Η κατάληψη Κουβέλου και οι εμπρηστές της Χρυσής Αυγής – Πώς συνδέονται οι δύο υποθέσεις

Του Θάνου Σωτήρη

Ήταν ξημερώματα της 1ης Νοέμβριου όταν ομάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας προσπαθούσαν να εντοπίσουν μέσα στα Εξάρχεια, τον ύποπτο, τότε, και κατηγορούμενο – καταζητούμενο σήμερα ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα», Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη.

Οι πληροφορίες της ΔΑΕΕΒ ανέφεραν ότι ο τραυματισμένος κατά την ληστεία στον ΟΠΑΠ του Χολαργού «σκληρός αναρχικός» είχε βρει καταφύγιο σε διαμέρισμα κοντά στην πλατεία και σύντομα σύντροφοί του θα τον φυγάδευαν με ένα βανάκι.

Και ξαφνικά το βανάκι εμφανίστηκε. Οι ομάδες των αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής άρχισαν την παρακολούθηση, η οποία όμως περιέργως κατέληξε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Δηλιγιάννη 50. Εκεί δύο άτομα αναρριχήθηκαν με μια σκάλα σε παράθυρο του κτηρίου κα από εκεί πέταξαν στο εσωτερικό έναν εμπρηστικό μηχανισμό.

Οι αστυνομικοί αποκαλύφθηκαν και επιχείρησαν να τους ακινητοποιήσουν, όμως μέσα στο όχημα υπήρχαν άλλα δέκα(!) άτομα, με αποτέλεσμα η πλάστιγγα να γύρει υπέρ των δραστών. Ακολούθησε η γνωστή ιστορία με την καταδίωξη προς τα Εξάρχεια, τον εμβολισμό ενός οχήματος της ΔΑΕΕΒ και η διαφυγή των εμπρηστών.

Ο Χατζηβασιλειάδης δεν βρέθηκε, οι εμπρηστές χάθηκαν, όμως οι επικεφαλής της ΔΑΕΕΒ αποδείχθηκε ότι δεν εγκατέλειψαν την παράλληλη αυτή υπόθεση που προέκυψε συμπωματικά μπροστά τους.

Ξεκίνησαν έρευνα και τελικά κατόρθωσαν να εντοπίσουν δύο συγκεκριμένους αναρχικούς οι οποίοι συμμετείχαν στην ιστορία της οδού Δηλιγιάννη. Από την παρακολούθησής τους διαπίστωσαν –‘όπως αναφέρουν στην σχετική δικογραφία- ότι ήταν μέλη αναρχικής συλλογικότητας με συγκεκριμένο στόχο: εγκαταστάσεις και μέλη της Χρυσής Αυγής, και με σημείο αναφοράς αλλά και εκκίνησης για τις επιθέσεις τους την κατάληψη «Έπαυλη Κουβέλου» στο Μαρούσι, γνωστή επίσης, ως κοινωνικός χώρος, για τις …μάχες της με στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Έτσι την Δευτέρα το βράδυ οι αξιωματικοί της ΔΑΕΕΒ προχώρησαν στην σύλληψη των δύο αναρχικών, ενώ νωρίς το πρωί της Τρίτης, η Κρατική Ασφάλεια μαζί με ΜΑΤ και ΟΠΚΕ εισέβαλαν στην κατάληψη, αναζητώντας στην πραγματικότητα στοιχεία και ίχνη που θα βοηθούσαν την αντιτρομοκρατική στις έρευνα για την συγκεκριμένη ομάδα αναρχικών.