Οι 100 ημέρες, το «κονκλάβιο του Χρυσοχοΐδη» και οι Στρατηγοί στον πάγο

Του Θάνου Σωτήρη

Και αισίως οι πρώτες εκατό ημέρες της νέας Κυβέρνησης παρήλθαν. Αυτό το άτυπο χρονικό περιθώριο «ανοχής» που έχει κάθε νέο υπουργικό συμβούλιο από την Αντιπολίτευση, το οποίο όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε, ξεκινώντας μέσα στο θέρος «πάση δυνάμει». Το ίδιο, φυσικά, έπραξε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δεν επέστρεψε απλά ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά με ένα υπερυπουργείο δημόσιας τάξης, πολιτικής προστασίας, μεταναστευτικής πολιτικής και σωφρονιστικής πολιτικής. Τέσσερα καρπούζια σε δύο μασχάλες.

Περίπου τόσες ημέρες ζωής μετράει και το astinomiko.gr. Η συντακτική ομάδα του, αντίθετα με την φόρα της Κυβέρνησης, έκανε μικρά, προσεκτικά, αλλά και σταθερά βήματα, παρακολουθώντας στενά τα συμβαίνοντα στην Κατεχάκη, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί από την πρώτη ημέρα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λοιπόν, σε αυτή την θητεία του, και υπό την σημαία ενός κόμματος κατά του οποίου στο παρελθόν έβαλλε σκληρότατα, επέβαλε μια ιδιόμορφη πολιτική διοίκηση, στα όρια του μη θεσμικού, που αποσυντόνισε πλήρως την ιεραρχία και την αστυνομική γραφειοκρατία. Παράλληλα, και λόγω των χαρτοφυλακίων που χρεώθηκε, δημιουργήθηκαν πολλές πολιτικές θέσεις ηγεσίας, που ουσιαστικά στηρίζονται όλες πάνω στην Αστυνομία, η οποία παραπατάει για να προσαρμοστεί.

Το κέντρο λήψης όλων των αποφάσεων είναι οι στενοί συνεργάτες του Υπουργού: ο πρώην Αρχηγός Φώτης Νασιάκος, ο πρώην διευθυντής της αντιτρομοκρατικής Άλκης Τζοΐτης, και ο νυν διευθυντής της υπηρεσίας αυτής, μοναδικός εν ενέργεια και προνομιακός συνομιλητής του Χρυσοχοΐδη εδώ και μια δεκαετία. Τον στενό αυτό κύκλο, που οι υπηρετούντες στην Κατεχάκη αποκαλούν «το κονκλάβιο του Μιχάλη», συμπληρώνουν κάποιοι ακόμη απόστρατοι και μετακλητοί ιδιώτες. Οι Στρατηγοί και οι επιτελείς του Αρχηγείου είναι κυριολεκτικά …απ έξω, όπως ομολογούν και οι ίδιοι, και το μόνο που κάνουν είναι να συντάσσουν έγγραφα για να εκτελούν τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της ομάδας αυτής.

Πάμε τώρα στο αποτέλεσμα. Είναι γεγονός ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξέρει καλά την Αστυνομία, δουλεύει σκληρά και αμέτρητες ώρες, και έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη στην δέσμευση του απέναντι στον Πρωθυπουργό, για την αντιμετώπιση των πολυσύνθετων προβλημάτων εγκληματικότητας.

Προσπάθησε πολύ, σε πρώτη φάση, να απεγκλωβίσει προσωπικό από επιτελεία και υπηρεσίες «φιλέτα», προκειμένου να ενισχύσει την Άμεση Δράση και την ΔΙ.ΑΣ.  Τον αριθμό που ήθελε τον πέτυχε. Το αποτέλεσμα όμως όχι. Και αυτό γιατί επέδρασαν τα άλλα πολιτικά γραφεία, που είπαμε ότι είναι πολλά, και άρχισε η …αλληλογραφία για το πάγωμα μετακινήσεων ευνοημένων, οι κατά τόπους Αστυνομικοί Διευθυντές -προκειμένου να είναι εντάξει με τις εβδομαδιαίες αναφορές τους για την ενίσχυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών- αφαίμαξαν τα Αστυνομικά Τμήματα και άλλες ήδη ασθενείς σε προσωπικό υπηρεσίες τους, και το πρόβλημα απλά μετατοπίστηκε.

Έτσι το σύστημα του 7ου ορόφου της Κατεχάκη στράφηκε στην επικοινωνία. Αφού υπήρχε η μόνιμη πλέον παρουσία των ΜΑΤ στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, άρχισαν σε καθημερινή βάση οι επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών και των Υποδιευθύνσεων κατά του παραεμπορίου. Σχεδόν κάθε μέρα και μάλιστα πρωί πρωί, μια προσαγωγή για δύο φιξάκια και δύο αλλοδαποί που πουλούσαν γυαλιά, διαρρέει ως μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.

Ότι “καθάρισε” η περιοχή από την απαράδεκτη εικόνα των προηγουμένων ετών, γύρω από τα Εξάρχεια και τα δυο ΑΕΙ είναι γεγονός, και το πιστώνεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όμως μέχρι εκεί.

Στην υπόλοιπη Αττική, στην υπόλοιπη χώρα η εγκληματικότητα καλπάζει. Και τις υπόλοιπες εκατοντάδες ημερών του στην Κατεχάκη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να αποδείξει ότι ο τρόπος που επέλεξε να διοικήσει σε αυτή την θητεία του, θα είναι αποτελεσματικός.

Διότι ήδη, αυτού του είδους η μη θεσμική διοίκηση έχει «ανοίξει την όρεξη κάποιων» και τους έχει δώσει άλλοθι για να ελέγχουν υπηρεσίες και τομείς που δεν θα έπρεπε να αγγίζει κανένας.

Αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα που αυτή την περίοδο καταγράφουμε σε όλες τις διαστάσεις και τα …βάθη του και θα επανέλθουμε.