Μέγαρα: Η σπείρα «fast and furious» και ο ληστής με την… κοιλίτσα

Η… κοιλίτσα που είχε ένα από τα μέλη της σπείρας και τα ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ήταν αυτά που πολλά από τα θύματα περιέγραφαν στους αστυνομικούς της Ασφάλειας όταν πήγαιναν να καταγράψουν μια ακόμα κλοπή ή διάρρηξη της συμμορίας που δρούσε από τον περασμένο Μάιο. Περιοχές που προτιμούσαν ήταν τα Μέγαρα, η Νέα Πέραμος, ο Ασπρόπυργος, η Μαγούλα και η Κόρινθος.

Η σπείρα όμως είχε και τις αδυναμίες της. Μια από αυτές ήταν οι… μαξιλαροθήκες καθώς, σχεδόν σε όλα της τα χτυπήματα, τα μέλη της εκεί έβαζαν τα κλοπιμαία. Σε ελάχιστες περιπτώσεις βέβαια, έπαιρναν ολόκληρα τα συρτάρια με πολύτιμα αντικείμενα και χρυσαφικά και γίνονταν καπνός. Μια ακόμα αδυναμία που είχαν ήταν τα ακριβά και γρήγορα αυτοκίνητα. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών, μέρος από τα κέρδη τους τα χρησιμοποιούσαν για την αγορά αυτοκινήτων ενώ στα χτυπήματα ο τρόπος τους, θύμιζε τους πρωταγωνιστές των κινηματογραφικών ταινιών «Fast and furious» όπου απαραίτητο αξεσουάρ ήταν τα… πυραυλοκίνητα αυτοκίνητα για να διαφεύγουν.

«Συνήθως, δεν έκαναν άνω κάτω όλο το σπίτι αλλά πήγαιναν στοχευμένα στις κρεβατοκάμαρες και όπου υπήρχε συναγερμός τον «φίμωναν» βάζοντας τον μέσα σε έναν κουβά με νερό» λέει στο astinomiko.gr αξιωματικός που ήταν στο κατόπι της σπείρας σχεδόν όλο το καλοκαίρι.

Τα δυο άτομα που συνελήφθησαν, και οι τρεις συνεργοί τους που έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, έχουν «βαρύ» ποινικό παρελθόν και τους συνδέουν δεσμοί συγγένειας. Οι αστυνομικοί, προσπαθώντας να φτιάξουν το προφίλ τους και να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο δράσης τους, διαπίστωσαν ότι τις περισσότερες επιθέσεις τις έκαναν τις ώρες που άλλαζαν οι βάρδιες των αστυνομικών. Η… σχέση όμως και η επαφή που είχαν με περιπολικά και μοτοσικλέτες της αστυνομίας δεν ήταν πάντοτε αναίμακτη. Σε μια περίπτωση, μετά από καταδίωξη, ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ κυνήγησε πεζός ένα μέλος της σπείρας ο οποίος μπήκε μέσα σε καταυλισμό τσιγγάνων και πήδηξε από ύψος τεσσάρων μέτρων για να γλιτώσει. Ο αστυνομικός τον ακολούθησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά.

Η σπείρα υπήρχαν φορές που ήταν ιδιαίτερα σκληρή με τα θύματα της. Σε μια περίπτωση ο «Βενιαμίν» της συμμορίας απειλούσε με μαχαίρι την ιδιοκτήτρια ενός σπιτιού ενώ δεν είχαν διστάσει να απειλήσουν και μια γειτόνισσα που είχε αντιληφθεί τις κινήσεις τους. Θέλοντας να καλύψουν τα ίχνη τους, σε κάποιες περιπτώσεις, μάρτυρες υποστήριξαν ότι ένα από τα μέλη είχε δεμένα τα χέρια του με επιδέσμους πυγμαχίας. Η συνολική τους λεία μετά από 26 διαρρήξεις και κλοπές, σύμφωνα με την αστυνομία, ξεπερνά τις 200 χιλιάδες ευρώ. Ο γνωστός ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, συνήγορος ενός εκ των συλληφθέντων, δίνει την δική του εκδοχή για την υπόθεση: «Καθώς έχει δημιουργηθεί το ψυχολογικό, και όχι μόνο, όριο των 120 χιλιάδων ευρώ για την ύπαρξη κακουργηματικών κλοπών, οι αρχές δυστυχώς επιδιώκουν να «τραβάνε από τα μαλλιά» τις δικογραφίες, να δημιουργούν ευφάνταστα σενάρια ύπαρξης στοιχείων. Το ίδιο κάνουν και με το modus operandi, αναδεικνύουν κάθε συναυτουργία σε εγκληματική οργάνωση και αποδίδουν στους κατηγορούμενους πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση. Πιστεύουμε ότι αυτό το ασύνδετο κατηγορητήριο θα αποδομηθεί στην εξέλιξη και πορεία της υπόθεσης». Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν κοσμήματα ενώ κατασχέθηκαν και δυο «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα.