Η σημασία της βαθιάς τομής Χρυσοχοΐδη στην ΕΛΑΣ – Όλο το παρασκηνίο

Όταν στις 4 του μήνα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλάμβανε για πέμπτη φορά το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας τάξης, τόνισε δύο πράγματα, στα παριστάμενα στην τελετή, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το πρώτο ήταν πως «οι μεταρρυθμίσεις που πριν τρία χρόνια σχεδιάσθηκαν θα επικαιροποιηθούν και θα εφαρμοσθούν», και πως στις άμεσες προτεραιότητες του ήταν «η διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του σώματος. Το επιτελείο να επιτελεί, το αρχηγείο να διοικεί, οι υπηρεσίες να αντιστοιχούν σε ανάγκες της κοινωνίας του σήμερα, χωρίς επώδυνους αναχρονισμούς».

Από εκείνη την ημέρα μέχρι και χθες, που ανακοίνωσε στον πρώην Αρχηγό Λάζαρο Μαυρόπουλο την αντικατάστασή του, ήταν κλεισμένος στο γραφείο του μαζί με τους συνεργάτες του, και «μετρούσε» το προσωπικό στις ανώτατες βαθμίδες, για να ξεχωρίσει τους ικανότερους με τους οποίους θα προχωρήσει στην βασικότερη ανάγκη της ΕΛ.ΑΣ. Στην αναδιοργάνωση της από έναν υδροκέφαλο γραφειοκρατικό μηχανισμό σε σύγχρονη αστυνομία.

Δεν είχε άδικο όταν έλεγε πως οι σχεδιασμοί που ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αποχώρησε από την Κατεχάκη στις 31 Αυγούστου 2021, αφού η συγκατοίκηση με τον Υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, που είχε προσωπική ατζέντα και επέκτεινε το σύστημα του κάτω από την ομπρέλα του Γρηγόρη Δημητριάδη, ήταν αδύνατη.

Ο διάδοχός του Τάκης Θεοδωρικάκος αντιμετώπισε και αυτός στην αρχή τα ίδια προβλήματα από το λεγόμενο «σύστημα Οικονόμου», προβλήματα που έφτασαν σε προσωπικές ανήθικες επιθέσεις, όταν με την εντολή πλέον του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε να ξηλώσει αυτό το σύστημα. Ο Θεοδωρικάκος στις περασμένες κρίσεις ξεχώρισε και επέλεξε για θέσεις κλειδιά, ακαριαία και έμπειρα στελέχη που στάθηκαν πάντα μακριά από κλίκες, ενίσχυσε με δύο σειρές αστυφυλάκων και 600 Πανεπιστημιακούς Αστυνομικούς τα ημιθανή τοπικά τμήματα, και οι υπηρεσίες της Αστυνομίας κατέγραψαν μια πτώση της «χαμηλής» λεγόμενης εγκληματικότητας, που μαστίζει τον πολίτη, κατά 25% από το καλοκαίρι του 2019, σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως και αυτός δεν κατόρθωσε να ξηλώσει τις νοοτροπίες, τα συμφέροντα και τα συστήματα που μαστίζουν την Αστυνομία. Ή τουλάχιστον δεν πρόλαβε.

Για τους επόμενους διαδόχους, Νότη Μηταράκη και Γιάννη Οικονόμου, δεν θα υπάρχει ιστορική μνεία.

Ο Μιχάλη Χρυσοχοΐδης τα γνωρίζει πολύ καλά αυτά τα «συστήματα». Γνωρίζει ακριβώς πως λειτούργησαν, πως μετάλλαξαν την Ελληνική Αστυνομία και για ποιους λόγους. Και μπορεί να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Οι επιλογές του σε πρόσωπα δείχνουν πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις δομικές αλλαγές που χρειάζεται το σώμα και στο επίπεδο του Αρχηγείου αλλά και σε αυτό των υπηρεσιών Ασφάλειας.

Ο νέος Αρχηγός, Δημήτρης Μάλλιος, μέχρι τώρα κλαδάρχης αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, είναι ένας αξιωματικός που έχει συνεργαστεί στενά για δεκαετίες με ευρωπαϊκές και άλλες αστυνομίες, και παράλληλα έχει μακρά θητεία σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Έχει ανοιχτό μυαλό και μια άλλη οπτική γωνία για τις υπηρεσίες προστασίας του πολίτη, εν έτει 2024. Ο Αστέριος Μαντζιώκας, νέος επιτελάρχης, θέση κομβική για τις συγκεκριμένες δομικές ανακατατάξεις, έχει μεγάλη εμπειρία στην διοίκηση αλλά και επιχειρησιακή δεινότητα, όπως απέδειξε κατά την θητεία του ως ΓΑΔΑ. Και οι δύο, στο σύνολο της καριέρας τους, κρατήθηκαν με ευλάβεια μακριά από προθαλάμους, παρασυναγωγές και κυκλώματα. Και είναι σίγουρο, πως γι΄ αυτούς τους λόγους ο Χρυσοχοΐδης τους επέλεξε για τις συγκεκριμένες θέσεις.

Του Θάνου Σωτήρη