Λουκέτο στο “παράκεντρο” της Κατεχάκη βάζει ο Θεοδωρικάκος

Μια έκπληξη, ευχάριστη για τους μάχιμους αξιωματικούς του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, έκρυβε η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά την σύσκεψη υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο, με θέμα «την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλη την χώρα».

Μεταξύ άλλων στο δελτίο τύπου αναφέρεται: «Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση του κέντρου συντονισμού της ΕΛ.ΑΣ. στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) για τη διαχείριση των αθλητικών εκδηλώσεων και αγώνων καθώς και των συγκεντρώσεων και πορειών. Το κέντρο συντονισμού θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υφυπουργού, Ελευθέριου Οικονόμου και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου και θα συντονίζει συνολικά τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων όλων των Διευθύνσεων που συμμετέχουν στη λήψη μέτρων.»

Σε μια πρώτη ανάγνωση κάποιος μπορεί να εικάσει πως θα υπάρχει κάποιος καλύτερος συντονισμός, όμως πίσω από τις γραμμές κρύβεται η κατάργηση του «παράκεντρου» που λειτουργεί στο γραφείο του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικά το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους επιχειρησιακούς αξιωματικούς που δρουν στο πεδίο των μέτρων τάξης.

Το Κέντρο αυτό δέχεται εικόνα από τις κάμερες, τα ελικόπτερα και τα «ντρονς» της Αστυνομίας και σε αυτό βρίσκονται κατά την διάρκεια μεγάλων κινητοποιήσεων ή άλλων γεγονότων, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά πολλές  φορές και η πολιτική ηγεσία, προκειμένου να έχουν άμεση αντίληψη των όσων διαδραματίζονται.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα, ειδικά στις μεγάλες κινητοποιήσεις μετά την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, παρατηρήθηκε το φαινόμενο ο πρώην Αρχηγός Κώστας Σκούμας, Κλαδάρχες του Αρχηγείου, αλλά και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, να παρεμβαίνουν με εντολές στην ανάπτυξη των μέτρων, στις κινήσεις των διμοιριών, ακόμη και παρά την γνώμη των αρμόδιων αξιωματικών αλλά και των αξιωματικών επικεφαλής των δυνάμεων που βρίσκονταν «στο δρόμο». Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σε κάποιες περιπτώσεις προκλήθηκε σύγχυση από τις διαταγές που δόθηκαν από την Κατεχάκη, αφού όσοι ήταν στο «παράκεντρο» του 6ου ορόφου προφανώς δεν είχαν ούτε τα δεδομένα της σχεδίασης των μέτρων ούτε την εξέλιξη τους, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα στις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο Κέντρο της Αθήνας.

Και πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το astinomiko.gr, πέραν από την διατύπωση της σχετικής παραγράφου στο σημερινό δελτίο τύπου, ανέφεραν πως από τώρα και στο εξής οποιοδήποτε από την ηγεσία, πολιτική και φυσική, κρίνει πως είναι απαραίτητο να βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων, θα μεταβαίνει στην ΓΑΔΑ, έτσι ώστε να έχει και την ευθύνη της εξέλιξης των επιχειρήσεων και των διαταγών που πιθανόν δώσει στους αρμόδιους αξιωματικούς.

Κάτι που οι επιχειρησιακοί αξιωματικοί υποδέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση, αφού όπως λένε «πολλές φορές υπήρξαν εντολές άνωθεν για τις οποίες όμως η ευθύνη έπεσε στις δικές μας πλάτες».

Του Θάνου Σωτήρη