Νέα “εισβολή” μεταναστών ετοιμάζουν οι Τούρκοι στον Έβρο

Ένα δίκτυο δεκάδων «μετακινούμενων καταυλισμών», ανεπτυγμένο σε μήκος εκατόν είκοσι χιλιομέτρων των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, έχουν δημιουργήσει τα κυκλώματα μεταφοράς παράνομων μεταναστών που δρούν στην Τουρκία και από την αρχή του καλοκαιριού πραγματοποιούν καθημερινές συντονισμένες επιχειρήσεις προκειμένου να «περάσουν» τα σύνορα ομάδες εκατοντάδων ανθρώπων.

Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι επιτελείς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας μελετώντας όλα τα δεδομένα που δέχονται από τα διάσπαρτα Κέντρα Επιχειρήσεων των συνόρων, αλλά και την ανάλυση όλων των σχετικών πληροφοριών και στοιχείων που έχουν προκύψει.

Ήδη η κάθοδος της στάθμης του ποταμού Έβρου, λόγω της εποχής, έχει δημιουργήσει πολλές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες σημεία, που η διέλευση μπορεί να γίνει με τα πόδια μέσω νησίδων που έχουν αποκαλυφθεί.

Οι τελευταίες αναφορές και τα δελτία πληροφορίων, τόσο από τα Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, όσο και από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, δίνουν μια ανησυχητική εικόνα οργανωμένης και μαζικής μετακίνησης παράνομων μεταναστών από την τουρκική ενδοχώρα προς τα σύνορα με την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, τα κυκλώματα των δουλεμπόρων έχουν εγκαταστήσει σε συγκεκριμένα σημεία μετανάστες ανά εκατοντάδες σε πρόχειρους καταυλισμούς και σε σημεία που παρακολουθούν προκειμένου να «καταγράψουν» τις επιχειρησιακές συνήθειες των Ελλήνων αστυνομικών και στρατιωτών. Μόλις θεωρήσουν ότι βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία, μετακινούν ομαδικά τους μετανάστες προς τα σύνορα με σκοπό να τους περάσουν έστω και ένα μέτρο από το ποτάμι προς την ελληνική πλευρά.

Αυτό που παρατήρησαν και δια ζώσης, αλλά και από τα φωτογραφικά και βιντεοληπτικό υλικά από σταθερές κάμερες παρακολούθησης και ντρονς, οι Συνοριοφύλακες, είναι πως στις περιπτώσεις αποτροπής της επιχείρησης εισόδου στην Ελλάδα, η ίδια ομάδα μεταναστών εμφανίζεται σε άλλη χρονική στιγμή, με διαφορά ημερών, σε άλλο σημείο των συνόρων, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να απέχει και δεκάδες χιλιόμετρα.  Η ίδια εικόνα έχει καταγραφεί στις σχετικές αναφορές από Τμήματα Συνοριοφυλάκων από τις Καστανιές μέχρι και το Δέλτα του Έβρου στις Φέρες. Μοναδική εξαίρεση τα δύο τμήματα των συνόρων σε Βορά και Νότο, μήκους 12,5 και 26 χιλιομέτρων αντίστοιχα, που έχουν «σφραγιστεί» με την δημιουργία φράκτη.

Σε όλο το υπόλοιπο μήκος των συνόρων, και ειδικά σε αυτά τα σημεία που υπάρχει έντονη βλάστηση και η στάθμη του ποταμού έχει κατέβει σημαντικά, οι απόπειρες είναι σχεδόν καθημερινές και αλλεπάλληλες.

Από την μελέτη αυτών των δεδομένων, αλλά και από την επεξεργασία πληροφοριών και άλλων στοιχείων που υπάρχουν στην διάθεση των υπηρεσιών ασφαλείας, οι Έλληνες επιτελείς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν σχηματίσει μια συγκεκριμένη εικόνα για την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί αυτή την περίοδο στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο. Και πάνω σε αυτή την εικόνα έχουν επανασχεδιάσει την στρατηγική φρούρησης της συνοριογραμμής και των τακτικών αποτροπής.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές της Κατεχάκη, η εικόνα αυτή δείχνει και πάλι μαζική μετακίνηση παράνομων μεταναστών από τα κυκλώματα διακίνησης προς τα σύνορα, κατά την τακτική που ακολούθησαν τον Φεβρουάριο του 2020. Όμως αυτή την φορά δεν πρόκειται για ένα μαζικό κύμα που προχωράει προς ένα συνοριακό σταθμό, αλλά ακολουθούν μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Έχουν δημιουργηθεί ομάδες ατόμων που διανυκτερεύουν για μέρες σε συγκεκριμένα σημεία, στήνοντας ουσιαστικά μικρούς καταυλισμούς. Τα μέλη των κυκλωμάτων παρακολουθούν ένα συγκεκριμένο τμήμα των συνόρων που έχουν προεπιλέξει ως «εύκολο» για την διέλευση του ποταμού και καταγράφουν τις κινήσεις των περιπόλων Αστυνομίας και Στρατού. Σε δεδομένη χρονική στιγμή ολόκληρη η ομάδα των παράνομων μεταναστών οδηγείται από τα μέλη των κυκλωμάτων προς το ποτάμι, στα συγκεκριμένα σημεία, και έτσι ξεκινά η απόπειρα εισόδου στην Ελλάδα. Εάν απέναντί τους βρούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και η «επιχείρηση» δεν έχει επιτυχία, τα μέλη του κυκλώματος έχουν από την αρχή συμβουλεύσει τους μετανάστες πως θα «υποχωρήσουν» πως θα συγκεντρωθούν πάλι στον πρόχειρο καταυλισμό και στην συνέχεια τους μετακινούν σε άλλα σημεία, πολλές φορές σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, και όλη η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης αναφέρουν πως ειδικά αυτή την περίοδο και με τις στρατηγικές τροποποιήσεις που έχει επιφέρει η Τουρκική συμπεριφορά, στην λειτουργία Αστυνομίας και Στρατού στα σύνορα, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων αποτρέπονται. Σε αυτό βοηθάει εκτός της διαρκούς μετεκπαίδευσης των 1.600 Συνοριοφυλάκων και της συνεχούς συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ένα πυκνό δίκτυο καμερών μεγάλης εμβέλειας, οι οποίες έχουν την δυνατότητα μετάδοσης εικόνας ημέρα και νύχτα και σε ένα βάθος που μπορεί να φτάσει και τα 4 χιλιόμετρα από την συνοριακή γραμμή. Το δίκτυο αυτό ενισχύεται και από αέρος με ειδικά ντρόνς, τα οποία είναι εφοδιασμένα με ανάλογες κάμερες υψηλής ευκρίνειας και νυχτερινής καταγραφής, έτσι ώστε να μην υπάρχει ουσιαστικά καμμιά δυνατότητα μετακίνησης ομάδας ατόμων χωρίς να γίνει αντιληπτή από τα Κέντρα Επιχειρήσεων που λειτουργούν σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

ΠΗΓΗ: Realnews – Θάνος Σωτήρης