Και μετά τα μελομακάρονα αρχίζει η «κούρσα» για τις κρίσεις – Όλο το παρασκήνιο

Του Θάνου Σωτήρη

Και μετά τις εορτές των Χριστουγέννων ακολουθούν οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά. Γνωστό αυτό, αλλά. Απ’ έξω από τις γιορτές και τα πανηγύρια μένουν οι ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού το βλέμμα τους πλέον είναι καρφωμένο στην 20η Ιανουαρίου, ημέρα που επισήμως ξεκινούν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις. Και φέτος, που έχουμε και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, είναι βέβαιο ότι οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ θα γίνουν γρήγορα και άμεσα!

Στις φετινές κρίσεις λοιπόν ένα είναι το σίγουρο: ότι Αρχηγός υπάρχει και διανύει ακόμη το πρώτο έτος της θητείας του. Έχουμε λοιπόν τέσσερις θέσεις Αντιστράτηγων που εποφθαλμιούν οι …ψηλά στην επετηρίδα των Υποστρατήγων. Φυσικά όλοι οι Αντιστράτηγοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις επαφές και τα …τηλέφωνα για να παραμείνουν στις θέσεις τους, όμως.

Στελέχη της Κατεχάκη που γνωρίζουν καλά τα τεκτενόμενα στο παρασκήνιο των «διαβουλεύσεων» μας λένε ότι οι επερχόμενες κρίσεις έχουν μια ιδιαιτερότητα: οι πιθανές καραμπόλες και οι ανατροπές των «συμφωνηθέντων» δεν θα έρθουν από του Αντιστράτηγους, αλλά από τους Υποστράτηγους.

Τρείς από αυτούς, μας λένε, έχουν πολλές μα πάρα πολλές πιθανότητες προαγωγής, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους. Ο πρώτος βρίσκεται πολύ κοντά στο υπουργικό περιβάλλον και η ιστορία του δείχνει ότι ενώ δεν ακούγετε ποτέ, επιβιώνει πάντα και σε θέσεις κλειδιά κοντά στις ηγεσίες.

Ο δεύτερός έχει ισχυρότατους και παλαιούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα, ενώ παράλληλα τον στηρίζουν ισχυρότατοι πολιτικοί  παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας.

Ο τρίτος χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει ακουστεί να λέει ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός με την αποτελεσματικότητα του έχει στηρίξει την αντεγκληματική ατζέντα του.

Στην σκακιέρα επερχόμενων κρίσεων λοιπόν υπάρχουν τρείς «δυνατοί» Υποστράτηγοι και τέσσερεις θέσεις Αντιστρατήγων.

Τι γίνεται όμως σε αυτό τον βαθμό; Τον κορυφαίο δηλαδή. Οι ίδιες, καλά πληροφορημένες, πηγές ενημέρωσης μας λένε ότι ένας από τους τέσσερεις θεωρείται ότι μένει στην θέση του και ένας δεύτερος συντάχθηκε λόγω καταγωγής, με τον έτερο πολιτικό πόλο της Κατεχάκη, δηλαδή με τον Υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου. Εδώ μπορεί να προκύψει θέμα βέβαια, αφού όπως γνωρίζουν πλέον και οι …περαστικοί από την λεωφόρο Κατεχάκη, οι δύο πολιτικοί προϊστάμενοι του Υπουργείου ακολουθούν εντελώς διαφορετικούς δρόμους, και με γυρισμένες τις πλάτες ο ένας στον άλλο.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, μέχρι σήμερα δηλαδή γιατί ανατροπές έχουμε δει και στο νήμα, έχει ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου για τις κρίσεις του 2020.

Φυσικά εμείς παρακολουθούμε το παρασκήνιο και θα σας ενημερώνουμε για τις αλλαγές!