Πως πιάστηκαν οι απαγωγείς του Κυπαρίσση – Τα κενά της υπόθεσης

Ως η πλέον παράδοξη εξιχνίαση απαγωγής, μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή του 40χρονου επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά από ομηρία  66 ημερών και αφού η οικογένεια του παρέδωσε λύτρα ύψους 800.000 ευρώ.

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών που είχαν αναλάβει την υπόθεση κατόρθωσαν να αποκαλύψουν τις ταυτότητες τριών από τα μέλη της σπείρας των απαγωγέων, τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν ην απελευθέρωσή του, όμως ακόμη μέχρι και σήμερα παραμένουν σκοτεινά βασικά σημεία της υπόθεσης.

Ποια ήταν τα κρησφύγετα στα οποία κρατήθηκε ο Γιώργος Κυπαρίσσης; Ποια ήταν η πλήρης σύνθεση της ομάδας που οργάνωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά εκτέλεσε με επιτυχία την απαγωγή του; Και τέλος, υπάρχει ένας άγνωστος αρχηγός της ομάδας που πήρε και την μερίδα του λέοντος από τα λύτρα, και κανείς από τους τρείς συλληφθέντες δεν λέει το παραμικρό;

Τα άλματα στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία, από τις ειδικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, φαίνεται πως ήταν το κλειδί για τον τόσο σύντομο εντοπισμό τουλάχιστον ενός από τους τρείς απαγωγείς που τελικά συνελήφθησαν, και οδήγησε και στους δύο άμεσους συνεργούς τους. Τους δύο άνδρες και την μία γυναίκα, στην κατοχή ενός εκ των οποίων βρέθηκαν και οι 300.000 από τα λύτρα που δόθηκαν στους απαγωγείς. Όπως όλα δείχνουν η «αχίλλειος πτέρνα» της σπείρας ήταν η συσκευή γεωεντοπισμού που είχαν τοποθετήσει στο αυτοκίνητο του Γιώργου Κυπαρίσση για να παρακολουθούν από μακριά τις διαδρομές και τις συνήθειες του, έτσι ώστε να μπορέσουν να οργανώσουν την επιχείρηση της αρπαγής του, όπως και έγινε τελικά ενώ επέστρεφε από διασκέδαση στο σπίτι του στο Ντράφι.

Η συσκευή αυτή λειτουργούσε με κάρτα κινητής τηλεφωνίας και οι ειδικοί επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών ερευνών εκμεταλλευτήκαν τις δυνατότητες αντίστροφης ανίχνευσης σημάτων και επικοινωνίας με κάποια τηλεφωνική συσκευή στην οποία είχε εγκατασταθεί και το απαραίτητο λογισμικό παρακολούθησης. Προφανώς η συσκευή αυτή απενεργοποιήθηκε μετά την αρπαγή του επιχειρηματία και έτσι ενώ οι αστυνομικοί σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσαν να φτάσου στην ταυτότητα ενός τουλάχιστον εκ των απαγωγέων, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα σημεία των δύο κρησφύγετων της σπείρας όπου κρατήθηκε για 66 ημέρες το θύμα της απαγωγής. Εδώ βέβαια θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η πάγια τακτική των διωκτικών αρχών είναι να περιμένουν την ασφαλή απελευθέρωση του απαχθέντα, όποια στοιχεία και αν έχουν για τους δράστες.

Έτσι όταν ο Γιώργος Κυπαρίσσης αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην οικογένεια του, ήταν εύκολη υπόθεση η σύλληψη των τριών ατόμων, για τα οποία προφανώς είχε προκύψει επαφή και συνεργασία στην απαγωγή, όμως από την στιγμή που αυτοί δεν δέχθηκαν να αποκαλύψουν κατά την ανάκριση όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, τα κενά παρέμειναν σκοτεινά.

Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι αστυνομικοί προκύπτει από το ποσό που βρέθηκε, τις 300.000 ευρώ. Οι αναλυτές της Ασφάλειας θεωρούν πως τα υπόλοιπα μέλη τη σπείρας που αναζητούνται, τρία στον αριθμό, και είχαν περιφερειακό ρόλο, θα πήραν και αναλογικά μικρά μερίδιά από τα λύτρα, συνολικά της τάξης των 150.000 όπως υπολογίζουν.

Έτσι το ερώτημα είναι εάν τα υπόλοιπα 350.000 ευρώ βρίσκονται κάπου κρυμμένα, ή στα χέρια ενός άγνωστου αρχηγού, ο οποίος είναι και ο άγνωστος Χ της υπόθεσης.

Τέλος η ανακάλυψη των δύο κρησφύγετων θεωρείται μεγάλης αξίας αφού οι αστυνομικοί ελπίζουν πως από την εξερεύνησή τους θα συγκεντρώσουν σημαντικά στοιχεία για να συνθέσουν την πλήρη εικόνα του μυστηριώδους αυτού πάζλ.

ΠΗΓΗ: Realnews – Θάνος Σωτήρης