Οι δυναμικές προοπτικές ενός μεγαλόπνοου Σχεδίου Νόμου για την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα

Από τη μελέτη του υπό δημόσια διαβούλευση Σχεδίου Νόμου για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και την Πολιτική Προστασία, διαπιστώνεται ότι μια σειρά πάγιων αιτημάτων της Ένωσής μας, καταρχήν, υλοποιούνται.

Ειδικότερα:

• Θεσπίζεται βαθμολόγιο για το χαμηλόβαθμο προσωπικό, το οποίο αποκτά πλέον, κατόπιν φοίτησης στις οικείες Σχολές, τη δυνατότητα βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης, αποκαθιστώντας την υφιστάμενη ανισότητα με τους λοιπούς ένστολους. Το εν λόγω βαθμολόγιο που περιλαμβάνει και το βαθμό του Υπαρχιπυροσβέστη, τη θεσμική επαναφορά του οποίου ζητάμε από τον Οκτώβριο του 2017, αφορά τόσο στους νέους, προερχόμενους εκ πανελληνίων εξετάσεων, πυροσβεστικούς υπαλλήλους όσο και στους παλαιότερους που παρέμεναν για χρόνια εγκλωβισμένοι σε χαμηλή «βαθμολογική οροφή» με δυσμενείς μισθολογικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

• Η δια βίου εκπαίδευση των πυροσβεστικών υπαλλήλων καθίσταται προτεραιότητα και επιδίωξη μέσω της σύστασης οικείων Σχολών σε κάθε βαθμίδα εξέλιξης. Η Πυροσβεστική Ακαδημία, υπό την «ομπρέλα» της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων ως ΝΠΔΔ, αναβαθμίζεται ως φορέας πιστοποιημένης εκπαίδευσης και γνώσης για όλο
το πυροσβεστικό προσωπικό, μέσω της πρόβλεψης προαπαιτούμενων για την προαγωγή σε επόμενους βαθμούς Σχολών (Σχολή Αρχιπυροσβεστών, Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης, Σχολή Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών για προαγωγή σε βαθμούς ανώτερων και ανώτατων Αξιωματικών).

• Η Σχολή Πυροσβεστών ανωτατοποιείται εν τοις πράγμασι αποκτώντας ακαδημαϊκή υπόσταση, ενώ επιβραβεύεται η αριστεία μέσω της καθ’ υπέρβαση εισαγωγής των 3 πρώτων της Σχολής Πυροσβεστών στη Σχολή Αξιωματικών, ζήτημα που επίσης αποτελούσε αίτημά μας από το Μάρτιο του 2018.