Οι διαρρήκτες… «spiderman» που παρακολουθούσαν την ΕΛ.ΑΣ.

Το «στρατηγείο» ήταν στημένο στο Ζεφύρι. Εκεί ήταν εγκατεστημένος και ο ασύρματος που ήταν συντονισμένος στις συχνότητες της αστυνομίας ώστε ένα από τα μέλη, της σκληρής σπείρας διαρρηκτών, να ακούει τις κινήσεις περιπολικών και μοτοσικλετών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σε δευτερόλεπτα ενημέρωνε την «ομάδα κρούσης» να απομακρυνθεί από το «σπίτι – στόχο» έχοντας πάρει ότι πολύτιμη λεία είχε εντοπίσει.

Μετά από τέσσερεις μήνες χτυπημάτων όμως μπήκε τέλος στην δράση της «συμμορίας των αναρριχητών» από αστυνομικούς του τμήματος Ασφάλειας Αγίας Παρασκευής που σχημάτισαν δικογραφία για δώδεκα άτομα.

Η δράση της σπείρας

Στις περισσότερες επιθέσεις τα μέλη εισέβαλλαν στα σπίτια κάνοντας τον… Spiderman καθώς προτιμούσαν την μέθοδο της αναρρίχησης. Επέλεγαν απομονωμένα σπίτια και τα χτυπήματα τους ήταν κοντά στην δύση του ηλίου. Απέφευγαν να έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους ιδιοκτήτες γι αυτό πολλά περιστατικά που περιλαμβάνονται στην δικογραφία καταγράφηκαν μέρες αργιών ή όταν έλειπαν οι ένοικοι. Μάλιστα, σε μια περίπτωση δεν δίστασαν να ρίξουν… υπνωτικό σπρέι σε έναν σκύλο ώστε να μην τους εμποδίζει στην ληστρική τους επιδρομή.

Αγαπημένες τους περιοχές τα Γλυκά  Νερά, η Παιανία και η Αγία Παρασκευή, τρεις περιοχές που είχαν εύκολη πρόσβαση στην Αττική οδό μέσω της οποίας διέφευγαν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που εκτός από τα κλοπιμαία προκαλούσαν ζημιές στο εσωτερικό σπιτιών, σπάζοντας πόρτες και ρίχνοντας τις σειρήνες των συναγερμών μέσα σε κουβάδες με νερό. Η λεία τους υπολογίζεται πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ ενώ σε μια περίπτωση πήραν και έναν… τενεκέ με λάδι.

«Fast and Furious»

Γρήγορα αυτοκίνητα με φιμέ τζάμια χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας στα χτυπήματα τους όμως φρόντιζαν με διάφορα τεχνάσματα να μπερδεύουν τις διωκτικές αρχές. Έβαζαν πλαστές πινακίδες από άλλα αυτοκίνητα, ίδιας μάρκας, τα οποία εντόπιζαν από γνωστή ιστοσελίδα. Σε τουλάχιστον μια περίπτωση, και ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις τους, άλλαξαν πινακίδες στη μέση του δρόμου. Επίσης, θέλοντας να «σβήσουν» τα ίχνη τους είχαν γίνει… μόνιμοι πελάτες σε πρατήρια καύσιμων που έκαναν βιολογικό καθαρισμό οχημάτων. Πολλές είναι οι περιγραφές και οι καταθέσεις θυμάτων που έλεγαν ότι έφευγαν μετά τις κλοπές με ιλιγγιώδη ταχύτητα αδιαφορώντας για τους κόκκινους σηματοδότες ή κάνοντας ανάστροφη σε διάφορα σημεία του δρόμου με στόχο να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από μια διάρρηξη στην περιοχή του Γέρακα, μπήκαν στην Αττική οδό, το αυτοκίνητο τους έπαθε μηχανική βλάβη και ακινητοποιήθηκε. Τότε, πήδηξαν κάγκελα του αυτοκινητόδρομου και λίγο αργότερα άλλο αυτοκίνητο της συμμορίας έσπασε τις μπάρες των διοδίων και τους παρέλαβε για να τους μεταφέρει στο ασφαλές λημέρι του Ζεφυρίου.

Για την υπόθεση αυτή ο συνήγορος των κατηγορουμένων Γιάννης Γλύκας, δήλωσε στο astinomiko.gr:

«Επιχειρείται από τις αρχές μια αδόκιμη προσαρμογή στο νέο ποινικό κώδικα εισφέροντας στοιχεία περί δήθεν επιχειρησιακών δυνατοτήτων και προϋποθέσεων της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης και περί δήθεν κέρδους από τις αποδιδόμενες πράξεις πάνω από 120 χιλιάδες ευρώ. Στοιχεία που με μια πρώτη επισκόπηση της δικογραφίας είναι μακριά από την πραγματικότητα».