Οι φόβοι για νέες ομάδες αντάρτικου πόλης και ο “κουτσός ληστής”

Ένα έντονο παρασκήνιο παρακολουθήσεων που περιλαμβάνει μέχρι την σύλληψη ενός …κουτσού ληστή, εξελίσσονταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Θεσσαλονίκη, με στόχο τον 48χρονο αντιεξουσιαστή Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη, τον οποίο τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν τον «εγκέφαλο» της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα», και έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 16 χρόνων για συμμετοχή σε αυτή.

Τελικά ο 48χρονος καταζητούμενος συνελήφθει τυχαία από άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. Θεσσαλονίκης, μετά από ληστεία που διέπραξε σε υποκατάστημα τράπεζας της πόλης, ενώ τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής συνεχίζουν τις έρευνες αφού θεωρούν πως ο 48χρονος επιχειρούσε να επανασυστήσει την οργάνωση του, στρατολογώντας νεαρούς αντιεξουσιαστές μέσα από τις καταλήψεις της συμπρωτεύουσας.

Η διασύνδεση του 48χρονου με την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» η οποία εκτός των άλλων έχει αναλάβει την ευθύνη για τρείς επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, δύο με Καλάσνικωφ και μία με χειροβομβίδα, ξεκίνησε μετά από μία επεισοδιακή ληστεία σε κατάστημα του Χολαργού, όπου κατά την διαφυγή του με τον συνεργό του ο Χατζηβασιλειάδης τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από τυχαία εκπυρσοκρότηση του όπλου που είχε. Από τα ευρήματα που συγκέντρωσε η Αντιτρομοκρατική κατηγορήθηκε για τις ενέργειες  της οργάνωσης αυτής, η οποία ξεκίνησε την δράση της τον Μάιο του 2014 με βολές Καλάσνικωφ κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη και την κορύφωσε με δύο ένοπλες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ στο ίδιο σημείο, τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο του 2017 και την εκτόξευση χειροβομβίδας εναντίον του αστυνομικού φρουρού της Γαλλικής Πρεσβείας τον Νοέμβριο του 2016.

Ο ίδιος, με επιστολή του κατά την διάρκεια που καταζητείτο, αρνήθηκε την συμμετοχή του στην οργάνωση αυτή και ισχυρίστηκε πως τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του και ταυτοποιήθηκαν ως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, δεν ήταν δικά του αλλά είχε αναλάβει για λογαριασμό συντρόφων του την φύλαξή τους. Το δικαστήριο τον καταδίκασε ερήμην σε ποινή 16 ετών για συμμετοχή στην «Επαναστατική Αυτοάμυνα», όμως μέχρι την ληστεία της Θεσσαλονίκης τα ίχνη του ήταν εξαφανισμένα.

Παρόλα αυτά πληροφορίες τη Realnews αναφέρουν πως τους τελευταίους μήνες η αντιτρομοκρατική είχε πληροφορίες και στοιχεία που υποδείκνυαν πως ο 48χρονος αντιεξουσιαστής βρισκόταν στην πόλη αυτή. Έτσι είχε συγκροτηθεί ειδική ομάδα αστυνομικών από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Βορείου Ελλάδας, οι οποίοι αναζητούσαν τον Χατζηβασιλειάδη, κυρίως σε καταλήψεις της πόλης που είναι ενεργές με την συμμετοχή εκατοντάδων αντιεξουσιαστών. Οι πληροφορίες που είχαν διαβιβαστεί από τον 12ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας ανέφεραν πως ο 48χρονος προσπαθεί να στρατολογήσει νεαρούς αντιεξουσιαστές  προκειμένου να επανασυστήσει ομάδα αντάρτικου πόλης. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι ανέφεραν αντίστοιχα στοιχεία την εποχή που ο 48χρονος ήταν υπεύθυνος της κατάληψης Gare στα Εξάρχεια, ένα στέκι ιδιαίτερα δραστήριων αντιεξουσιαστών με  συνεχείς συγκρούσεις με την Αστυνομία.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως λίγες ημέρες πρίν την σύλληψη του Χατζηβασιλειάδη για την ληστεία της τράπεζας, η ειδική ομάδα της Αντιτρομοκρατικής είχε εντοπίσει έναν άνδρα που κούτσαινε και πραγματοποιούσε ληστείες σε καταστήματα στην περιοχή των Συκιών. Λόγω του ότι ο καταζητούμενος είχε τραυματιστεί κατά την διάρκεια της ληστείας στον Χολαργό στο πόδι θεώρησαν ότι επρόκειτο για αυτόν και άρχισαν να τον παρακολουθούν. Γρήγορα όμως διαπίστωσαν ότι ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία από τον «στόχο» τους και ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οι οποίοι τον συνέλαβαν στις 6 Αυγούστου και τον οδήγησαν στον Εισαγγελέα κατηγορούμενο για τέσσερεις ένοπλες ληστείες και μία απόπειρα.

Τρείς ημέρες αργότερα ομάδα της ΔΙ.ΑΣ. που έλαβε σήμα για ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εντόπισε τον Χατζηβασιλειάδη και τον συνέλαβε. Όπως διαπιστώθηκε παρά τον σοβαρό τραυματισμό του στο πόδι και την κακή θεραπεία του τραύματός του, δεν κούτσαινε, κινούνταν κανονικά και είχε ξυριστεί και κουρευτεί για να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του.

Πλέον ο 48χρονος αντιεξουσιαστής αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές και βάση της καταδικαστικής απόφασης που εκκρεμούσε σε βάρος του, αλλά και για την ένοπλη ληστεία στη Θεσσαλονίκη, ενώ το κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής που είχε αναλάβει τον εντοπισμό του, συνεχίζει τις έρευνες αφού, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι επαφές που είχε με συγκεκριμένα πρόσωπα στην συμπρωτεύουσα.

ΠΗΓΗ: Real news