Η μαφία των συνδέσμων και οι απόστρατοι των ΠΑΕ

Φωτο από την σελίδα στο facebook συνδέσμου οπαδών.

Ως οργανωμένες συμμορίες με διάφορους στόχους και συμφέροντα και όχι ως «χούλιγκανς» που εκδηλώνουν βία για την «φανέλα» της ομάδας τους, βλέπουν πλέον οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας τις σκληρές ομάδες οπαδών που λειτουργούν υπό την ομπρέλα των συνδέσμων φιλάθλων.

Ανώτατο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας με εμπειρία στην δίωξη της λεγόμενης οπαδικής βίας, που μίλησε στην Realnews, εμφανίσθηκε κατηγορηματικός: «Δεν ζούμε πλέον στις εποχές που θερμοκέφαλοι νεαροί οπαδοί ομάδων έπαιζαν ξύλο στις κερκίδες και έξω από τα γήπεδα. Για να ξηλωθούν οι πυρήνες της βίας πλέον δεν αρκούν οι προσπάθειες των υπηρεσιών αντιμετώπισης αθλητικής βίας. Χρειάζεται συμμετοχή των τμημάτων δίωξης εκβιαστών, της δίωξης ναρκωτικών, της κρατικής ασφάλειας. Οι καθοδηγητές αυτών των συνδέσμων-συμμοριών έχουν σαν στόχο μόνο το οικονομικό κέρδος».

Πράγματι η εικόνα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον χώρο θυμίζει έντονα πόλεμο συμμοριών της μαφία. Επιθέσεις με πιστόλια και Καλάσνικωφ, τοποθετήσεις ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών, συμπλοκές ακόμη και μεταξύ οπαδών της ίδιας ομάδας για την «επικυριαρχία» σε συγκεκριμένες περιοχές που κατά κανόνα συγκεντρώνουν και μεγάλο αριθμό καταστημάτων.

Οι πληροφορίες αλλά και οι ενδείξεις που έχουν στην διάθεσή τους τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας που ασχολούνται με την δράση των σκληροπυρηνικών μελών των συνδέσμων επίσης σκιαγραφούν ένα παρασκήνιο μαφίας. Σύμφωνα με αυτές ακόμη και η πανδημία έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης σε ότι αφορά στην είσοδο ανεμβολίαστων φιλάθλων στα γήπεδα. Όπως αποκαλύπτει ένας από αυτούς τους αξιωματικούς οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι επικεφαλής των συνδέσμων βάζουν στις θύρες για τις οποίες έχουν ομαδικά εισιτήρια για τα μέλη τους, ανεμβολίαστους έναντί επι πλέον του εισιτηρίου ποσού πέντε ευρώ. Στις πληροφορίες αυτές, λέει ο ίδιος αξιωματικός, ήρθε να προστεθεί και μία επιβεβαίωση όταν πρόσφατα σε αγώνα σε γήπεδο της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν πέντε άτομα για επεισόδια, εκ των οποίων οι τέσσερεις βρίσκονταν εκεί παράνομα. Δηλαδή δεν είχαν ούτε βεβαίωση εμβολιασμού ούτε πιστοποιητικό νόσησης και είχαν εισέλθει στην θύρα των «σκληρών συνδεσμιτών», όπου δεν γίνεται ουσιαστικά κανένας έλεγχος.

Φωτο από την σελίδα στο facebook συνδέσμου οπαδών.

Όμως και από τα «φτηνά εισιτήρια» που δίδονται από τις ΠΑΕ στους συνδέσμους, οι «αρχηγοί» φαίνεται πως κερδίζουν αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η Αστυνομία, βάζουν «καπέλο» σε αυτά, με το πρόσχημα της ενίσχυσης του συνδέσμου, κερδίζοντας σημαντικά ποσά κατά την διάρκεια της κάθε αγωνιστικής περιόδου.

Τα πράγματα όμως γίνονται πολύ χειρότερα όταν οι συντονιστές των συνδέσμων αυτών προχωρούν από τις απάτες στο βαρύτερο έγκλημα. Και εδώ είναι πολλά τα στοιχεία που συλλέγονται σε ολόκληρη της χώρα όταν πραγματοποιούνται έφοδοι της Αστυνομίας σε έδρες συνδέσμων μετά από κάποιο ποινικό αδίκημα που διαπράττουν μέλη τους. Σε πολλές περιπτώσεις, διαχρονικά, κατάσχονται ποσότητες χασίς και άλλων ναρκωτικών ουσιών. Παράλληλα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αστυνομικοί «μαθαίνουν» ανεπίσημα για εκβιασμούς ιδιοκτητών καταστημάτων, κυρίως καφέ και μπαρ, από ομάδες σκληρών χούλιγκανς, οι οποίοι όμως δεν έχουν δεχτεί ποτέ να καταθέσου εναντίον τους αφού θεωρούν βέβαια την εκδίκηση.

Βάζουν στοπ στους απόστρατους των ΠΑΕ

Ένα ακόμη πρόβλημα που επιχειρούν τώρα να λύσουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι η πρόσληψη απόστρατων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας από τις ΠΑΕ, ως υπεύθυνων ασφαλείας, αμέσως μετά την συνταξιοδότησή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η συνεννόηση για την πρόσληψη προηγείται της αποστρατείας και είναι σε γνώση του κύκλου των ενδιαφερομένων!! Και βέβαια είναι πολλές οι περιπτώσεις που υπήρξαν καταγγελίες ή ακόμη και υπόνοιες, για εξωθεσμικές συνεννοήσεις αποστράτων και εν ενεργεία συναδέλφων τους, σε θέματα αντιμετώπισης των χούλιγκανς.

Στον σχετικό Νόμο αναφέρεται πως για αυτές της θέσεις στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ προσλαμβάνονται πρόσωπα με αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα ασφάλειας αθλητικών χώρων. Και βέβαια λόγω της αστυνόμευσης των γηπέδων από αστυνομικές δυνάμεις, τέτοια πρόσωπα είναι οι επικεφαλής αξιωματικοί.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες στη Κατεχάκη μελετάται το ενδεχόμενο να κατατεθεί ρύθμιση η οποία θα απαγορεύει στους αστυνομικούς όλων των βαθμών να εργάζονται σε ΠΑΕ και ΚΑΕ εως και πέντε χρόνια μετά την αποστρατεία τους. Και αυτό με την λογική πως σε αυτό το διάστημα δεν θα υπάρχουν «φίλοι» των αποστράτων σε θέσεις κλειδιά, έτσι ώστε, όπως ανέφερε στέλεχος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στη Realnews, «η γυναίκα του Καίσαρα και να είναι και να φαίνεται έντιμη».

ΠΗΓΗ: Realnews – Θάνος Σωτήρης