Ο άγριος πόλεμος για τα λαθραία τσιγάρα και οι δολοφονίες Σκαφτούρου – Ρουμπέτη

Δύο παράλληλες έρευνες, μια της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και μία του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, οδήγησαν όχι μόνο στους δράστες τριών δολοφονιών, αλλά στην αποκάλυψη ενός υπόγειου πολέμου που έχει ξεσπάσει μέσα στην Greek Mafia, με στόχο τον έλεγχο της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων.

Η δολοφονίες του διαβόητου «νονού» Γιάννη Σκαφτούρου, το Πάσχα του 2022 στο πατρικό του σπίτι στα Σκούρτα Βοιωτίας, και των Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη, τον Ιούνιο του 2023 στον Κορυδαλλό, ήταν η απάντηση ενός πανίσχυρου δικτύου λαθρεμπορίας καπνού με έδρα την Βόρεια Ελλάδα και στελέχη του ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στις προσπάθειες των θυμάτων να στήσουν εργοστάσιο κατασκευής τσιγάρων στην Αττική και να εισχωρήσουν σε αυτό το πεδίο λαθρεμπορίου το οποίο έχει τεράστια κέρδη.

Μετά την δολοφονία Σκαφτούρου, τα στελέχη του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας είχαν στην διάθεσή τους ένα δακτυλικό αποτύπωμα και γενετικό υλικό που τους οδήγησε σε έναν σεσημασμένο για υποθέσεις ναρκωτικών και εκβιασμών, με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Γύρω από αυτόν προσπαθούσαν σταδιακά να αποκαλύψουν το σκηνικό που οδήγησε σε αυτή την δολοφονία, τα κίνητρα και τους ηθικούς αυτουργούς. Στο μεταξύ όμως η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος πραγματοποιούσε έρευνα για δύο βομβιστικές επιθέσεις, στη μία από τις οποίες θύμα ήταν ο συγκεκριμένος ύποπτος. Αυτή η δεύτερη έρευνα στόχευε σε ένα μεγάλο κύκλωμα κατασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και σε έναν πόλεμο που είχε ξεσπάσει με βομβιστικές επιθέσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη και μια απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Κατερίνη.

Όταν το σύνολο των δεδομένων, των στοιχείων και των πληροφοριών, και των δύο ερευνών μπήκαν δίπλα δίπλα, το παζλ συμπληρώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο Σκαφτούρος προχώρησε στην δημιουργία «εργοστασίου» για την κατασκευή και διακίνηση λαθραίων προϊόντων καπνού, και αυτός ήταν ο λόγος της δολοφονίας του από το μεγάλο κύκλωμα τσιγάρων. Να σημειωθεί πως και στην αποθήκη που χρησιμοποιούσε για τα λαθραία τσιγάρα στον Ασπρόπυργο, αλλά και σε πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας του, πραγματοποιήθηκαν βομβιστικές επιθέσεις. Ο Ρουμπέτης στην συνέχεια ξεκίνησε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, για εκδίκηση, κάτι που τελικά οδήγησε και στην δική του άγρια δολοφονία, αλλά και του γαμπρού του Διονύση Μουζακίτη.

Του Θάνου Σωτήρη