολούθησαν οι Κροάτες χούλιγκαν από τα σύνορα μέχρι την Αττική, για να αποδειχθεί στο τέλος πως δεν είχαν καμία ευθύνη.

Έτσι πλέον οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των αστυνομικών αφορούν μια συγκεκριμένη πολιτική «που δεν διατάζει να εκθέτει υπηρεσιακά και κοινωνικά τα στελέχη της Αστυνομίας για επικοινωνιακούς λόγους».

Τα δεδομένα γι’ αυτή την υπόθεση είναι απλά. Ο διοικητής Ασφάλειας του Ωρωπού, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, διαχειρίζονται δεκάδες υποθέσεις ελέγχου τήρησης περιοριστικών μέτρων προφυλακισμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως και άλλες διοικητικές -ουσιαστικά- υποχρεώσεις, παράλληλα με την βασική αποστολή τους για την εξιχνίαση υποθέσεων. Ειδικά στο Ωρωπό, στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η Δομή φιλοξενίας μεταναστών της Μαλακάσας, υπάρχουν περίπου 50 περιπτώσεις αποφυλακισμένων με περιοριστικά μέτρα, οι οποίοι δεν τα τηρούν! Το νομικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. Εάν ο αποφυλακισμένος υπό όρους, δεν παρουσιαστεί τρείς φορές στο Τμήμα Ασφαλείας που έχει καθοριστεί, οι αστυνομικοί ενημερώνουν την αρμόδια Εισαγγελία Εφετών. Παράλληλα από το 2019 έχει καταργηθεί το άρθρο 182 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προέβλεπε την άμεση σύλληψη όποιου παραβίαζε τους περιοριστικούς όρους. Έτσι οι αστυνομικοί στα αρμόδια τμήματα, πλέον καταχωρίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε καταστάσεις όσους δεν παρουσιάζονται, και ενημερώνουν για τον καθένα ξεχωριστά την αρμόδια κατά περίπτωση  Εισαγγελία.

Αυτό φαίνεται πως έχει γίνει και στην περίπτωση του 23χρονου Σύριου που κατηγορείται για βιασμούς και δεν παρουσιαζόταν από τον Σεπτέμβριο ως όφειλε. Με έγγραφο του στις 21 Νοεμβρίου το Τμήμα Ασφαλείας ενημέρωσε την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας. Και την επόμενη ημέρα η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πληροφορούσε πως: «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, μετά από επικοινωνία που είχε το πρωί με τον Αρχηγό, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, ζήτησε την διοικητική διερεύνηση σχετικά με τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων του συλληφθέντα για τις επιθέσεις κατά γυναικών στα Εξάρχεια καθώς και την άμεση αντικατάσταση του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού».

Εμείς θα μείνουμε σε κάτι που, ο πρώην πλέον διοικητής του Ωρωπού, είπε σε συνάδελφό του: «Με πείραξε πιο πολύ που η μικρή μου κόρη με ρώτησε, γιατί λένε στο σχολείο πως έδιωξαν τον μπαμπά της από την Αστυνομία».

Του Θάνου Σωτήρη