Θλίψη στην Αστυνομία – «Έφυγε» από τη ζωή ο Κώστας Σολδάτος

Του Νίκου Τσέφλιου

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Κώστας Σολδάτος, βυθίζοντας στη θλίψη την Αστυνομία στην Κρήτη, την οικογένειά του, τους φίλους και όλους όσοι τον γνώριζαν.

Πρόκειται για μια εμβληματική φυσιογνωμία που πέρασε από τις πιο σημαντικές θέσεις του σώματος στο νησί. Είχε διατελέσει διοικητής της Ασφάλειας στο Ηράκλειο, αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου και διακρίθηκε για το ήθος, τις ικανότητες και την προσφορά στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Στις 22 Μαΐου του 2012 στήθηκε επιχείρηση αερομεταφοράς στην Αθήνα για να χειρουργηθεί για δεύτερη φορά στην καρδιά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου και θα ακολουθήσει η ταφή στο Πέραμα Μυλοποτάμου.

Η σοβαρή έκρηξη που σημάδεψε τη ζωή του

Από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του ήταν η έκρηξη που τραυμάτισε σοβαρά τη σύζυγό του, στις 18 Φεβρουαρίου 1997, όταν ήταν διοικητής Ασφαλείας Ηρακλείου. Η γειτονιά συγκλονίστηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητο του, τη στιγμή που η 39χρονη Γεωργία γύριζε τη μίζα για να το βάλει μπροστά και να πάει τα παιδιά τους στο σχολείο.

Τα σκοτεινά κυκλώματα δεν συγχώρεσαν τον Λευκαδίτη αστυνομικό, που τους είχε μπει στο “ρουθούνι” από το 1972. Ήθελαν να σκοτώσουν, αυτός ήταν ο στόχος τους. Η άτυχη γυναίκα έχασε το αριστερό πόδι της, ενώ οι δυο κόρες της, η 14χρονη Σοφία και η 10χρονη Στέλλα γλίτωσαν, αφού η πρώτη βρισκόταν ακόμη στο διαμέρισμα και η δεύτερη περίμενε κάτω απ’ το υπόστεγο να “ζεσταθεί” το αυτοκίνητο.

Η πυροδότηση έγινε προφανώς με παροχέτευση ρεύματος σε πυροκροτητή από αγωγό ρεύματος με το γύρισμα της μίζας και ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Ανάλογες παγιδεύσεις έκανε παλιότερα η ΕΤΑ στην Ισπανία και ο ΙRΑ. Το εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν C-4. Το “Citroen” τινάχτηκε στον αέρα, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε άλλα έξι αυτοκίνητα.

Οι γείτονες αντίκρισαν εικόνες πεδίου μάχης. Kάποιοι διέκριναν κάτω από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου την άτυχη γυναίκα βαριά χτυπημένη. Διατηρούσε τις αισθήσεις της μέχρι τη στιγμή που έμπαινε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου Hρακλείου. Tο αριστερό της πόδι είχε αποκοπεί, 10 εκατοστά περίπου πάνω από το μηρό, και ήταν αδύνατον να συγκολληθεί. Το μεσημέρι οι χειρουργοί ολοκλήρωσαν την επέμβαση στο αριστερό πόδι και ξεκίνησαν τις προσπάθειες για να σώσουν το δεξί, το οποίο έφερε δυο κατάγματα στην κνήμη και πολλά ανοιχτά τραύματα.

Ο Kώστας Σολδάτος βρισκόταν την ώρα της έκρηξης στο γραφείο του, στην Yποδιεύθυνση Aσφαλείας Hρακλείου, όταν οι συνάδελφοί του τον ενημέρωσαν για “μια έκρηξη”. Δυο περιπολικά έφυγαν αμέσως, χωρίς τα πληρώματά τους να γνωρίζουν ότι ο στόχος των βομβιστών ήταν ο προϊστάμενός τους και η οικογένειά του. Mόλις έφτασαν ειδοποίησαν τον αστυνόμο και του είπαν να πάει στο νοσοκομείο.

