Ο Π. Κόνσουλας για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο Αναπληρωτής Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη για το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στον Alpha 989 και στις δημοσιογράφους Σοφία Μπερετάνου & Μαρία Νταλιάνη σχετικά με τους Προστατευόμενους Μάρτυρες, την διαδικασία που τηρήθηκε και την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ στην αναζήτησή τους ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
Ο «προστατευόμενος μάρτυρας» αποτελεί τον Αναγκαίο Θεσμό προστασίας μάρτυρα σε υποθέσεις διαφθοράς, κατά τα πρότυπα διεθνών συμβάσεων αλλά και του ν. 4254/2014
Η «προανακριτική επιτροπή» αποτελεί την Ειδική Κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών μελών της κυβέρνησης και έχει, Βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος και ν. 3126/2003, όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελικού οργάνου.
Η Επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο συγκροτήθηκε στις 09.10.2019, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης,εξετάζει μάρτυρες και συγκεντρώνει έγγραφα, ενώ παράλληλα οφείλει να παραδώσει πόρισμα στο τέλος των εργασιών της.
Αυτό έκανε η Επιτροπή και σε σχέση με τους «προστατευόμενους» μάρτυρες της υπόθεσης Novartis αφού έκρινε ότι είναι η κρίσιμη η μαρτυρική τους κατάθεση.
Αποφάσισε δε η εξέταση να γίνει όπως ακριβώς έγινε και πρόσφατα ενώπιον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη συμπληρωματική τους κατάθεση.
Αρμόδια υπηρεσία για την προστασία των μαρτύρων κατά την εξέταση είναι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων στη ΓΑΔΑ.
Όμως,παρά τη νόμιμη κλήση, οι μάρτυρες δεν εμφανίστηκαν. Η επιτροπή εξέδωσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής τους, σύμφωνα με το άρθρο 229 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Ακούστε το απόσπασμα της συνέντευξης ΕΔΩ.