Σε πρώτο πληθυντικό, αλλά αδειάζει τα γραφεία και τις VIP υπηρεσίες, ο Χρυσοχοΐδης

Του Θάνου Σωτήρη

Η τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν αυτή την φορά ιδιαίτερη. Ο «νέος» Υπουργός παραλάμβανε τον θώκο για τέταρτη φορά μέσα σε 20 χρόνια. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γνωρίζει «και τις πέτρες» του μεγάρου της Κατεχάκη και έχει συνδέσει απόλυτα την πολιτική του καριέρα με την Ελληνική Αστυνομία.

Έτσι η ομιλία του προς τα στελέχη των εποπτευόμενων από αυτόν σωμάτων και υπηρεσιών ήταν πολύ προσωπική και έντονα συναισθηματική. Σε βαθμό που πολλές φορές, μιλώντας για το ποια θα πρέπει να είναι η λειτουργία των σωμάτων αυτών και ποια η αντιμετώπισή τους από την κοινωνία, χρησιμοποίησε το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο

Η είδηση από αυτή την τελετή.

Το απόγευμα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει καλέσει όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να γίνει πλήρης και αναλυτική παρουσίαση, του που υπηρετεί σήμερα, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Και αυτό προκειμένου να αναθεωρηθεί η διάθεση των δυνάμεων και να αναδιαταχθούν σε μάχιμες υπηρεσίας ασφάλειας για τον πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον σχεδιασμό που επιθυμεί να εφαρμόσει το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, πριλαμβάνεται η ενίσχυση των ομάδων της ΔΙ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στις γειτονιές, αλλά και για την δημιουργία μιας ταχυκίνητης ομάδας “που θα καλύψει το κενό που άφησε με την κατάργηση της η ΔΕΛΤΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές επιθέσεις των μπαχαλακηδών στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων”, όπως αναφέρουν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τα άλλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την ομιλία του, δεν εξήγγειλε συγκεκριμένες πολιτικές που θα ακολουθήσει, ούτε καν τους βασικούς άξονες των προτεραιοτήτων του. Μίλησε γενικά για την εγκληματικότητα, για την ανάγκη σκληρής δουλειάς ώστε να αντιμετωπιστεί, αλλά και για την στήριξη των αστυνομικών που θα κληθούν να το πράξουν.

“Χωρίς ασφάλεια η Δημοκρατία σαπίζει”, τόνισε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την ασφάλεια ως δομικό συστατικό της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο, επιχείρησε έναν απολογισμό έργου, το οποίο όμως αντικειμενικά δεν έγινε αντιληπτό κατά την θητεία της στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ άφησε αιχμή για την Κυβερνητική επιλογή να εντάξει, και τον τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην μεγάλη ομπρέλα ασφαλείας, της Κατεχάκη. «Δείχνει εντελώς διαφορετική πολιτική νοοτροπία αυτή η επιλογή. Το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται κατασταλτικά αλλά με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη», ανέφερε μεταξύ άλλων η απερχόμενη Υπουργός.

Την απάντηση έδωσε λίγο αργότερα ο αρμόδιος πλέον για τον τομέα αυτό, Αναπληρωτής Υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι στην διαχείριση αυτού του θέματος, η προκλήσεις είναι δύο. Η ανθρωπιστική αντιμετώπιση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών, αλλά παράλληλα, και η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, ώστε να μπορούν να σταθούν αλληλέγγυοι.