Η ώρα της απολογίας για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Με τις απολογίες των εννιά κατηγορουμένων, ανάμεσά τους και της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, αρχίζει η ποινική αποτίμηση για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, το Νοέμβριο του 2017, που στοίχισε τις ζωές 25 ανθρώπων. Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για πλημμελήματα (ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, πλημμύρα από αμέλεια, παράβαση καθήκοντος και άλλα κατά περίπτωση), όμως η υπόθεση έχει ανατεθεί στην 7η τακτική ανακρίτρια λόγω της σοβαρότητάς της.

Στην εισαγγελική διάταξη, που ακολούθησε την προκαταρκτική εξέταση, γινόταν ανάλυση των ελλείψεων γύρω από την αντιπλημμυρική προστασία και τα έργα ορεινής υδρονομίας στην περιοχή και επισημαινόταν ότι στο όρος Πατέρας θα έπρεπε να υπήρχαν συγκεκριμένα έργα.

Ήδη έχουν απολογηθεί οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη και Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δασάρχης Αιγάλεω, ο διευθυντής δασών και υπάλληλοι του δασαρχείου. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να περάσει το ανακριτικό κατώφλι και η Ρένα Δούρου.

Ο Γιώργος Τσουκαλάς, ο οποίος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους -σε αντίθεση με άλλους συγκατηγορούμενούς του, στους οποίους έχουν επιβληθεί χρηματικές εγγυήσεις- δήλωσε μέσω της συνηγόρους του, Βάσως Πανταζή: «Χθες Παρασκευή, κλήθηκα να απολογηθώ ως πολιτικός προϊστάμενος της ΥΔΟΜ Ελευσίνας για το πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τον Νοέμβριο του 2017 το γειτονικό μας δήμο Μάνδρας και κόστισε τη ζωή συνανθρώπων μας. Με την απολογία μου, εκφράζοντας τη λύπη μου για τις ζωές που χάθηκαν και την συμπαράσταση μου στις οικογένειες που πενθούν, προσπάθησα να βοηθήσω την Δικαιοσύνη να εκδώσει μια πρώτη δίκαιη δικαιοδοτική κρίση, εξηγώντας, ότι ως δήμαρχος Ελευσίνας δεν είχα καμία απολύτως αρμοδιότητα επί θεμάτων που αφορούν τα γεωγραφικά και διοικητικά όρια έτερου δήμου. Η σύμφωνη γνώμη της 7ης ανακρίτριας και της εισαγγελέως γνωμοδοτήσεων να αφεθώ ελεύθερος μετά την απολογία μου, χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων, δικαιώνει την προσπάθεια μου να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην δύσκολη αυτή υπόθεση».