Οι “μπουρλοτιέρηδες” της Εύβοιας – Πως πιάστηκαν, τι είπαν

«Το πρωί εργάτες, το βράδυ… κλέφτες». Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος μιας κινηματογραφικής ταινίας που θα έπαιρναν μέρος τα μέλη της σπείρας που εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας και κατηγορούνται ότι ανατίναζαν αυτόματα μηχανήματα ανάληψης.

Όταν οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν, κοντά σε σούπερ μάρκετ στο Βασιλικό Χαλκίδας που στην πρόσοψη του υπήρχε εγκατεστημένο ΑΤΜ, δεν περίμεναν να βρεθούν μπροστά σε… γνωστούς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας από τους συλληφθέντες, ηλικίας 27 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες του astinomiko.gr, είχε συλληφθεί για πρώτη φορά όταν ήταν μόλις 12 – 13 ετών για μια κλοπή μοτοσικλέτας.

Ο δεύτερος, ηλικίας 28 ετών, και αυτός κάτοικος της περιοχής, φάνηκε να τα είχε χαμένα όταν του πέρασαν χειροπέδες. Όσο για τον μικρότερο της παρέας, ηλικίας 22 ετών, είχε την πιο σκληρή συμπεριφορά. Σύμφωνα με την αστυνομία, «οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές, κατά περίπτωση, για διάπραξη ληστειών, κλοπών και παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Μάλιστα οι δύο εξ αυτών, είχαν προφυλακιστεί τα έτη 2017 και 2019 αντίστοιχα και είχαν αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, ενώ στον τρίτο είχε επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα».

Παρά το ποινικό τους παρελθόν όμως το πρωί ήταν «άνθρωποι της δουλειάς και του μεροκάματου». Αστυνομικός που γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης, μιλώντας στο astinomiko.gr λέει ότι «εργάζονται σε κανονικές δουλειές στην περιοχή της Χαλκίδας μέχρι το μεσημέρι. Στη συνέχεια όμως φαίνεται ότι έβγαζαν την φόρμα και έβαζαν την… κουκούλα του κακοποιού».

Η δικαιολογία που επικαλέστηκαν στους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας και της ΟΠΚΕ, το βράδυ της σύλληψης τους,  δεν ήταν τόσο πειστική. «Πάθαμε μια βλάβη με το αυτοκίνητο μας και γι’ αυτό σταματήσαμε σε αυτό το σημείο» φέρονται να είπαν. Όταν όμως οι αστυνομικοί βρήκαν κρυμμένες μέσα σε χόρτα τις πινακίδες του οχήματος και μια φιάλη υγραερίου σε ένα παλιό κτήριο ζήτησαν περισσότερες εξηγήσεις. Όταν δε άνοιξαν το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου και βρήκαν όλων των ειδών διαρρηκτικά εργαλεία, τότε σιγουρεύτηκαν. Είχαν να κάνουν με τους… μπουρλοτιέρηδες των ΑΤΜ.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της σπείρας ήταν το γεγονός ότι μετά από κάθε χτύπημα, έκαιγαν τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Σε τουλάχιστον μια ανατίναξη ΑΤΜ, στα Στύρα Ευβοίας τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τράπεζα είχαν αρπάξει περισσότερα από εκατό χιλιάδες ευρώ.

Μέχρι τώρα εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις ανατίναξης ΑΤΜ ενώ οι αρχές δεν αποκλείουν να είχαν «επεκτείνει» την δράση τους και σε άλλους… τομείς εγκληματικότητας όπως κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες, κάτι που θα φανεί και με την βοήθεια των εγκληματολογικών εργαστηρίων.