Μεταφέρει τα “Εξάρχεια” σε όλες τις πλατείες της Αττικής η ΓΑΔΑ – ΒΙΝΤΕΟ

Του Θάνου Σωτήρη

“Το “έργο” το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές. Ίσως να είναι και κανόνας: όποτε οι κατασταλτικές δυνάμεις αφήνονται ελεύθερες και με διαταγές “μηδενικής ανοχής”, καταλήγουν από γελοίες έως πολύ επικίνδυνες.”

Με αυτή την παράγραφο ξεκινήσαμε το χθεσινό ρεπορτάζ για τους άνδρες των ΜΑΤ, χειριστές ενός από τους υδροβόλους Αίαντες, που όταν διαπίστωσαν ότι το νερό δεν έφτανε στους διαδηλωτές το έστρεψαν στους δημοσιογράφους. Και καταλήξαμε ότι εκεί είχαμε την περίπτωση του γελοίου.

Δεν πέρασαν όμως λίγες ώρες και, δυστυχώς δικαιωθήκαμε στο δεύτερο ενδεχόμενο, αυτό του επικίνδυνου.

Αυτό έγινε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου 20121. Σημειώνουμε την ημερομηνία γιατί πιθανότατα θα χρειαστεί στο μέλλον ως σημείο αναφοράς. Είναι η μέρα που η Αστυνομία “μετέφερε τα Εξάρχεια” σε μια “ήσυχη και οικογενειακή” πλατεία της Αττικής!! Και εάν η ΓΑΔΑ συνεχίσει την νέα πολιτική του “πρώτα βαράμε και μετά ρωτάμε”, σε όλες της πλατείες της Αττικής.

Τα όσα συνέβησαν και, δυστυχώς για την ΓΑΔΑ, κατεγράφησαν σε δεκάδες βίντεο που δεν επιτρέπουν την τετριμμένη ανακοίνωση: “οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση από ομάδα… κ.τ.λ.”, επιβεβαιώνουν πως το νέο δόγμα της Ελληνικής Αστυνομία είναι “πρώτα βαράμε και μετά ρωτάμε”.

Ειλικρινά δεν ξέρουμε εάν ευθύνεται η πολιτική ηγεσία της Κατεχάκη γι’ αυτό. Οι δύο προηγούμενοι “Αττικάρχες”, Ψωμάς και Γιάννινας, με την ίδια πολιτική ηγεσία έλεγχαν σε μεγάλο βαθμό το προσωπικό, ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις.

Αν η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας δεν έχει αλλάξει “δόγμα”, τότε απλά ευθύνεται για την επιλογή προσώπων…

Παραθέτουμε τρία χαρακτηριστικά βίντεο που αποκαλύπτουν όχι αστυνομική βία, αυτή μπορεί να υπάρξει και δικαιολογημένη, αλλά βίαια, αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική αστυνομική νοοτροπία, που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Και ο καθείς ας αναλάβει τις ευθύνες του, διότι σε αυτή την φάση η κοινωνία δεν θα ανεχτεί τέτοιες νοοτροπίες, με ότι αυτό συνεπάγεται…