Περίεργα παιχνίδια μετά τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ – Ποιοί κινούν τα νήματα;

Οι φετινές κρίσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ποσοτικά ήταν επιδερμικές. Ελάχιστοι αποστρατεύτηκαν, πολύ λίγοι μετακινήθηκαν. Ποιοτικά όμως αυτές οι κρίσεις ήταν χειρουργικές. Προφανώς με εντολή του Μαξίμου, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, επιχειρήθηκε να σπάσει ένα απόστημα που βασανίζει το σώμα της Αστυνομίας εδώ και τουλάχιστον δώδεκα χρόνια. Ένα πολιτικοαστυνομικό κύκλωμα που ελέγχει με απόλυτο τρόπο προσωπικό και υπηρεσίες και σε αγαστή συνεργασία με συμφέροντα της ημέρας και της νύχτας. Ένα σύστημα πανίσχυρο.

Η αντίδραση του συστήματος αυτού ήταν άμεση ήδη μετά τις κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών. «Πληροφορίες» για μια πολύ περίεργη υπόθεση, η αποκάλυψη της οποίας «μυρίζει» μεθόδευση από μακριά, έφτασαν σε κάποια δημοσιογραφικά γραφεία με στόχο την Κυβέρνηση. Το παιχνίδι αυτών που την διέρρευσαν ήταν οφθαλμοφανές για να γίνει η «πληροφορία» είδηση. Το astinomiko.gr έχει στην διάθεση του όλες τις λεπτομέρειες και τους εμπλεκόμενους, όμως αναμένει πιθανή δικαστική έρευνα στο άμεσο μέλλον.

Αμέσως μετά έρχεται το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», στο οποίο αποκαλύπτεται μια υπηρεσιακή έκθεση στην οποία αναφέρονται επαφές και συνεννοήσεις αστυνομικών με κακοποιούς για κάλυψη λαθρεμπορίου και άλλων παράνομων ενεργειών.

Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν είναι επίσημο έγγραφο υπηρεσίας, αλλά άτυπη αναφορά ου Διευθυντή της, περιλαμβάνει μια περίοδο από το 2017 μέχρι σήμερα και περιέχει μηνύματα διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας και τηλεφωνικές συνομιλίες.

Το μέγα ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι,  γιατί όλο αυτό το υλικό που περιλαμβάνεται σε αυτή την έκθεση, δεν έγινε δικογραφία ή δεν διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα όλο αυτό το διάστημα. Και μάλιστα σε περίοδο που στην διακυβέρνηση εναλλάχθηκαν δύο κόμματα.

Γιατί «έπρεπε» να διαρρεύσει αμέσως μετά της κρίσεις, κατά τι οποίες αποστρατεύτηκαν οι αξιωματικοί που την είχαν συντάξει;

Από πλευράς του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ως άμεσος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, έδωσε εντολή για διερεύνηση όλων των αναφερομένων, ως όφειλε, με μια ανακοίνωση που αναφέρει: «Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο αναπαράγεται σε ιστοσελίδες του διαδικτύου και αφορά σε μέλη παράνομων κυκλωμάτων, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι: Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποστέλλεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Παράλληλα ξεκίνησε και δικαστική έρευνα μετά από παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου, ο οποίο ανέθεσε την υπόθεση σε δύο Εισαγγελείς έτσι ώστε να γίνει η έρευνα ταχύτατα.

Και ναι. Θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση που δημοσίευσε το «Βήμα» και να αναζητηθούν οι πιθανές ευθύνες όλων. Ακόμη και αυτών που την συνέταξαν.

Γιατί όταν σπάει ένα απόστημα βρωμάει. Αλλά πρέπει πάντα να σπάει.

Του Θάνου Σωτήρη