Οι παππούδες των ΑΤΜ, τα πικ νικ στον Υμηττό και ο “τσαντισμένος” Χαρδαλιάς

Του Θάνου Σωτήρη*

Ο Απρίλιος είναι ο τέταρτος μήνας του έτους. Φέτος, είναι και ο δεύτερος μήνας που ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Μέτρα που οι αριθμοί δείχνουν ότι έχουν αποτέλεσμα, μιας και η καμπύλη αύξησής των κρουσμάτων στην χώρα μας παραμένει αισιόδοξα γραμμική και όχι εκθετική όπως στις περισσότερες χώρες που πλήττονται από τον covid-19.

Οι επιστήμονες μας λένε ότι σημείο – κλειδί για το πως θα εξελιχθεί αυτή η, πρωτοφανής για την ιστορική μνήμη των νεοελλήνων περιπέτεια, είναι τα μέσα Απριλίου, αφού -με απλά λόγια- αν κρατηθούμε μέχρι τότε στον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, αναμένεται να ξεκινήσει η ύφεση, η μείωση δηλαδή των κρουσμάτων, η πτώση της καμπύλης.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί στην καθημερινή ενημέρωση ευχαριστούν και συγχαίρουν, με θρησκευτική ευλάβεια, την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που ακολουθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Που «μένουμε σπίτι». Παράλληλα «τρίζουν τα δόντια» στην μειοψηφία που είτε από ανοησία, είτε από νεοελληνικό τσαμπουκά, συνωστίζονται στα ΑΤΜ και τα Τραπεζικά καταστήματα να «βγάλουν μετρητά», μαζεύονται σε σπίτια για να διασκεδάσουν την περίοδο της απραξίας, μαζεύονται σε πλατείες ή ακόμη οργανώνουν και πικ νικ στα περιαστικά δάση να ψήσουν μπριζόλες!!

Ναι υπάρχουν όλες αυτές οι καταστάσεις. Και αυτές που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων, και αυτές που παραμένουν μακριά από τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αλλά και από τους Αστυνομικούς ελέγχους. Η Ελληνικής Αστυνομία έχει βεβαιώσει από τις 23 Μαρτίου που ξεκίνησαν τα μέτρα περίπου 14.000 παραβάσεις του περιορισμού κυκλοφορίας. Μόνο την 31η Μαρτίου 2.561 Έλληνες πιάστηκαν να κυκλοφορούν έτσι, χωρίς λόγο!

Και ή εικόνα είναι ακόμη χειρότερη: σχεδόν καθημερινά περιοχές του Υμηττού, σε όλο το μήκος του, θυμίζουν Πρωτομαγιά! Μεγάλες παρέες, οικογένειες πολλές φορές, κάνουν στην κυριολεξία πικ νικ!

Σχεδόν σε όλες τις περιφερειακές πλατείες παρέες νεαρών παίζουν και συναγωνίζονται στο Skateboard, ενώ οι παππούδες τους συζητούν για την επιδημία λες και έχει εκδηλωθεί στην Μπουρκίνα Φάσο και όχι στη γειτονιά τους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση γιαγιάς στο Μαρούσι, που όταν γυναικά αστυνομικός επιχείρησε να την ελέγξει λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο δρόμο, της είπε: «τι κάνεις εσύ κορίτσι μου τέτοια ώρα έξω;»!!

Και όσο ο καιρός θα φτιάχνει, όσο η καμπύλη της επιδημίας θα παραμένει αισιόδοξα γραμμική, οι υγειονομικές αυτές βόμβες θα αυξάνονται. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να εξετάζονται και ως κακουργηματικές οι παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων. Και αυτό είναι που θα πρέπει να επικοινωνήσει η Κυβέρνηση. Αυτοί οι «ελάχιστοι που δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο», όπως αναφέρει καθημερινά ο Νίκος Χαρδαλιάς, να αντιληφθούν τις επιπτώσεις μιας ποινικής δίωξης κακουργηματικού χαρακτήρα, να βλέπουν συνέχεια μπροστά τους περιπολίες αστυνομικών που θα ελέγχουν εξονυχιστικά, να μπουν με «το κακό» μέσα στα σπίτια τους.

Διότι αυτή την στιγμή το σύστημα ελέγχου έχει πολλές μαύρες τρύπες. Και εάν η Πολιτική Προστασία δεν σπεύσει να τις «μπαλώσει» είναι δυνατό να καταπιούν όλη την προσπάθεια της «συντριπτικής πλειοψηφίας» και να φέρουν την χώρα μπροστά σε έναν δεύτερο κύκλο επιδημίας, κύκλο που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν θα μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε με την ίδια επιτυχία.

 

*Θάνος Σωτήρης, συντάκτης αστυνομικού ρεπορτάζ

Διευθυντής Σύνταξης του astinomiko.gr