Η τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια και η τραγική ΕΛΑΣ – Το χρονικό της αποτυχίας

Του Θάνου Σωτήρη

Παράλυτη, με σπασμένη την ραχοκοκαλιά της, αποκαλύφθηκε πως είναι η Ελληνική Αστυνομία, με την διαχείριση της υπόθεσης των 120 Κροατών ακροδεξιών χούλιγκανς, που δολοφόνησαν τον 29χρονο Μιχάλη Κατσούρη, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από το ρεπορτάζ, αλλά και τις επίσημες Κυβερνητικής δηλώσεις αυτό δείχνουν. Και είναι η ώρα, μετά από αυτό τον άδικο θάνατο ενός νέου ανθρώπου, να σταματήσουν οι «εσωτερικές έρευνες» και οι ΕΔΕ, και να ξεκινήσει ένα δομικό ξήλωμα στην ΕΛ.ΑΣ.

Το δεδομένο είναι πως η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας είχε πληροφόρηση για την κάθοδο εκατό εως εκατόν πενήντα σκληροπυρηνικών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, την Δευτέρα, οι οποίοι θα προσπαθούσαν να προμηθευτούν εισιτήρια για τον αγώνα της ομάδας τους με την ΑΕΚ, μέσω οργανωμένων φιλάθλων του Παναθηναϊκού, με τους οποίους διατηρούν στενές σχέσεις. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως τα άτομα αυτά θα τα φιλοξενούσαν οι «αδελφοί» τους του Παναθηναϊκού στην ευρύτερη περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Βάση αυτών των πληροφοριών και των δεδομένων, συντάχθηκε διαταγή με όλα τα στοιχεία από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία στάλθηκε όχι μόνο στις Αστυνομικές Διευθύνσεις που καλύπτουν την διαδρομή από την Κακαβιά προς την Αθήνα, αλλά και σε αυτές που καλύπτουν την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης Αθήνας, για το ενδεχόμενο να έφταναν στην χώρα μας από την είσοδο της Κρυσταλλοπηγής. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαταγές ήταν ξεκάθαρες: συστηματική επιτήρησή των Εθνικών οδών και σταθμών διοδίων, και όταν εντοπίζονταν τα ύποπτα οχήματα με τις κροατικές πινακίδες, ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, που είχε και τον κεντρικό συντονισμό, έχοντας θέσει σε επιφυλακή τις διαθέσιμες δυνάμεις που είχε από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, περιπολικά και ΔΙ.ΑΣ. 

Σε κεντρικό επίπεδο θα δίνονταν και κατευθύνσεις για το πως θα αντιμετώπιζαν τους Κροάτες χούλιγκαν, έτσι ώστε να μην μπορέσουν να φθάσουν στην Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν πως ο ίδιος ο Διεύθυντης της Αθλητικής Βίας επικοινωνούσε συνεχώς με όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις αναζητώντας κάποια πληροφορία για την μετακίνηση των Κροατών χούλιγκανς, όμως η απαντήσεις που έπαιρνε ήταν αρνητικές. Αργά το απόγευμα δόθηκε η πρώτη πληροφορία από την Κακαβιά πως είχαν περάσει το πρωί «μερικά οχήματα» με Κροατικές πινακίδες, και λίγες ώρες αργότερα ένα περιπολικό της Κορινθίας, που εκτελούσε περιπολία ρουτίνας, διαβίβασε πως είδε τα οχήματα να κατευθύνονται προς τα διόδια της Ελευσίνας. Αυτό ήταν και το σήμα συναγερμού για το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, όμως το χρονικό περιθώριο για να σταλούν ΜΑΤ στα διόδια δεν επαρκούσε. Έτσι διέταξαν μια ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, που ήδη βρισκόταν εκεί βάση του σχεδιασμού που είχε προηγηθεί, να ακολουθήσουν τους Κροάτες και να διαβιβάζουν συνεχώς την θέση τους, έτσι ώστε να προετοιμαστούν οι δυνάμεις, με δεδομένο πως βάση των πληροφοριών θα πήγαιναν στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου ήδη ήταν συγκεντρωμένοι 200 οπαδοί της ομάδας.

Έτσι και έγινε μέχρι την είσοδο στην Αττική Οδό, σημείο στο οποίο οι αστυνομικοί της Αθλητικής Βίας που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες, ενημέρωσαν το Κέντρο Επιχειρήσεων πως «έχασαν τους στόχους». Μια απίστευτη εξέλιξη που εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα και είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει αντικείμενο λεπτομερούς έρευνας.

Τριανταπέντε λεπτά αργότερα το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώθηκε για την παρουσία «κουκουλοφόρων» με στειλιάρια στον σταθμό του Ηλεκτρικού «Ειρήνη» και τότε δόθηκε η εντολή να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις στην περιοχή του Περισσού, και οι διμοιρίες που ήδη υπήρχαν γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ, και οι οποίες αφού διέλυσαν τους συμπλεκόμενους οπαδούς των δύο ομάδων, συνέλαβαν 94 άτομα, σχεδόν στο σύνολό τους Κροάτες, μεταξύ των οποίων και ένα σεσημασμένο χούλιγκαν του Παναθηναϊκού για κακουργηματικές πράξεις αθλητικής βίας, τον οποίο τα στελέχη της Ασφάλειας θεωρούν τον σύνδεσμο με τους Κροάτες που τους βοήθησέ να μεταβούν στη Νέα Φιλαδέλφεια και τους εξόπλισε πριν επιβιβαστούν στον Ηλεκτρικό στην «Ειρήνη».