Πανταχού παρούσα στην κρίση η ΕΛΑΣ – Μέχρι και στην πυρκαγιά της Εύβοιας ΔΙΑΣ από Αθήνα

Του Θάνου Σωτήρη

Είναι τελικά μόνο θέμα «δύναμης», δηλαδή αριθμού διαθέσιμου προσωπικού, η επιτυχής αστυνόμευση; Και όταν αυτή η «δύναμη» δεν υπάρχει, οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων, πρέπει να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, και να διαμαρτύρονται (δικαίως αυτό), για την έλλειψη αυτή, που πραγματικά, ιδίως στα αστικά κέντρα, προκαλεί αστυνομικές υπηρεσίες – φαντάσματα;

Μέχρι πρότινος και η δημοσιογραφική ματιά, έφτασε να συνηγορεί με το δεύτερο, κυρίως λόγω της χαώδους κατανομής του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, κατανομή που ακόμη και σήμερα έχει τα γραφεία γεμάτα και τους δρόμους άδειους από αστυνομικούς.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, και σε αυτό έχει συνεισφέρει και η «πιεστική» πολιτική του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρέπει σίγουρα να εξετάσουμε καλά και την απάντηση στο πρώτο ερώτημα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: το τελευταίο εικοσαήμερο στην Αττική, για να πάρουμε ως παράδειγμα την μεγαλύτερη και δυσκολότερη Διεύθυνση της χώρας, είχαμε δύσκολες πυρκαγιές, σχεδόν καθημερινές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και στις περισσότερες περιοχές του Κέντρου, κυρίως για διακίνηση ναρκωτικών και λαθρεμπόριο προϊόντων, και τις τρεις τελευταίες ημέρες τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, όπου η ΓΑΔΑ συμμετείχε για την κάλυψη των αναγκών εκκένωσης οικισμών και γενικότερα λήψης μέτρων προστασίας των κατοίκων, με 80 άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και 40 μοτοσυκλέτες.

Ειδικά στην πυρκαγιά στον Μαραθώνα οι κάτοικοι, που θα είναι πάντα επηρεασμένοι από την αβάσταχτη τραγωδία στο Μάτι, εξέδωσαν μέχρι ανακοινώσεις στον τοπικό Τύπο, με ευχαριστίες για την Ελληνική Αστυνομία. Το ίδιο συνέβη και στην πυρκαγιά στον Υμηττό από πολίτες και μέλη της Δημοτικής Αρχής της Παιανίας.

Ναι, οι αστυνομικές υπηρεσίες, ειδικά της Αττικής, είναι όχι απλά υποστελεχωμένες, αλλά λειτουργικά αποστεωμένες! Ναι, τα οχήματα και τα άλλα τεχνικά μέσα που έχουν στην διάθεσή τους αυτοί οι λίγοι αστυνομικοί, που καλούνται καθημερινά να σταθούν δίπλα στον πολίτη, είναι για τα σκουπίδια.

Όμως όταν υπάρχουν στελέχη, πους την δύσκολη στιγμή, εκεί που δοκιμάζεται η κοινωνία και τα προβλήματα δεν αποτελούν πλέον δικαιολογία, η απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα έρχεται αβίαστα: όχι δεν είναι μόνο θέμα «δύναμης» η αποτελεσματικότητα ενός οργανισμού. Και ειδικά στα δύσκολα είναι θέμα δυναμικής των στελεχών του.

Και αυτό φυσικά δεν θα πρέπει να ικανοποιήσει και να επαναπαύσει τη πολιτική και φυσική ηγεσία στην Κατεχάκη. Αντίθετα τους προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη να ενισχύσουν με προσωπικό και μέσα τις υπηρεσίες αυτές που βρίσκονται δίπλα στον πολίτη καθημερινά.