Στα χέρια της Αστυνομίας η “Κρυπτεία”

Στην Αρχαία Σπάρτη η «Κρυπτεία» ήταν ένα «στρατιωτικό» σώμα, το οποίο αποτελούσαν νέοι, που περνούσαν ειδική εκπαίδευση για να σκληραγωγηθούν, με σκοπό να «περιπολούν» τις νύχτες στα βουνά και να σκοτώνουν απείθαρχους είλωτες, προλαβαίνοντας τυχόν ξεσηκωμό τους. Στη σύγχρονη Ελλάδα, η «Κρυπτεία» είναι μια ρατσιστική οργάνωση που έβαζε στο στόχαστρό της τους μετανάστες και, όπως φαίνεται, αποτελεί παρελθόν μετά την προσαγωγή του φερόμενου ως αρχηγού της στο Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος του 48χρονου καθηγητή αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, καθώς οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι κρύβεται πίσω από τουλάχιστον τρεις ρατσιστικές επιθέσεις, από το Νοέμβριο του 2017.

Ο 11χρονος Αμίρ από το Αφγανιστάν, ο οποίος είχε κληρωθεί να κρατήσει τη σημαία της παρέλασης την 28η Οκτωβρίου για το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, ήταν ο πρώτος στόχος της «Κρυπτείας». Εκείνο το ξημέρωμα κάποιοι πετροβόλησαν το σπίτι του, προκαλώντας τον τρόμο στο μικρό και την οικογένειά του, αλλά και εκτεταμένες ζημιές. «Τα παιδιά είχαν ξυπνήσει, έκλαιγαν, ήταν πολύ φοβισμένα», είπε η μητέρα του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και συνέχισε: «Γέμισε γυαλιά το δωμάτιο των παιδιών. Βρέθηκε μπουκάλι μπύρας πάνω στο κρεβάτι. Οι πέτρες έπεφταν η μια μετά την άλλη. Ένιωσα πανικό. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ειδοποίησα την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία κατέβηκε και κάλεσε την Αστυνομία. Θα μας σκοτώσουν. Και δεν ξέρουμε το λόγο».

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στο σπίτι του Αμίρ, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» γνωστοποιούσε ότι ένας από τους δράστες ήταν μέλος της «Εθνικής Αντιστασιακής Οργάνωσης Κρυπτεία». Ο άγνωστος που τηλεφώνησε προειδοποίησε ότι «θα ακολουθήσει σειρά από επιθέσεις σε μουσουλμανικούς στόχους» και προσπάθησε να θολώσει τα «νερά», υποστηρίζοντας ότι ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης είναι «στρατιωτικοί και πρώην στρατιωτικοί, αλλά πάνω απ’ όλα Έλληνες οικογενειάρχες και Χριστιανοί».

Ακολούθησε, στις 8 Ιουνίου 2018, η εμπρηστική επίθεση στα καταλύματα των αλλοδαπών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα έγγραφα δεκάδων εργατών, που ετοιμάζονταν να φύγουν από την περιοχή, καθώς η καλλιεργητική περίοδος ολοκληρωνόταν.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Ιουνίου 2018, σημειώθηκε νέα επίθεση με βόμβες μολότοφ στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ στα Άνω Πετράλωνα, που λειτουργούσε ως κοινωνικός χώρος για την υγεία. Κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν ότι άκουσαν μια ομάδα να φωνάζει συνθήματα εναντίον του αναρχικού χώρου και της συμφωνίας των Πρεσπών, να εκτοξεύει βόμβες μολότοφ και να ξυλοκοπά ένα νεαρό που συμμετείχε στην κατάληψη.

Η «Κρυπτεία» ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο αυτές επιθέσεις με τηλεφώνημα σε διαδικτυακό σάιτ: «Ο αγώνας μας κλιμακώνεται μετά τον εμπρησμό στη Μανωλάδα. Δεν θα αφήσουμε κανένα αντιρατσιστικό καθίκι όρθιο. Οι επιθέσεις μας σε καταλήψεις αντιρατσιστών θα κλιμακωθούν».

Τον Σεπτέμβριο του 2018 άγνωστοι βανδάλισαν το μνημείο των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, το οποίο βρισκόταν στην άκρη του μικρού λιμανιού της Θερμής στη Μυτιλήνη. Οι δράστες ξήλωσαν ακόμη και την τσιμεντένια βάση του, πετώντας την μαζί με όλο το μνημείο στη θάλασσα. Με τηλεφώνημα στα γραφεία της τοπικής εφημερίδας «Εμπρός», η «Ενωμοτία Μυτιλήνης της Εθνικιστικής οργανώσεως Κρυπτεία» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Η οργάνωση είχε επικοινωνήσει και στο πρόσφατο παρελθόν με την ίδια εφημερίδα, προειδοποιώντας για χτύπημα με στόχο «τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που περιθάλπουν λαθροέποικους».