“Παιδαριώδη και εγκληματικά λάθη” στην υπόθεση των κρουσμάτων της Μαλακάσας

Για παραλήψεις και διαχείριση που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία δεκάδων αστυνομικών, καταγγέλλουν δύο Ενώσεις Αστυνομικών της Αττικής, τους αξιωματικούς που χειρίστηκαν την καταγγελία βιασμού ανήλικου στην Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών στην Μαλακάσα.

Οι συνδικαλιστές των Ενώσεων Αθηνών και Βορειοανατολικής Αττικής, ουσιαστικά καταγγέλλουν “σπάσιμο” της καραντίνας στην συγκεκριμένη δομή από την αστυνομία, και …περιφορά των αλλοδαπών στο Α.Τ. Ωρωπού, την Υποδιεύθυνση Ανηλίκων και τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση των δύο Ενώσεων:

                                    Υγειονομική βόμβα στην καρδιά της Αστυνομίας

Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 305/5 από 26-3-2020 κοινή Ανακοίνωση των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής (Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής και Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής), είχαμε επισημάνει, εντελώς προφητικά, τους τεράστιους κινδύνους που αφορούν την συνολική διαχείριση των θεμάτων της Δομής Μεταναστών στη Μαλακάσα.

Ειδικότερα, ο τρόπος φύλαξής της, η απουσία σαφούς και υπεύθυνου, εσωτερικού, κανονισμού λειτουργίας, οι πλημμελέστατες συνθήκες υγιεινής και το νομικώς «υπεύθυνο-ανεύθυνο» των αρμοδίων, είχαμε επισημάνει ότι θα οδηγούσαν τελολογικά, σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Ενώ λοιπόν, επί ενάμισι μήνα, όλη η Ελλάδα δοκιμάζεται από τον αποκλεισμό (καραντίνα) και η επίσημη Ελληνική Πολιτεία έχει διατάξει το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων και όχι μόνο, για τον έλεγχο των μετακινήσεων των πολιτών στην Ελληνική Επικράτεια, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, κάποιοι λοιδορούν την όλη αυτή, μέγιστη προσπάθεια.

Συγκεκριμένα, τα όσα έλαβαν χώρα από το βράδυ της Ανάστασης και αφορούν την καταγγελία αλλοδαπών γονέων για πράξη τέλεσης βιασμού του δεκάχρονου γιού τους από εικοσιεπτάχρονο επίσης αλλοδαπό, εντός της ανοιχτής Δομής Μαλακάσας, ο τρόπος διεξαγωγής της αστυνομικής προανάκρισης και προπάντων ο τόπος διεξαγωγής της πολύωρης αστυνομικής προανάκρισης (Γραφεία Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων /Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής), α κ υ ρ ώ ν ο υ ν, εν τοις πράγμασι, τη δύσκολη αυτή και μοναδική προσπάθεια, όλων μας.

Ακόμη και εμείς που ως προαναφέραμε, όλα αυτά τα είχαμε ήδη εγκαίρως επισημάνει, δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε ότι περίπου ένα μήνα μετά(!!!) κι ενώ τα μέτρα είχαν εμπεδωθεί ακόμα και από τον τελευταίο πολίτη με πρωθύστερη εμπειρία, κάποιοι κατ’ ευφημισμόν «αρμόδιοι» θα διέπρατταν τέτοια παιδαριώδη και εγκληματικά λάθη, σπάζοντας την καραντίνα, των μεταναστών, που φιλοξενούνται στην ανοιχτή Δομή Μαλακάσας.

Δεν είναι δυνατόν, όσοι διαχειρίστηκαν την συγκεκριμένη υπόθεση, εν μέσω καραντίνας, της ανοιχτής Δομής Μαλακάσας, να μην έχουν αντιληφθεί το προφανές και να μεταφέρουν καταγγέλλοντες και καταγγελλόμενο στο Α.Τ. Ωρωπού και εν συνεχεία στο κεντρικό κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπου παρέμειναν εκεί για πολλές ώρες, να διεξάγεται αστυνομική προανάκριση επί πολλές ώρες, να κρατείται ο καταγγελλόμενος επί μέρες στα κεντρικά κρατητήρια  της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και να μην έχουν σκεφτεί τα πρωτοφανή.

     Θέτουμε λοιπόν κάποια καίρια ερωτήματα:

Μετά από όλα αυτά, είναι προφανές ότι οι ευθύνες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι εγκληματικές και δημιουργούν αυτονόητα προφανείς συνειρμούς προχειρότητας, σύγκρουση αρμοδιοτήτων και υποτυπώδους, σοβαρής, διαχειρίσεως.

Είναι αντιφατικό να βεβαιώνονται παραβάσεις στους πολίτες, για άσκοπη μετακίνηση προς αποτροπή διασποράς του κορονοϊού και να λαμβάνουν χώρα τέτοιες τραγελαφικές καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Επίσης, καλούμε Πρόεδρο άλλου Σωματείου που προέβη σε δηλώσεις σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου ισχυρίστηκε ότι ελήφθησαν από την Υπηρεσία όλα τα απαραίτητα μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς και παραμονής των προαναφερόμενων μεταναστών και ο οποίος προφανώς επαναπαύθηκε σε αναγραφόμενα ενός δελτίου τύπου, ότι η Υπηρεσία δεν χρειάζεται «συνήγορο υπεράσπισης». Θα τον συμβουλεύαμε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει δημόσια για την υγεία των συναδέλφων, οι οποίοι είναι μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής.

Εμείς πλέον, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε σ’ αυτό το απίθανο γεγονός και με κάθε δόκιμο και νόμιμο τρόπο, θα προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία καθώς και τη ζωή και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων αστυνομικών.

Ας κρίνει, η Δικαιοσύνη πλέον, τις πράξεις ή παράλειψεις που εξέθεσε σε κίνδυνο την υγεία των αστυνομικών.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Β/Α Αττικής

Ο Πρόεδρος ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ Κωνσταντίνος

Ο Γενικός Γραμματέας ΠΑΣΠΑΛΑΡΗΣ Αθανάσιος