Πρόλαβε συγκέντρωση μεταναστών στην “πλάτη” των δυνάμεων στις Καστανιές η ΕΛΑΣ

Οργανωμένες μετακινήσεις αλλοδαπών από την Αττική προς τις Καστανιές του Έβρου, με στόχο την «υποστήριξη» των μεταναστών που ήταν συγκεντρωμένοι και προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα, πρόλαβε στο παρά πέντε η Αστυνομία.

Μια υπόθεση για την οποία δεν έγινε η παραμικρή ανακοίνωση, όμως έχει κινητοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις υπηρεσίες ασφαλείας που πλέον έχουν πάρει αυστηρά μέτρα, κυρίως στους σταθμούς των τραίνων.

Ο συναγερμός σήμανε αργά το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας, όταν υπάλληλοι του Σταθμού Λαρίσης ενημέρωσαν την Αστυνομία πως υπήρχε μαζική προσέλευση αλλοδαπών οι οποίοι προμηθεύονταν εισιτήρια για το δρομολόγιο των 23.50 προς Θεσσαλονίκη. Αμέσως κινητοποιήθηκαν ομάδες της ΔΙ.ΑΣ και ΟΠΚΕ αλλά και διμοιρία των ΜΑΤ και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση ελέγχου τω μεταναστών, οι οποίοι στην θέα των πρώτων αστυνομικών δυνάμεων που πλησίασαν στον σταθμό άρχισαν να φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση. Οι επικεφαλής που ανέφεραν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, αλλά και οι υπεύθυνοι της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» υπολόγισαν ότι είχαν συγκεντρωθεί για να ταξιδέψουν περίπου 300 άτομα και όλοι νέοι άνδρες.

Τελικά οι αστυνομικοί εγκλώβισαν 78 αλλοδαπούς οι οποίοι μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στην Πέτρου Ράλλη.

Εκεί εξετάστηκαν από τους αρμόδιους αστυνομικούς οι οποίοι διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, αλλά και από χώρες τη υποσαχάριας Αφρικής. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν κανένα έγγραφο στην κατοχή τους, δηλαδή δεν είχαν υποβάλει ούτε αίτημα παροχής ασύλου. Αυτοί οδηγήθηκαν σε προαναχωρησιακό κέντρο για την διαδικασία διοικητικής απέλασης, ενώ οι υπόλοιποι μετά την εξέταση τους αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες κανείς τους δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για τον λόγο που ομαδικά αποφάσισαν να ταξιδέψουν προς την Βόρεια Ελλάδα, κάτι βέβαια που ενεργοποίησε άμεσα τους μηχανισμούς συλλογής πληροφοριών τόσο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, όσο και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας. Παράλληλα τέθηκαν υπό συνεχή επιτήρηση οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Αττικής και της Βοιωτίας, και την επόμενη ημέρα, την ίδια ώρα, εμφανίστηκαν και πάλι μαζικά στον Σταθμό Λαρίσης περίπου 70 άτομα. Και σε αυτή την περίπτωση ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία από τους αστυνομικούς και με ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πηγές της Κατεχάκη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλοι αυτοί οι μετανάστες καθοδηγήθηκαν κεντρικά από συγκεκριμένα social media που παρακολουθούν και μέσω των οδηγιών που δέχονται σε αυτά κινούνται από την Τουρκία προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

«Τα μέσα αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και της Ε.Υ.Π., ελέγχονται πλέον από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, την ΜΙΤ, είτε μέσω διακινητών είτε μέσω ΜΚΟ μέλη των οποίων δρουν και στις δύο πλευρές», ανέφεραν στην Realnews οι πηγές αυτές, τονίζοντας παράλληλα τις περιπτώσεις που αποκαλύφθηκε, κυρίως στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πως μέλη κάποιων Μ.Κ.Ο. περίμεναν σε συγκεκριμένα σημεία βάρκες με μετανάστες μετά από επικοινωνία με συνεργάτες τους στα τουρκικά παράλια.

Θεωρούν ότι ο στόχος ήταν μια συγκέντρωση αλλοδαπών «αλληλέγγυων» πίσω από τις αστυνομικές δυνάμεις στο φυλάκιο στις Καστανιές, που θα δημιουργούσε δεύτερο μέτωπο και θα αποσυντόνιζε τις διμοιρίες.

«Πλέον παρακολουθούνται και οι σταθμοί των τραίνων αλλά και πολλά σημεία όπου συγκεντρώνονται μετανάστες για ανάλογες μαζικές μετακινήσεις» προσθέτουν τα ίδια στελέχη της Κατεχάκη και συμπληρώνουν ότι μάλλον δεν θα αντιμετωπίσουν πάλι τέτοια φαινόμενα, και γιατί πρόλαβαν έγκαιρα την πρώτη προσπάθεια, αλλά και λόγω των μεγάλων Αστυνομικών και Στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται πλέον στα σημεία που συγκεντρώνονται μετανάστες από την πλευρά της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: Realnews