Ο καταζητούμενος τζιχαντιστής που έδινε και συνεντεύξεις

Σε πλήρη κινητοποίηση και με τις βάσεις δεδομένων όπου έχουν καταχωριστεί χιλιάδες άτομα με την ένδειξη «τζιχαντιστής», σε πλήρη λειτουργία, βρίσκονται και πάλι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας.

Αιτία η πτώση της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν και η επικράτηση των Ταλιμπάν, γεγονότα που σήμαναν συναγερμό κυρίως στους αναλυτές των ΗΠΑ για ενδεχόμενο νέο γύρο τρομοκρατικών χτυπημάτων επί ευρωπαϊκού εδάφους. Στο επίκεντρο και πάλι βρίσκεται η Ελλάδα, αφού εκ των πραγμάτων αποτελεί τον χώρο εισόδου προσφύγων και μεταναστών εξ Ανατολών.

Ενδεικτική της κινητοποίησης  είναι η υπόθεση του 34χρονου Ιρακινού, που συνελήφθη στις 4 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας, και ομολόγησε πως είχε ενταχθεί στις τάξεις του ISIS στην περιοχή της Μοσούλης, όπου πολέμησε και μάλιστα έχασε το αριστερό του πόδι σε μάχη. Ο συγκεκριμένος Ιρακινός, που κατηγορείται πλέον για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, είχε έλθει στην Μυτιλήνη το 2018 μαζί με την οικογένεια του και υπέβαλε αίτημα ασύλου το οποίο απορρίφθηκε κατ’ επανάληψη, με αποτέλεσμα να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Εργαζόταν κανονικά, σε αναμονή της απόφασης, και μάλιστα είχε εμφανιστεί και στην διαδικτυακή εκπομπή «Μεγάλες κουβέντες» όπου αφηγήθηκε την περιπέτεια της οικογένειά του, ως πρόσφυγες διωγμένοι από τους τζιχαντιστές που ζητούν άσυλο σε ευρωπαϊκή χώρα. Μια εκπομπή στην οποία καλεσμένος ήταν μέχρι και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως σε βάρος του μέχρι τότε δεν υπήρχε το παραμικρό για να κινητοποιήσει τις αρχές.

Τι άλλαξε όμως και τελικά συνελήφθη; Στα τέλη Σεπτεμβρίου έφτασε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μέσω της ΕΥΠ ενημερωτικό σημείωμα από την Europol το οποίο ανέφερε πως μέλος του ISIS με ενεργό δράστη την περίοδο των μεγάλων συγκρούσεων, ζούσε στην Αθήνα. Μαζί στάλθηκε και ένα βίντεο το οποίο ήταν ήδη στην βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε κυρίως από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την περίοδο 2015 – 2018, όπου εμφανιζόταν να κραδαίνει ένα Καλάσνικωφ ως μέλος ομάδας τζιχαντιστών μετά από κάποια μάχη. Κατά μία εκδοχή την πληροφορία για την διαμονή του στην χώρα μας έδωσε συμπολεμιστής του ο οποίος συνελήφθη στην Γαλλία και συνεργάστηκε με τις αρχές προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Κάτι που για τους Έλληνες αστυνομικούς δείχνει πως οι έρευνες για εν δυνάμει ύποπτους πυρήνες σε ευρωπαϊκό έδαφος έχει ξεκινήσει, αντλώντας κα πάλι στοιχεία από την βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε από την CIA, τα στελέχη της οποίας είχαν εκμεταλλευτεί στο έπακρο την απόφαση των επικεφαλής του ISIS να αναρτούν στο διαδίκτυο χιλιάδες βίντεο που παρουσίαζαν από φρικτές εκτελέσεις μέχρι και προελάσεις ή επινίκιες εκδηλώσεις των μελών του. Με λογισμικά τελευταίας τεχνολογίας γίνεται πλέον μέχρι και αναγνώριση προσώπου από αυτό το υλικό, είτε κατά την είσοδο κάποιου υπόπτου σε ευρωπαϊκό έδαφος, είτε και στην συνέχεια κατά την διάρκεια ερευνών και ελέγχων των αρμόδιων αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με στέλεχος της Κατεχάκη με το οποίο επικοινώνησε η Realnews, η ενεργοποίηση όλων αυτών των «ερευνητικών εργαλείων» από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών κρατών, ήταν αποτέλεσμα της ανατροπή που σημειώθηκε στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 είχαν συνταχθεί μ το «Ισλαμικό Κράτος» και μάλιστα τότε σε ένδειξη πίστης είχαν εκτελέσει δημόσια έναν Πακιστανό στρατιωτικό που κρατούσαν όμηρο. Μέσα από τις τάξεις των Ταλιμπάν εκείνη την περίοδο και λόγω της δυναμικής που είχε αναπτυχθεί από τις πολεμικές επιχειρήσεις του ISIS, δημιουργήθηκε μια φράξια ακραίων φονταμενταλιστών, κυρίως Πακιστανών, η οποία ονομάστηκε ISIS-Κ και ακόμη και σήμερα θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνοι, όχι μόνο για Δυτικούς στόχους, αλλά ακόμη και για την Κυβέρνηση πλέον των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Η αναμενόμενη, από τους δυτικούς αναλυτές, μετακίνηση Αφγανών προς την Δύση, μαζί με το δεδομένο της ύπαρξης πρώην μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» που διέφυγαν σαν πρόσφυγες σε ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί για τους αναλυτές αυτούς ένα «εκρηκτικό μίγμα» αφού όλοι «έχουν αν δυνάμει εκδικητική διάθεση απέναντι στις χώρες της Δύσης ο καθένας για τους δικούς του λόγους», όπως αναφέρουν.

Με αυτή την λογική στην ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων για μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» από την περίοδο 2014 – 2018, προστίθενται πλέον Αφγανοί και Πακιστανοί Ταλιμπάν, τα στοιχεία και οι φωτογραφίες τω οποίων βρίσκονται στην διάθεση των Αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας ήδη από την περίοδο πριν την επικράτηση του και την ανάληψη της εξουσίας στην χώρα αυτή.

ΠΗΓΗ: Realnews – Θάνος Σωτήρης