Ο Kώστας Σολδάτος έφευγε για τη δουλειά γύρω στις 8 το πρωί. Αρκετές φορές μαζί με τη γυναίκα του, η οποία τον άφηνε στο γραφείο και συνέχιζε για τη δουλειά της, ένα εμπορικό κατάστημα στο κέντρο του Hρακλείου. Εκείνη την ημέρα έπρεπε να πάει νωρίς στο γραφείο του. H σύζυγός του θα μετέφερε τα παιδιά τους στο φροντιστήριο και στη συνέχεια θα πήγαινε στη δουλειά της. Tα δυο μικρά κορίτσια σώθηκαν κυριολεκτικά από θαύμα.

Δεκάδες υποθέσεις ζωοκλοπών αλλά και άλλων εγκληματικών πράξεων εξιχνίασε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Kρήτη ο Kώστας Σολδάτος. Τελευταία και σημαντική η περίπτωση της απαγωγής της εξάχρονης Eλενας Λουλάκη, με τη σύλληψη των δραστών. Tον Mάιο του 1992 συνέλαβε τον Bαγγέλη Pωχάμη στα νότια του νομού Hρακλείου, μετά την απόδραση από τις φυλακές της Νέας Aλικαρνασσού.

Το 1972 μπήκε στη σχολή υπενωμοταρχών του Pεθύμνου. Aπό το 1977 έως το 1980 φοίτησε στη σχολή υπαστυνόμων στην Aθήνα και έκτοτε υπηρετούσε ανελλιπώς μεταξύ Pεθύμνου και Hρακλείου. Eγινε γαμπρός στο Πέραμα Mυλοποτάμου, μια από τις πιο “σκληρές” περιοχές της Kρήτης.

Tόσα χρόνια στο νησί ο Σολδάτος ήξερε την Kρήτη από την καλή και την ανάποδη. Eίχε αποκτήσει διασυνδέσεις και μέσα στον υπόκοσμο, ώστε βρισκόταν πάντα μέσα στα πόδια των πιο σκληρών κυκλωμάτων παρανομίας. Τον Ιούλιο του 1988 επιστρέφοντας μαζί με τη γυναίκα του από ένα γάμο στο Aρκάδι Pεθύμνου, έπεσε μεσάνυχτα σε ενέδρα κάποιων Κρητικών. Tον ξυλοκόπησαν αλύπητα, του έσπασαν το πόδι, δέρνοντας ταυτόχρονα και τη σύζυγό του. Ο Σολδάτος τούς είχε στείλει κατηγορούμενους για κλοπή ζώων και σταφίδας. Οι δράστες του ξυλοδαρμού τιμωρήθηκαν πρωτοδίκως με τρία χρόνια φυλάκιση για τον ξυλοδαρμό, αλλά στο Eφετείο αθωώθηκαν..

Ο αστυνόμος από τον Aγιο Hλία Λευκάδας θα μπορούσε να έχει ήσυχο το κεφάλι του, αν είχε συμβιβαστεί με το “σύστημα”. Πήγαινε, όμως, κόντρα, δούλευε με πείσμα τις υποθέσεις και έχει στείλει κάμποσους Kρητικούς στη φυλακή, εξιχνιάζοντας σοβαρά εγκλήματα. Συνάδελφοί του στην Aσφάλεια Hρακλείου, έλεγαν ότι ο Kώστας “πλήρωσε παλιά καπίκια”, τονίζοντας ότι εκείνο το διάστημα δεν δούλευε κάποια συγκεκριμένη υπόθεση, που μπορεί να σχετιζόταν με την απόπειρα εξόντωσης του ίδιου και της οικογένειάς του. Μιλούσαν αόριστα για την “Mαφία της Κρήτης” σαν κάτι ζοφερό και μη προσεγγίσιμο.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την έκρηξη που τραυμάτισε σοβαρά την σύζυγό του, στις 8 Ιουνίου 1997, οδηγήθηκε στον ανακριτή Ηρακλείου ένας 28χρονος σεσημασμένος κακοποιός, ο οποίος είχε συλληφθεί από τον Σολδάτο για ληστεία στο μπαρ “Φουγάρο” και μάλιστα τον είχε απειλήσει μέσα στο Εφετείο ότι “θα του κλείσει το σπίτι”. Ο νεαρός τελικώς αθωώθηκε.