“Μοχλοί Αντίστασης στην Εγκληματικότητα”

Του Γιώργου Τσούκαλη

Η έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα μας τείνει να εξελιχτεί σε απόλυτο αρνητικό πρωταγωνιστικό στοιχείο στα δελτία ειδήσεων και κυρίως στην καθημερινότητα μας. Είναι πρόσφατο το τραγικό συμβάν στα Γλυκά Νερά όπου μια νέα γυναίκα μια νεαρή μητέρα έχασε τη ζωή της πέφτοντας θύμα εγκληματιών μέσα στο σπίτι μπροστά στα μάτια του παιδιού της.

Πριν από μερικές ημέρες επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτα, έναν ογκώδη φάκελο με υπόμνημα της αστυνομίας καθώς και με στοιχεία που αφορούν στη διαχρονική εξέλιξη και διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα.

Η ζωή μας πλέον έχει αλλάξει θεαματικά. Οι παλιές καλές ημέρες αποτελούν παρελθόν. Εγχώρια και εισαγόμενη εγκληματικότητα κυριαρχούν σε πολλά σημεία της χώρας μας. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας αγωνιούν αλλά και παρατηρούν έκπληκτοι όλα αυτά τα πρωτόγνωρα που συμβαίνουν.

Δράττομαι της ευκαιρίας σήμερα να αναφερθώ σε ορισμένους βασικούς μοχλούς που αφορούν στην αντίσταση κατά της εγκληματικότητας.

Πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η άμεση και γρήγορη επέμβαση των διωκτικών αρχών. Για να είναι αποτελεσματικό κάτι τέτοιο βέβαια εξυπακούεται ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις στο κατάλληλο προσωπικό αλλά και ούτε ελλιπής εκπαίδευση. Η ενεργοποίηση όλων των πολιτών είναι επίσης επιβεβλημένη. Μη ξεχνάτε ότι αποτελεί πάγια τακτική των κακοποιών κάθε φορά που θέλουν να κάνουν ένα χτύπημα πρώτα να επιτηρούν το χώρο όπου θα δράσουν.

Αν λοιπόν δούμε κάτι ύποπτο είναι καλό να ενημερώνουμε αμέσως τις αρχές. Αμέσως επόμενο ζήτημα είναι η αυστηρότητα των ποινών. Είναι ένα απαραίτητο στοιχείο διότι σε συνδυασμό με μια πραγματικά αυστηρή νομοθεσία σε θέματα κλεπταποδοχής (κυκλώματα με μπρούτζινα αγάλματα, μηχανήματα της ΔΕΗ κ.τ.λ.) θα φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα και θα είναι ένα ακόμη ικανό αποτρεπτικό στοιχείο. Σκεφτείτε απλά ότι στο Ισραήλ και με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει τρομοκρατία τα επίπεδα της εγκληματικότητας παραμένουν χαμηλά.

Συνδυαστικό στοιχείο που μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα είναι οι ενεργές κάμερες σε οδούς και λεωφόρους. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο μέσο στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Δεν έχει νόημα εδώ να αναφερθώ στις αντιδράσεις κάποιων συμπολιτών μας όταν τοποθετηθήκαν για πρώτη φορά κάμερες σε δημόσια σημεία. Σκεφτείτε πόσες υποθέσεις εξιχνιάστηκαν χάρη στο υλικό που πρόεκυψε από τις κάμερες. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρχει και επαρκής φωτισμός όλων των περιοχών. Ένα ισχυρό και αποτρεπτικό μέσο για περαιτέρω εγκληματικές ενέργειες είναι η χρήση ακυρωτικών συχνοτήτων στις φυλακές. Είναι το κατάλληλο όπλο εναντίον των κακοποιών διότι έτσι δεν θα μπορούν να συντονίσουν εύκολα εγκληματικές ενέργειες.

Αυτό το μέτρο σε συνδυασμό με την άμεση ενεργοποίηση της άρσης απορρήτου της κινητής τηλεφωνίας θα δίνει καλύτερα αποτελέσματα στις διωκτικές αρχές. Βασικό σωφρονιστικό μέτρο επίσης είναι η διακοπή παροχής αδειών σε κακοποιούς που εμπλέκονται σε ειδεχθή εγκλήματα. Αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη σωφρονιστικών ιδρυμάτων μόνο για ειδεχθή εγκλήματα θα αποτελέσει δραστικό μέτρο.

Μια πλήρης καταγραφή όλων των ξένων που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ενισχυτικό μέτρο στην προσπάθεια των διωκτικών αρχών να διεξάγουν σοβαρές έρευνες.

Όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με διαρκή ενημέρωση των πολιτών από δελτία ειδήσεων και εκπομπές για τον τρόπο πιθανής αντίδρασης τους σε δύσκολες καταστάσεις θεωρώ ότι θα φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μάχη εναντίον της εγκληματικότητας