Κυριολεκτικά λευκή, η «λευκή βίβλος» του Χρυσοχοΐδη – Έκθεση ιδεών και διαπιστώσεων

Του Θάνου Σωτήρη

«Λευκή Βίβλος» είναι ένας πολιτικός όρος, κατά το Διεθνές Δίκαιο, και αναφέρεται στη συλλογή κρατικών επισήμων εγγράφων, που σχετίζονται με εξωτερικά ή και εσωτερικά θέματα, και την οποία και εκδίδουν οι κυβερνήσεις σε μορφή βιβλίου. Περιλαμβάνει δηλαδή ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ συγκεκριμένες, με οποιαδήποτε νομική μορφή.

Κάτι τέτοιο αναμέναμε λοιπόν όταν ενημερωθήκαμε πως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα παρουσιάσει επισήμως την δική του «λευκή βίβλο» για την προστασία του πολίτη, την δημόσια τάξη, την διαχείριση κρίσεων, την λειτουργία της αστυνομίας κ.τ.λ.

Αυτό που μας περίμενε ήταν πραγματικά μια έκπληξη! Σε σημείο που διπλοτσεκάραμε το e-mail μας αφού η πρώτη εντύπωση ήταν πως, μας είχε σταλεί ο πρόλογος, χωρίς το κυρίως σώμα του κειμένου!!

Όχι όμως. Αυτό ήταν όλο. (Μπορείτε να το δείτε εδώ).

Ένα χαριτωμένο εμφανισιακά γραφιστικό με λουλουδάκια και κάτι άλλα σχέδια, γεμάτο διαπιστώσεις, γενικόλογες κοινωνικοπολιτικές αναφορές, ευχολόγια, ελπίδες και …οράματα.

Μια «έκθεση ιδεών» που με το ζόρι θα μπορούσε να σταθεί ως …διαφημιστικό φυλλάδιο του περιπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχει μέσα σε αυτή την «βίβλο» ούτε μία συγκεκριμένη απόφαση για οποιοδήποτε θέμα. Αυτό θα γίνει με το οργανόγραμμα, εκείνο με την εκπαίδευση, το άλλο με την αστυνόμευση.

Και βέβαια επαναλαμβάνονται μονότονα οι «καραμέλες» του Αστυνομικού της γειτονιάς, των Κινητών Μονάδων, των πεζών περιπολιών και των …scooters, που πλέον έχουν χάσει την γλύκα τους, αφού χρησιμοποιούνται συνεχώς, και κατά περίσταση, από το 2006!!

Πραγματικά είναι αδύνατο να μπει κάποιος στην διαδικασία της κριτικής, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει αντικείμενο να κριθεί. Όπως είπαμε, είναι σαν να έστειλαν τον πρόλογο και να ξέχασαν το κυρίως κείμενο…

Υ.Γ. Στην φράση «…ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται η διαδικασία κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας με τη σύσταση και τη λειτουργία, υποστηρικτικά στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, της Συντονιστικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων Εσωτερικής Ασφάλειας…», θεωρούμε πως ο συντάκτης ξέχασε την λέξη «διαχείρισης» ή «αντιμετώπισης», γιατί αλλιώς είναι παρεξηγήσιμη!