Νιγηριανοί πουλούσαν πανάκριβο έρωτα από το Facebook – πήραν 200000 ευρώ από δύο γυναίκες

Σπείρα Νιγηριανών που είχαν κατορθώσει να αρπάξουν περισσότερα από 200.000 ευρώ, μόνο από δύο γυναίκες, παριστάνοντας τους ερωτευμένους μέσω Facebook, ταυτοποίησαν στελέχη της Ασφάλειας Αττικής. Ο εντοπισμός τους έγινε μετά από καταγγελίες των θυμάτων,  βρέθηκε ο τρόπο που αποσπούσαν τα ποσά, όμως οι ίδιοι έχουν γίνει καπνός.

Οι δύο καταγγελίες έγιναν στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022, από μια 76χρονη και μια 42χρονη, οι καταθέσεις των οποίων συνέπιπταν σε όλες τις λεπτομέρειες. Και τις δύο της πλησίασαν μέσω προσωπικών μηνυμάτων στο Facebook αλλοδαποί άνδρες οι οποίοι είχαν προφίλ πετυχημένων επαγγελματιών και επιστημόνων, και μετά από πολύμηνη επικοινωνία που πήρε την μορφή «ερωτικής σχέσης εξ αποστάσεων», άρχισαν να ισχυρίζονται πως θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα να ζήσουν μαζί τους, ‘όμως είχαν προβλήματα στο να μεταφέρουν τα χρήματα που είχαν σε τράπεζες ων χωρών τους, λόγω περιοριστικών νόμων. Έτσι σταδιακά άρχισαν να αποσπούν διάφορα ποσά από τα θύματα τους, που ξεκίνησαν από τα 1.500 ευρώ και έφτασαν τις 35.000. Τελικά απέσπασαν συνολικά και από τις δύο γυναίκες το εξωφρενικό ποσό των 206.000 ευρώ΄ και φυσικά όταν κατάλαβαν πως δεν υπήρχαν άλλα χρήματα εξαφανίστηκαν διακόπτοντας κάθε επικοινωνία.

Από την έρευνα που έγινε οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν εννέα άτομα με καταγωγή από την Νιγηρία, στο όνομα των οποίων υπήρχαν λογαριασμοί σε ελληνικές τράπεζες όπου τα θύματα έκαναν τις καταθέσεις. Στην συνέχεια τα μέλη της σπείρας πραγματοποιούσαν αναλήψεις από ΑΤΜ στην Αθήνα, σε περιοχές γύρω από την πλατεία Αμερικής, την Αχαρνών και την Πατησίων, και στην Θεσσαλονίκη στην Εγνατία, την Μοναστηριού και την Διοικητηρίου. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς σε αυτές τις περιοχές διέμεναν οι δράστες όμως παρά τις αναζητήσεις δεν βρέθηκε κανέναν ίχνος τους.