Πανστρατιά από την Οικονομική Αστυνομία για το “μαύρο χρήμα”

Διαδικτυακό Συνέδριο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021, στην αίθουσα Π. Μπακογιάννης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αντικείμενο του Συνεδρίου αποτέλεσαν οι αρμοδιότητες και δράσεις της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας προς ενημέρωση των συναρμόδιων φορέων για την ενίσχυση της συνεργασίας, κυρίως σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών.

Στο Συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ενώ παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου στο σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών και φορέων, κυρίως στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και την σημασία του ενδελεχούς και διεξοδικού οικονομικού ελέγχου των παραβατών από τις αρμόδιες Αρχές.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη να υπάρξει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται ανάκτηση των κεφαλαίων που έχουν προσπορισθεί και καταχραστεί εγκληματικές οργανώσεις.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, στον χαιρετισμό του τόνισε:

«…Η ΔΟΑ με πολυετή δράση, συνιστά κεντρική αυτοτελή Υπηρεσία με αρμοδιότητα σε ολόκληρη την Επικράτεια και σε πλήρη συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες, Αρχές και Φορείς, οι οποίες παρίστανται στο σημερινό συνέδριο, δίνοντας δυναμικό παρόν και παρουσιάζοντας τη δράση και τις αρμοδιότητές τους.

Οι στρατηγικοί στόχοι, αλλά και οι δράσεις, που αναπτύσσει η ΔΟΑ, εκτίθενται και προβλέπονται τόσο στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας 2021-2025 όσο και στην ειδικότερη Αντεγκληματική Πολιτική του Σώματος, όπου και εξειδικεύονται οι τεθείσες δράσεις του ΣΕΠΕΑ και συνιστούν κατευθυντήριες γραμμές για την προτεραιοποίηση και χάραξη επιχειρησιακών δράσεων οικονομικού ενδιαφέροντος.

Το ανθρώπινο δυναμικό, με το οποίο στελεχώνεται η ΔΟΑ, είναι άριστα καταρτισμένο επιστημονικά και εξειδικευμένο, βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών, που εφαρμόζονται επί των αντικειμένων που χειρίζονται. Συμπεριλαμβάνει ειδικούς εμπειρογνώμονες και εφαρμοστές μοντέλων αστυνόμευσης, τα οποία κατά κύριο λόγο προτάσσουν τη χρήση ψηφιακών μέσων και τεχνολογικών καινοτομιών. Στόχευσή μας συνιστά η ψηφιακή αστυνομία, η οποία με αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό θα δώσει ώθηση στο παραγόμενο έργο και θα ενδυναμώσει το αγαθό της ασφάλειας…

Το σημερινό Συνέδριο, λοιπόν, συνιστά την ευκαιρία για την προβολή του έργου της Οικονομικής Αστυνομίας, αλλά και για τη διεύρυνση και ανάπτυξη αγαστών συνεργειών, καθώς μέσω της διαλογικής συζήτησης, αφορμώμενης από την παρουσίαση και των ετήσιων εκθέσεων Στρατηγικής Ανάλυσης για τα έτη 2019 και 2020, θα επιτευχθεί η πληρέστερη πληροφόρηση και, φυσικά, η τυχόν αναγκαιότητα θεσμικής αναμόρφωσης μέσω και της αξιοποίησης των σημερινών συμπερασμάτων.

Η μελλοντική ανάπτυξη και εξέλιξη της ΔΟΑ ως προς την άσκηση των αρμοδιοτήτων της είναι σημαντική και προτεραιοποιείται, ώστε να αναδειχθεί το έργο της και να υποστηριχθεί πολλαπλώς…»

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσίαση πραγματοποίησε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Λουκόπουλος, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν ο Υποδιευθυντής της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ιωάννης Κοντοδήμος και αρμόδιοι Αξιωματικοί της Υπηρεσίας.

Επιπλέον, ομιλίες πραγματοποίησαν ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ο κ. Άγγελος Μπίνης, Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Νικόλαος Ποιμενίδης, του Γρ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Τις εργασίες του Συνεδρίου συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Α’ Άννα – Αννιέλα Ευθυμίου.

Ως ομιλητές στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου συμμετείχαν κατά σειρά, ο κ. Χαράλαμπος Βούρτσης, Γενικός Επιθεωρητής Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ο κ. Παναγιώτης Κουκουλομάτης, Πρόεδρος Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.), ο κ. Χαράλαμπος Μελισσινός, Διοικητής Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.). ο κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ), ο κ. Δημήτριος Γαλαμάτης, Γενικός Δ/ντής Ελέγχων Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ), ο κ. Ιωάννης Μαστροκώστας, Διευθυντής ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, ο κ. Παναγιώτης Χαριτόπουλος, Γενικός Δ/ντής Coral Gas, Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.) και ο κ. Γεώργιος Γεωργίου, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου πραγματοποίησαν ομιλίες, η κα Στέλλα Σταμάτη, Προϊστάμενη Τμήματος Ελέγχων Κυκλοφορίας Προϊόντων Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), η κα Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), ο κ. Δημήτριος Ντζανάτος, Πρόεδρος Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), ο κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Εκπρόσωπος Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.), η κα Ανθή Λάγιου, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Αντώνιος Υφούλης, Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ανέστης Δελέλογλου, Ελεγκτής Εμπορίας Φυτοφαρμάκων, η κα Άννα Νικολαΐδου, Ελεγκτής Εμπορίας Φυτοφαρμάκων, η κα Φραντζέσκα Υδραίου, Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.), η Δρ Διονυσία Στεφανίτση, Προϊσταμένη της Δ/νσης Αλκοόλης και Τροφίμων της Γ.Δ. του Γ.Χ.Κ της ΑΑΔΕ, η Δρ Πετρούλα Ταραντίλη, Προϊσταμένη της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδρονίας της Γ.Δ. του Γ.Χ.Κ. της ΑΑΔΕ και η Δρ Έλενα Μαραγκού, Δικηγόρος ΔΝ – Νομική Ελέγκτρια, ΕΕΠ, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.).

Στο τέλος του Συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν εποικοδομητικό διάλογο και να ανταλλάξουν απόψεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων.