Καταγγελία: “Μήπως ήρθε η ώρα να ελεγχθεί και η Αρχαιολογία για τα αυθαίρετα της Μυκόνου;”

Σαν βόμβα έπεσε στο νησί της Μυκόνου, πριν λίγες ημέρες, ότι η Πολεοδομία από την Σύρο, πραγματοποιεί ελέγχους σε δεκάδες αυθαίρετα κτίσματα, για τα οποία μούχλιαζαν σε κάποια συρτάρια καταγγελίες εδώ και χρόνια.

Και λέμε ότι η είδηση αυτή ήταν βόμβα, αφού το νησί εκτός των ανέμων, και η βαριά τουριστική βιομηχανία της χώρας, είναι και το βασίλειο των αυθαιρέτων. Κάτι που βέβαια δεν μπορεί να συμβεί μόνο με την επιθυμία των «εργολάβων της νύχτας»!

Στο παρασκήνιο βέβαια είχαν παιχτεί πολλά για να ταξιδέψει τοι κλιμάκιο της Πολεοδομίας και να κάνει την δουλειά του. Χρειάστηκε η παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τα στελέχη της οποίας είχαν στα χέρια τους κατάλογο με περισσότερα από 30 αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ. Έτσι …λειτούργησε το σύστημα, τα πρόστιμα έπεσαν βροχή, με κάποια από αυτά να αγγίζουν και τα 2.000.000 ευρώ!!

Οι κάτοικοι της Μυκόνου στην κυριολεξία ανάσαναν με αυτή την εξέλιξη, αφού εδώ και πολλά χρόνια εκκρεμούν καταγγελίες και εξώδικα περί συστηματικής αυθαίρετης δόμησης, τόσο οικιών όσο και επαγγελματικών χώρων, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Παράγοντας της ζωής του νησιού με τον οποίο επικοινωνήσαμε δίνει όμως μια άλλη διάσταση στην υπόθεση η οποία στέκει απολύτως λογικά και σίγουρα πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων! Για να «σηκώσεις» ακόμη και πέργκολα στο νησί, πρέπει να έχεις την σχετική άδεια από τις υπηρεσίες αυτές. Όπως μας ανέφερε, ενώ στις περιπτώσεις οικοδομών με ολοκληρωμένες νόμιμες άδειες, ο έλεγχος και οι τομές που πρέπει να ληφθούν από το οικόπεδο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανέγερση, καθυστερούν μέχρι και δύο (!) χρόνια, δεν υπήρξε ποτέ καμία παρέμβαση τους στα δεκάδες μεγάλα και πολυτελέστατα κτίσματα που χτίστηκαν όλα, τα τελευταία χρόνια, εντελώς παράνομα. Και βέβαια τέτοιες συμπεριφορές γεννούν προφανή ερωτήματα.

«Μήπως η Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας ή ακόμη και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας θα έπρεπε να το δεί το θέμα;» , αναρωτιέται κλείνοντας την συζήτηση…