Οι αναζωπυρώσεις “έκρυβαν” εμπρησμούς – Έρευνες σε όλα τα “καμένα”

«Το σημείο μηδέν για την τεράστια καταστροφή ήταν η αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη. Οι δυνάμεις της Εύβοιας διασπάστηκαν και μέσα σε λίγες ώρες είχαν ξεφύγει και τα δύο μέτωπα. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμη είναι το εάν η αναζωπύρωση αυτή ήταν τυχαία ή εμπρησμός».

Με αυτά τα λόγια στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος που συμμετείχε ενεργά στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης των τελευταίων δέκα ημερών, εξηγεί στην Realnews πως φτάσαμε να μετράμε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένα δάση και τεράστιες καταστροφές περιουσιών σε Αττική και Εύβοια. Ταυτόχρονα κάνει λόγο για σοβαρές υποψίες εμπρησμών στα μέτωπα της Αττικής και της Αρχαίας Ολυμπίας, που προκύπτουν από τις μαρτυρίες των επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούσαν εκεί, υποψίες που διερευνώνται με μεγάλη σχολαστικότητα από την αρμόδια Διεύθυνση Εγκληματών Εμπρησμού και την Ελληνική Αστυνομία.

Η πρώτη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου, παρά την ένταση και την έκτασή της είχε οριοθετήσει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι το απόγευμα της επόμενης ημέρας. Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής, στα σημεία που «τέλειωναν τα καμένα» είχαν αναπτυχθεί οχήματα με εγκαταστάσεις προκειμένου να προλάβουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

«Ξαφνικά ακούστηκε στον ασύρματο του Συντονιστικού Κέντρου ο επικεφαλής και αναφέρει ότι πίσω του και προς το δάσος ξεπήδησε  μια νέα πυρκαγιά σε απόσταση 200 μέτρων, που έφυγε με μεγάλη ταχύτητα προς το Κρυονέρι», λένε τα στελέχη αυτά. Σε συζήτηση που είχαν αργότερα με τον συγκεκριμένο αξιωματικό, τους είπε πως δεν πρόλαβε να γυρίσει το κεφάλι του και οι φλόγες εμφανίστηκαν αστραπιαία και με μεγάλη ένταση. Αυτή η μαρτυρία του έχει κάνει τους αξιωματικούς του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής να σαρώνουν το συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για εμπρησμό που ακολούθησε τον μερικό έλεγχο του μετώπου.

Το νέο αυτό μέτωπο που τελικά ξέφυγε και από την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας, αποδείχθηκε μοιραίο για την Εύβοια.  Οι δυνάμεις που προσπαθούσαν να ανακόψουν την φωτιά στις Ροβιές, από την προηγούμενη ημέρα, μειώθηκαν και σε προσωπικό και σε μέσα προκειμένου να ενισχυθεί η πυροσβεστική δύναμη στην Αττική. Για τους έμπειρους αξιωματικού που παρακολουθούσαν την όλη διαχείριση των πολλαπλών μετώπων, αυτό ήταν το κομβικό σημείο που οδήγησε στις καταστροφές και στις δύο περιοχές.

Ενδείξεις για εμπρησμό και στην Ολυμπία

Αντίστοιχες ενδείξεις όμως αναφέρθηκαν και από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων που κλήθηκαν να διασώσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στην Realnews στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, Οι αξιωματικοί που συντόνιζαν τις δυνάμεις γύρω από την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και το Αρχαιολογικό Μουσείο, διαβίβαζαν στο Συντονιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι πως «έσβηναν μία εστία και εμφανίζονταν άλλες δύο». Και αυτή η εικόνα στην νοητή περιφέρεια ενός μεγάλου τόξου γύρω από τον χώρο αυτό. Συνολικά στο σημείο ξέσπασαν πετά πυρκαγιές, οι οποίες επίσης διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Στο μεταξύ το χρονικό διάστημα από τις 4 εως και τις 11 Αυγούστου, η Αστυνομία πραγματοποίησε 18 συλλήψεις και 118 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμούς σε ολόκληρη την χώρα. Οι συλλήψεις έγιναν στις περιοχές στο Κρυονέρι, στο Μαρκόπουλο Αττικής, στο Πέδιο Του Άρεως, στο Άλσος Φινοπούλου  στου Γκύζη, στο Άλσος Πετρούπολης, στο Πέραμα, τη Μεσσηνία, τα Γιάννενα, τη Λέσβο, τις Σέρρες και τη Φωκίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες καμία από αυτές δεν σχετίζεται με τα μεγάλα πύρινα μέτωπα όμως εξετάζονται με λεπτομέρεια όλοι οι κατηγορούμενοι αλλά και οι ύποπτοι που τελικά αφέθησαν ελεύθεροι.

Παράλληλα στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μεταφερθεί και εξετάζονται ευρήματα που συγκεντρώθηκαν από περιοχές όπου ξέσπασαν πυρκαγιές, κυρίως στην Αττική, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αποτελούν μέσα εμπρησμού, και εάν ναι, να εντοπιστούν αυτοί που τα χειρίστηκαν.

ΠΗΓΗ: Real news