Οι σπασμένες τζαμαρίες της Κ* ΒΟΞ και οι “φόβοι” του Γ. Καλαϊτζίδη για αίμα στα Εξάρχεια

Του Θάνου Σωτήρη

Τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και δυνάμεων των ΜΑΤ στα Εξάρχεια δεν είχαν την τυπική κατάληξη. Οι διμοιρίες, καταδίωξαν τους «μπαχαλάκηδες» που εκτόξευσαν μολότοφ εναντίον των αστυνομικών που φρουρούν τα εκκενωμένα κτήρια, μέχρι την καρδιά των Εξαρχείων.

Έφτασαν έξω από την κατάληψη ΒΟΞ, το «στρατηγείο» της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, και ενώ στην πλατεία ήταν συγκεντρωμένα τουλάχιστον 200 άτομα που παρακολουθούσαν μουσική εκδήλωση. Και όταν άρχισαν οι προκλήσεις, τα μπουκαλάκια του νερού και οι ύβρεις, οι αστυνομικοί αντέδρασαν με απώθηση των νεαρών και χρήση χημικών.

Εκείνη την ώρα κατέρρευσαν δύο πράγματα στην σκακιέρα του «άβατου των Εξαρχείων». Οι τζαμαρίες του ΒΟΞ και το δόγμα της παθητικής στάσης απέναντι στις επιθέσεις που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα καταγγέλλουν μέσω των κοινωνικών δικτύων την Αστυνομία για απρόκλητη επίθεση και εισβολή με χρήση χημικών στην κατάληψη ΒΟΞ. Μιλούν για άγριους ξυλοδαρμούς και τρείς τραυματίες σε Νοσοκομεία. Υπερβάλουν. Δεν έχουν όμως και άδικο.

Οι νεαροί της πλατείας προκάλεσαν, όπως πάντα κάνουν, τους αστυνομικούς. Απ’ ότι φαίνεται δεν περίμεναν δυναμική αντίδραση μέσα στην πλατεία «τους» και με παρόντα τουλάχιστον 200 άτομα.

Έκαναν λάθος. Οι αστυνομικοί ακολουθώντας το νέο «δόγμα» και αντέδρασαν απέναντι στις επιθέσεις, και άδραξαν την ευκαιρία να πάνε και ένα βήμα παραπέρα, πνίγοντας στα δακρυγόνα την έδρα του Ρουβίκωνα, ως ένα μήνυμα αυτής της αλλαγής.

Και το μήνυμα φαίνεται ότι ελήφθη από την …απέναντι πλευρά, αν κρίνει κανένας από μια ανάρτηση του ιδρυτικού στελέχους του Ρουβίκωνα, Γιώργου Καλαϊτζίδη, λίγες ώρες αργότερα. Ένα κείμενο που επιχειρεί να χτυπήσει στο θυμικό της Κατεχάκη, να προκαλέσει φόβο στα στελέχη της Αστυνομίας, χρησιμοποιώντας ως μοχλό την αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης, που ακολούθησε την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα. Μια πολιτική και επιχειρησιακή πανωλεθρία!

Γράφει λοιπόν ο Γ. Καλαϊτζίδης:

«Χτές την στιγμή που τα ΜΑΤ προσπάθησαν( χωρίς επιτυχία)να εισβάλλουν στο ΒΟΞ ένας από τους άντρες της διμοιρίας τράβηξε το όπλο του. Δυστυχώς δεν υπάρχει φωτογραφία από το συμβάν αλλά το είδαν αρκετοί. Οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας όπως κατευθύνονται προς τα “κάτω” χάνουν τον προσανατολισμό τους. Η κυβερνητική πολιτική στα Εξάρχεια είναι έρμαιο των νεύρων που έχει και ο τελευταίος ματατζής. Έχουν μαζευτεί πολλοί “κορκονέοι” στην περιοχή. Το “ατύχημα” είναι κοντά. Οικονόμου το βλέπεις; Έρχεται. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα νεκρό στα Εξάρχεια».

Οι κινήσεις στην σκακιέρα του «άβατου» ξεκίνησαν. Μένει να δούμε εάν θα έχουμε έναν «καυτό» χειμώνα, όπως μερικοί υπολογίζουν, ή εάν αυτό το νέο δόγμα της ΕΛ.ΑΣ, της αποδώσει. Άλλωστε στην ανακοίνωση-απάντηση στις καταγγελίες των αντιεξουσιαστών, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφερε (κατηγορηματικά) μεταξύ άλλων ότι: «Προσπαθείται η εκμετάλλευση του γεγονότος με αναφορές σε δήθεν ζημιές που έχουν προκληθεί από τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Επίσης χρησιμοποιούνται χαρακτηρισμοί που καμία σχέση δεν έχουν με την αστυνομία και με τον τρόπο που επιτελεί το έργο της. Οι αστυνομικές δυνάμεις σε κάθε επιχείρηση κινούνται στο πλαίσιο της νομιμότητας με σεβασμό στης Αρχές της δημοκρατίας μας. Το ίδιο έπραξαν και χθες το βράδυ με ιδιαίτερη πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση παρά τις προκλήσεις και τις επιθέσεις που δέχθηκαν».

Η φωτό από το προφίλ του Γ.Κ. στο facebook