Σε καραντίνα η Χρυσή Αυγή – Οι “μέσα” και οι “έξω”!

Την ώρα που οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή μετρούν τις μέρες αντίστροφα για να βγουν από την… καραντίνα λόγω κορωνοϊού, τα κελιά τους είναι έτοιμα να τους υποδεχτούν.

Μετά τις απαραίτητες κινήσεις και διαχωρισμούς ώστε να μην υπάρξουν απρόσμενες συναντήσεις μεταξύ πρώην «συντρόφων», οι καταδικασμένοι θα περάσουν τα επόμενα χρόνια της ζωής τους στις φυλακές Δομοκού, Μαλανδρίνου, Ελαιώνα και Τρικάλων.

Τι είναι όμως αυτό που ενδεχομένως μέτρησε στην απόφαση του δικαστηρίου και άφησε ελεύθερους μέχρι την έφεση και άλλα γνωστά στελέχη της Χρυσής Αυγής; Τα στοιχεία που υπήρχαν σε βάρος τους; Ο ρόλος τους μέσα στην οργάνωση; Πόσο καιρό έμειναν στις τάξεις του ναζιστικού μορφώματος; Η τήρηση των περιοριστικών όρων ή μήπως η στάση τους κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας; Τις τελευταίες μέρες κάποιοι από τους κατηγορούμενους έκαναν την… τιμή στο δικαστήριο να εμφανιστούν μετά από πεντέμισι χρόνια. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε ο πρώην βουλευτής του κόμματος Ηλίας Μπαρμπαρούσης με την πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Λεπενιώτη μετά το τέλος της κατάθεσης του ηλικιωμένου, με προβλήματα όρασης, πατέρα του, ο οποίος ζητούσε η ποινή του γιου του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση.

«Κυρία πρόεδρε μπορώ να αποχωρήσω για να βοηθήσω τον πατέρα μου;» ρώτησε ο πρώην βουλευτής. Τότε η κ. Λεπενιώτη του απάντησε:

«Ε, τι να σας πω;… Κοιτάξτε, είστε κατηγορούμενος επί 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα».

Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι, που έμειναν ελεύθεροι μέχρι την ημέρα που θα εκδικαστεί η υπόθεση τους στο Εφετείο. Ο γνωστός ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, και συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορούμενων που ανήκει σε αυτή την κατηγορία, μιλώντας στο astinomiko.gr δήλωσε για τον πελάτη του: «Εκτιμήθηκε από το δικαστήριο η συνολική στάση του κατηγορούμενου, το νεαρό της ηλικίας του, ο σεβασμός στο δικαστήριο, η τήρηση των περιοριστικών όρων για οκτώ και πλέον χρόνια αλλά και η συνέπεια του απέναντι στις αρχές. Έτσι το ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση ήταν η ορθή επιλογή για το δικαστήριο».

Όπως έχει γίνει γνωστό, ελεύθεροι μέχρι την έφεση μένουν οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης. Σε αυτούς επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της χρηματικής εγγυοδοσίας των 20.000 ευρώ. Εκτός φυλακής όμως θα μείνουν και άλλοι επτά κατηγορούμενοι, όχι τόσο προβεβλημένα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τους Γιώργο Σκάλκο, Κυριάκο Αντωνακόπουλο, Εμμανουήλ Δασκαλάκη, Γιώργο Δήμου, Θωμά Μαριά, Ιωάννη Καστρινό και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο. Σε αυτούς επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.