Οι Ελληνικοί δρόμοι των “Captagon”

Σούς, Τυνησία, 26 Ιουνίου 2015. Τρομοκράτες του Ισλαμικού Στρατού εφορμούν στο τουριστικό θέρετρο, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα Καλάσνικοφ και εκτελούν 38 τουρίστες στην παραλία και στην πισίνα του ξενοδοχείου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ζώνουν την περιοχή. Ένας από τους δράστες δεν έχει προλάβει να απομακρυνθεί από το «λουτρό» του αίματος. Μέσα σε δευτερόλεπτα πέφτει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Στο αίμα του ανιχνεύεται μια συνθετική αμφεταμίνη, η φαινετυλίνη, που τα επόμενα χρόνια θα γίνει γνωστή με το εμπορικό όνομα “Captagon”. Αποτελεί την πρώτη ύλη για τα «χάπια των τζιχαντιστών», όπως τα αποκαλούν οι μυστικές υπηρεσίες. Πρόκειται ουσιαστικά για διεγερτικά μάχης, που δίνουν αίσθημα ευφορίας και τόλμης, αλλά και αντοχή στον πόνο, την πείνα και την έλλειψη ύπνου, δημιουργώντας «σούπερ στρατιώτες».

Ήταν η πρώτη φορά που τα “Captagon” συνδέονταν ευθέως με τη δράση μαχητών της Μέσης Ανατολής. Η συνθετική αμφεταμίνη χρησιμοποιήθηκε αρχικά την δεκαετία του ’60 για αποτοξίνωση από τα ναρκωτικά και τη θεραπεία του συνδρόμου ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Ωστόσο εγκαταλείφθηκε λόγω των παρενεργειών και του εξαιρετικά εθιστικού της χαρακτήρα και το 1986 σταμάτησε να πωλείται μετά την απαγόρευση του ΟΗΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μακελάρης της Τυνησίας χαμογελούσε διαρκώς, ενώ σκόρπιζε το θάνατο…

Πάντως οι πιο μετριοπαθείς υποστηρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι ναι μεν οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν αυτή την ουσία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τους μετατρέπει σε υπερανθρώπους. Κι αυτό γιατί, όταν τα “Captagon” κυκλοφόρησαν και πάλι στα τέλη της δεκαετίας του’90 -με το ίδιο όνομα για εμπορικούς λόγους- περιείχαν πλέον μόνο αμφεταμίνη. Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το 2010, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής καταναλώθηκε στη Μέση Ανατολή, από νέους που διασκέδαζαν ή φοιτητές που ήθελαν να αντεπεξέλθουν στο απαιτητικό διάβασμα.

Η πρώτη επαφή της ελληνικής πραγματικότητας με τα χάπια “Captagon” ήταν στις αρχές του 2017, όταν η αμερικανική DEA συνέλεξε πληροφορίες για ένα παράνομο παρασκευαστήριο στον Λουτρόπυργο, έναν παραλιακό οικισμό κοντά στο Μεγάλο Πεύκο. Eπί τρεις μήνες Αστυνομία, Λιμενικό και ΣΔΟΕ παρακολουθούσαν τις κινήσεις των μελών του κυκλώματος και το Μάρτιο έκαναν έφοδο, η οποία απέφερε 635.000 χάπια και τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, ενός Έλληνα, ενός Τούρκου και δύο Αλβανών. Στη μονοκατοικία βρέθηκε ένα φορτηγό με αριστοτεχνικά κατασκευασμένη κρύπτη, στην οποία θα τοποθετούσαν τα χάπια για να τα μεταφέρουν στο Κορωπί, απ’ όπου, με ένα ταχύπλοο σκάφος, που μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα 70 μιλίων την ώρα, θα έφταναν στην Τουρκία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Κατασχέθηκαν ακόμη πέντε κιλά χασίς, πρώτες ύλες για την παρασκευή των χαπιών και τέσσερα όπλα.

Ακολούθησε, τον Δεκέμβριο του 2018, η κατάσχεση τριών εκατομμυρίων χαπιών “Captagon” στο υπό σημαία Συρίας φορτηγό πλοίο “Noka”, το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Λαττάκεια της Συρίας με προορισμό το λιμάνι της Βεγγάζης στη Λιβύη. Μετέφερε 18 κοντέινερ με τρόφιμα, είδη οικιακής χρήσης και πρώτες ύλες για την παρασκευή τσιγάρων, αλλά μετά από «σήμα» της Διεύθυνσης Πληροφοριών και Ερευνών των γαλλικών τελωνείων, τα χάπια, αλλά και έξι τόνοι χασίς σε «σοκολάτα», εντοπίστηκαν στους διπλούς πάτους των κοντέινερ, 50 ναυτικά μίλια νοτίως των ακτών της Κρήτης, όπου έγινε το ρεσάλτο των ανδρών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, κόντρα σε ανέμους 8 μποφόρ.

Η μεγαλύτερη ποσότητα, πάντως, κατασχέθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα. Τις πληροφορίες είχε πάλι η αμερικανική δίωξη ναρκωτικών, η DEA, η οποία ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές. Σχεδόν 17.000.000 χάπια “Captagon” εντοπίστηκαν σε τρία κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έφτασαν στις 20 Ιουνίου. Προέρχονταν από τη Λαττάκεια της Συρίας και είχαν τελικό προορισμό την Κίνα. Σύμφωνα με τα έγγραφα ήταν φορτωμένα με σανίδες MDF, μοιρασμένες σε 20 παλέτες ανά κοντέινερ. Οι ελληνικές αρχές ερευνούν οι διακινητές είχαν σκοπό να αλλάξουν το δρομολόγιο και να τα ξεφορτώσουν στο Ντουμπάι ή σε κάποιο άλλο εμιράτο. Άλλωστε τα “Captagon” δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κίνα…