Οι “Ράμπο με τα μαύρα”, μια ιδέα από το Λονδίνο!

Του Θάνου Σωτήρη

Μια ιδέα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εμπνευσμένη από το Λονδίνο, την εποχή που μαστιζόταν από ακραία τρομοκρατικά χτυπήματα, είναι οι «Ράμπο με τα μαύρα» που εμφανίστηκαν προχθές στους στύλους του Ολυμπίου Διός.

Η ιδέα αυτή επικοινωνήθηκε μέσω τηλεοπτικού ρεπορτάζ, με εντυπωσιακά πλάνα των αρματωμένων μέχρι τα δόντια αστυνομικών και σε στάση πολεμικής ετοιμότητας, ανάμεσα σε έκπληκτους τουρίστες που, μετά την πρώτη έκπληξη, άρχισαν να τους φωτογραφίζουν ανάμεσα στους κίονες, ως αναμνηστικές εικόνες από τη τουριστική Αθήνα!

Τι είναι όμως αυτή η ομάδα των «Ράμπο με τα μαύρα»; Σε ποια υπηρεσία ανήκουν, τι εκπαίδευση έχουν για να αντιδράσουν με τόσο βαρύ οπλισμό ανάμεσα σε χιλιάδες πολίτες, και απέναντι σε ποιο κίνδυνο; Και οι ερωτήσεις αυτές έχουν αξία βέβαια, μόνο εάν η ομάδα αυτή έχει πραγματική επιχειρησιακή αξία και δεν την έστησαν εκεί για τα …μάτια.

Ρωτήσαμε λοιπό και μάθαμε ότι πρόκειται για 25 αστυφύλακες που τους πήραν άρον άρον από την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης, τους πέρασαν ένα ταχύρυθμο «σεμινάριο» …3 ωρών στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ, και στην συνέχεια τους έντυσαν με μαύρες στρατιωτικές στολές, γιλέκα μάχης, τους έδωσαν και υποπολυβόλα με διπλή γεμιστήρα, και τους χώρισαν σε ομάδες των πέντε που κινούνται με «βανάκια».

Μάλιστα, επειδή ανάλογες στολές και γιλέκα μάχης, δεν υπήρχαν στις …αποθήκες της Αστυνομίας, έγινε προμήθεια κυριολεκτικά λιανικής, από κατάστημα τέτοιου είδους εξοπλισμού.

Οι ομάδες αυτές ανήκουν κανονικά στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, όμως η υπηρεσίες τους βγαίνουν από το επιτελείο της ΓΑΔΑ, και χρησιμοποιούνται μόνο σε δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα.

Και έτσι η εικόνα που εντυπωσίασε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το Λονδίνο, την εποχή που υπέφερε από βαριά τρομοκρατία και θρηνούσε δεκάδες θύματα, πέρασε στην τουριστική Αθήνα του 2019…

 

Φωτό από ΣΚΑΙ