Ληστές ηλικιωμένων επένδυαν την λεία τους σε επιχειρήσεις και ακριβά αυτοκίνητα

Ήταν έτοιμοι να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων με προϊόντα αρτοποιίας. Παζάρευαν ένα νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι, είτε για αγορά αντί 140 χιλιάδων ευρώ είτε για ενοικίαση με τρεις χιλιάδες ευρώ το μήνα. Είχαν ήδη απλωθεί… επιχειρηματικά σε εταιρείες διαχείρισης ταξί αλλά η μεγάλη τους αδυναμία ήταν τα ακριβά αυτοκίνητα.

Όμως δεν ήταν επενδυτές, ήταν κακοποιοί.

Μια σπείρα όμως που δεν είχε υπολογίσει τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής που όταν κατέγραφαν την μια μετά την άλλη καταγγελία για «μαϊμού» υπαλλήλους της ΔΕΗ ή για δήθεν… συντηρητές ασανσέρ κατάλαβαν ότι δεν είχαν να κάνουν με μια ακόμα συνηθισμένη υπόθεση.

Το astinomiko.gr παρουσιάζει αποκλειστικά στοιχεία από την δράση της συμμορίας που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο.

Τα μέλη της είχαν αποκτήσει τόσο μεγάλα οικονομικά οφέλη που είχαν μέχρι και… τραπεζικές θυρίδες για να κρύβουν χρήματα και μέρος των κλεμμένων χρυσαφικών από τα θύματα τους. Το ορμητήριο των «επενδυτών» ήταν τα Άνω Λιόσια και επέλεγαν, μέσω της Αττικής οδού, να πηγαίνουν σε περιοχές όπου γίνονταν λαϊκές αγορές ώστε να εντοπίζουν τα θύματα τους.

«Το κόλπο είναι γνωστό. Έπειθαν τους ηλικιωμένους να τους βάλουν στα σπίτια τους καθώς είχαν τάχα διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος και συνήθως τους εγκλώβιζαν στην κουζίνα. Την ίδια, στιγμή είτε οι ίδιοι είτε συνεργοί τους άρπαζαν χρήματα και κοσμήματα. Μάλιστα, εφάρμοζαν και την τακτική του αλουμινόχαρτου. Τους έλεγαν δηλαδή να τα βάλουν μέσα σε αλουμινόχαρτο για να μην επηρεαστούν κατά την διάρκεια της επιδιόρθωσης της βλάβης» λέει αστυνομικός που υπηρετεί στην Νοτιοανατολική Αττική και είχε καταγράψει ένα από τα πολλά χτυπήματα της συμμορίας.

Ένα από τα ηγετικά στελέχη είχε αδυναμία στα ακριβά αυτοκίνητα και, σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών, φέρεται να εχει αγοράσει τοις μετρητοίς ένα πολυτελές αυτοκίνητο αντί 38 χιλιάδων ευρώ ενώ συνολικά η σπείρα προτιμούσε να ξοδεύει τα χρήματα της σε ακριβά οχήματα.

«Φρόντιζε να ενθαρρύνει τα υπόλοιπα μέλη κατά την διάρκεια των χτυπημάτων ενώ στο τέλος η μοιρασιά των κλοπιμαίων γινόταν με την συναίνεση του» όπως περιγράφουν οι διωκτικές αρχές στα στοιχεία που προσκόμισαν στην δικαιοσύνη.

Η συμμορία τουλάχιστον δυο φορές άσκησε βία στα θύματα της ενώ σε μια από τις περιπτώσεις δεν δίστασαν να παγιδέψουν έναν υπερήλικα και να του πάρουν εκατοντάδες χρυσές λίρες και ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από το σπίτι του.

Ο γνωστός ποινικολόγος και συνήγορος υπεράσπισης δυο εκ των συλληφθέντων, Γιάννης Γλύκας μιλώντας στο astinomiko.gr υποστηρίζει ότι «το καταρχήν φερόμενο πλούσιο προανακριτικό υλικό δεν θα είναι αρκετό για να στοιχειοθετηθούν τα σοβαρά αποδιδόμενα αδικήματα της «εγκληματικής οργάνωσης» και της «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» καθότι αυτά απαιτούν πολύ περισσότερα στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν! Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχουμε μια δίκαιη δικαστική κρίση».